Tudi oblasti v okupiranem Zaporožju načrtujejo referendum o priključitvi Rusiji

Svet 14. Jul 202220:01 2 komentarja
Ukrajina
Ukrajinska vojska (Gleb Garanich/REUTERS)

Podobno kot v Hersonu tudi oblasti v okupiranem delu Zaporožja načrtujejo izvedbo referenduma, na katerem bi se prebivalstvo izreklo, ali se želi pridružiti Rusiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem na današnji konferenci v Haagu, posvečeni domnevnim vojnim zločinom v Ukrajini, pozval k ustanovitvi posebnega sodišča za pregon storilcev.

Proruske oblasti v okupirani ukrajinski regiji Zaporožje, ki leži na jugu države, so danes sporočile, da nameravajo jeseni izvesti referendum o priključitvi k Rusiji. Ruske sile, ki trenutno nadzorujejo približno 70 odstotkov regije, imajo sedež v Melitopolu, medtem ko Kijev še vedno nadzoruje regijsko prestolnico Zaporožje, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Referendum bomo organizirali letos jeseni,” je danes sporočil vodja proruskih oblasti v regiji Jevgenij Balicki in dodal, da je prejel številne prošnje delovne sile, sindikalnih organizacij in javnih aktivistov, ki so zahtevali, da se čim prej določi status regije. Na podlagi pogovora z njimi so oblasti ugotovile, da si želijo postati del Rusije, navaja Tass.

“Želimo se pridružiti Rusiji kot regija Zaporožje,” je Balicki izjavil na novinarski konferenci, ki jo je organiziralo rusko obrambno ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je poudaril, da bo referendum transparenten.

Konec junija so proruske oblasti v regiji Herson prav tako napovedale jesensko izvedbo referenduma o priključitvi k Rusiji. Tako regija Herson kot Zaporožje sta pod ruskim nadzorom že od prvih tednov vojne v Ukrajini. Moskva tam nadaljuje s kampanjo rusifikacije in prebivalcem izdaja ruske potne liste ter uvaja avtobusne in železniške prevoze med regijama in leta 2014 anektiranim polotokom Krim. Tudi na Krimu je bil pred osmimi leti izveden referendum, vendar velika večina mednarodne skupnosti ni priznala njegovih rezultatov, ki so govorili v prid priključitve polotoka Rusiji.

Oboroženi spopadi v Ukrajini so tudi danes zahtevali številne smrtne žrtve. Med drugim je bilo po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v ruskem napadu na zgradbi na zahodu države (v Vinici) ubitih 20 ljudi, dva človeka pa sta bila ubita med ukrajinskim obstreljevanjem mesta Doneck, ki je pod nadzorom proruskih separatistov.

Poziv Zelenskega k ustanovitvi posebnega sodišča

Ukrajinski predsednik Zelenski je na današnji konferenci v Haagu, posvečeni domnevnim vojnim zločinom v Ukrajini, pozval k ustanovitvi posebnega sodišča. “Obstoječe pravosodne institucije ne morejo privesti vseh krivcev pred sodišče. Za to je potrebno posebno sodišče, ki bo obravnavalo zločin ruske agresije na Ukrajino,” je zbranim prek video povezave povedal Zelenski, ki verjame, da bi takšno sodišče pravično in zakonito kaznovalo tiste, ki so “sprožili serijo katastrof” v njegovi domovini. K ustanovitvi takšnega sodišča je pozval tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

Zelenski je v Haagu prek video povezave spregovoril nekaj ur po ruskem napadu na mesto Vinica v osrednji Ukrajini, v katerem je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, med njimi tudi en otrok. “Medtem ko govorimo, otroci, ženske in moški živijo v strahu,” je zbranim na konferenci dejal glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan.

ICC je lastno preiskavo vojnih zločinov v Ukrajini sprožil že marca. Po navedbah evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa je bilo do sedaj sproženih 20.000 preiskav v zvezi z vojnimi zločini med vojno v Ukrajini. Ruska stran je doslej zanikala vse obtožbe, vključno z obstreljevanjem civilistov, hitrimi usmrtitvami in posilstvi, navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje