Politična kriza v Italiji: Predsednik Mattarella zavrnil Draghijev odstop

Svet 14. Jul 202210:27 > 20:33 1 komentar
Mario Draghi in Sergio Mattarella
Mario Draghi in Sergio Mattarella (PROFIMEDIA)

Italijanska vlada razpada? Po tem, ko koalicijska stranka Gibanje petih zvezd predlaganega zakonodajnega svežnja v senatu ni podprla, vse bolj kaže, da je vlada Maria Draghija na koncu svoje poti. Kot sklicujoč se na navedbe Draghijevega urada poročajo tuje tiskovne agencije, je Draghi nameraval še danes italijanskemu predsedniku Mattarelli ponuditi svoj odstop, a slednji to možnost zavrača. Mattarella je tako Draghija pozval, naj položaj najprej oceni v parlamentu.

Italijanska vlada pod vodstvom premierja Maria Draghija je tik pred razpadom. Koalicijska stranka Gibanje petih zvezd se je namreč vzdržala na današnjem glasovanju o zakonodajnem svežnju. Ta je bil sicer sprejet s 172 glasovi za in 39 proti, z njim pa je bila izglasovana tudi zaupnica, ki jo je na zakonski sveženj vezal premier. Ne glede na to je bilo z vzdržanjem Gibanja porušeno zaupanje v vladi, je kasneje sporočil Draghi, ki se je sicer takoj po koncu glasovanja odpravil na posvet k predsedniku republike Sergiu Mattarelli.

Po srečanju dveh voditeljev so iz Draghijevega urada sporočili, da bo premier še danes Mattarelli ponudil odstop. Kmalu za tem pa je pretresla vest, da Mattarella premierjev odstop zavrača. Pozval ga je, naj se vrne v parlament, da bi tam ocenili nastali položaj.

Kot je zapisano v sporočilu premierja Draghija, vladajoča koalicija ne obstaja več, piše tiskovna agencija Reuters. 74-letni Draghi, nekdanji prvi mož Evropske centralne banke, je ob napovedi odstopa še sporočil, da ni več pogojev za nadaljevanje dela koalicijske vlade, saj da ni več zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji.

Zakonodajni sveženj, ki ga je senat sprejel, poleg pomoči zaradi rasti cen vsebuje tudi ukrep za olajšanje gradnje sežigalnice odpadkov v Rimu. Prav to je tudi razlog, da je Gibanje svežnju odreklo podporo, piše francoska tiskovna agencija AFP. So pa prejšnji teden, ko so o svežnju glasovali v poslanski zbornici, poslanci Gibanja petih zvezd glasovali za zaupnico Draghiju, vzdržali pa so se glasovanja o svežnju. Vendar tega manevra v senatu niso mogli ponoviti, saj je glasovanje o zaupnici potekalo hkrati z glasovanjem o predlogu.

Mario Draghi
PROFIMEDIA

Kljub morebitnemu izstopu Gibanja petih zvezd, ki je po številu poslancev v obeh domovih parlamenta druga največja, bi koalicija ohranila večino, vendar je Draghi že večkrat poudaril, da sta enotnost in zaupanje med strankami ključna pogoja za njegovo vodenje vlade. “Brez Gibanja petih zvezd vlade ne bom vodil,” je trenutni premier sporočil včeraj, po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pa je zavrnil tudi možnost rekonstrukcije vlade.

Neenotnost o prihodnjih potezah

Iz ostalih strank, tako koalicijskih kot opozicijskih, je bilo mogoče slišati predvsem kritike na račun Gibanja petih zvezd, o nadaljnjih potezah pa si stranke niso bile tako enotne. Da je prišel čas za predčasne volitve, sta poudarjali predvsem desni stranki Liga in Bratje Italije, medtem ko je levosredinska Demokratska stranka želela najprej preveriti, ali ima vlada v senatu in poslanski zbornici še vedno večino. Silvio Berlusconi (Naprej Italija) in Matteo Renzi (Italija živa) sta oba pozvala premierja, naj vlada z delom nadaljuje brez Gibanja petih zvezd.

Pozivi desnice k razpisu predčasnih volitev so razumljivi zaradi visoke podpore, ki jo beleži v javnomnenjskih anketah. Že dalj časa dobro kaže stranki Bratje Italije, ki je edina večja stranka, ki ni vstopila v Draghijevo vlado. Izjave prvakov je razumeti tudi v kontekstu bližajočih se volitev, redne so namreč predvidene za prvo polovico prihodnjega leta.

Za Gibanjem petih zvezd je burno obdobje. Stranki je po dobrem rezultatu na volitvah 2018 podpora začela padati, v zadnjih mesecih pa je doživela tudi notranji razkol. V stranki sta se izoblikovali dve struji, zbrani okrog njenega sedanjega predsednika Giuseppeja Conteja in njegovega predhodnika Luigija di Maia. Ta je skupaj s svojimi podporniki iz stranke izstopil konec junija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje