Te dni več shodov podpore Ukrajini: “Rusija mora čutiti posledice svojih dejanj”

Slovenija 23. Feb 202411:08 6 komentarjev
Ukrajinska zastava
Foto: Bobo

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino bo v Ljubljani potekalo več shodov v podporo Ukrajini in ukrajinskemu ljudstvu. Potekal pa bo tudi shod Gibanja proti rusofobiji, ki med drugim želi prenehanje oboroževanja Ukrajine in normalizacijo diplomatskih odnosov z Rusijo.

Ob drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino bo kot drugod po svetu tudi v Sloveniji potekalo več dogodkov. Shoda v podporo Ukrajini v Ljubljani danes in v soboto pripravljajo ruski državljani v Sloveniji ter ukrajinska skupnost v Sloveniji skupaj z ukrajinskim veleposlaništvom, svoj shod pa bo organiziralo tudi Gibanje Slovenija proti rusofobiji.

Ruski državljani bodo na predvečer obletnice v središču slovenske prestolnice organizirali shod, da bi izrazili solidarnost z ukrajinskim ljudstvom, protestirali proti ruski vladi in obsodili brutalna dejanja tolpe ruskega predsednika Vladimirja Putina tako v Ukrajini kot v Rusiji, so pred današnjim shodom na Prešernovem trgu sporočili iz skupine Slovo, v kateri se združujejo v Sloveniji živeči ruski državljani, ki nasprotujejo vojni v Ukrajini.

“Putin se je kot navaden strahopeten diktator znebil vseh konkurentov, glavnega med njimi, Alekseja Navalnega, pa je pred nekaj dnevi ubil z rokami svojih eksekutorjev v ruskem zaporu nad polarnim krogom,” so sporočili. Slovensko vlado ob tem pozivajo, naj ne prizna legitimnosti prihajajočih volitev v Rusiji.

Shod na dan druge obletnice začetka ruske invazije na Ukrajino v soboto pripravljata ukrajinska skupnost v Sloveniji in ukrajinska veleposlaništvo v Ljubljani. Začel se bo ob 13. uri na trgu pred Moderno galerijo v Ljubljani, od koder se bodo udeleženci sprehodili do Kongresnega trga, kjer jih bodo nagovorili častni gostje in ukrajinski begunci.

“Ne smemo pozabiti, da vojna še vedno traja”

“Rusija še naprej napada Ukrajince, izvaja vojne zločine in teror nad ukrajinskim civilnim prebivalstvom. Sporočilo ukrajinske skupnosti na ta dan je jasno: vojna še vedno traja, tega ne smemo pozabiti! Ukrajina se še naprej bori za svoj obstoj in varnost Evrope,” so med drugim zapisali v vabilu na dogodek.

Ob tem so poudarili, da zahtevajo več podpore Ukrajini, tako politične, ekonomske tudi vojaške, ter več sankcij proti Rusiji, saj mora “država, ki stalno izvaja teroristične napade, čutiti posledice svojih agresivnih dejanj”.

Shod ob drugi obletnici “posebne vojaške operacije” v Ukrajini pa bo v soboto na Prešernovem trgu pripravilo tudi Gibanje Slovenija proti rusofobiji. Ob tem poudarjajo, da so “zaskrbljeni zaradi trendov naraščajočega militarizma in vojnega hujskaštva Evropske komisije in Nato pakta, ki skupaj zasledujeta predvsem ekonomske cilje oboroževalne industrije in za utrjevanje oblasti zahodnih politično-ekonomskih elit”.

Pozvali so, da naj Slovenija nemudoma preneha z oboroževanjem Ukrajine in se usmeri izključno na pošiljanje humanitarne pomoči obema sprtima stranema, naj normalizira diplomatske odnose z Rusijo in odpravi sankcije proti njej, ter sprejme korake za diplomatsko posredovanje med sprtima stranema.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje