Zelenski: Razmere v mestu Bahmut so najtežje med vsemi kraji na ozemlju Ukrajine

Svet 15. Feb 202309:08 > 20:02 2 komentarja
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in predstavnik Ovse
PROFIMEDIA

Razmere v mestu Bahmut v regiji Doneck in njegovi okolici so najtežje med vsemi kraji na ozemlju Ukrajine, je danes opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajina se zaradi prisotnosti predstavnikov Rusije ne bo udeležila zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Razmere v mestu Bahmut v regiji Doneck in njegovi okolici so najtežje med vsemi kraji na ozemlju Ukrajine, je danes opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kljub temu pa je zatrdil, da ukrajinske sile še vedno nadzirajo mesto in uspešno zadržujejo napredovanje ruskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Razmere v Bahmutu so najtežje na ozemlju naše države. Našim vojakom na vzhodu ni lahko, vendar mestu ne pravimo zaman trdnjava Bahmut,” je na skupni novinarski konferenci s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom dejal Zelenski.

Švedski premier, ki je danes obiskal Kijev, je poudaril, da bo Ukrajini še naprej zagotavljal največjo možno politično podporo, pri čemer ne izključuje niti dobave bojnih letal. “Vendar pa hkrati priznavamo dejstvo, da za nadaljnje korake na tem področju potrebujemo mednarodno koalicijo,” je še dodal.

Mesto Bahmut je že več mesecev v središču hudih spopadov v skoraj letu dni trajajoči ruski ofenzivi v Ukrajini. Strokovnjaki so sicer različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta v zadnjem času pridobil pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini.

Guverner ukrajinske regije Lugansk Sergej Hajdaj je medtem danes poročal o spopadih v bližini naselij Kremina in Bilohorivka. Pri tem je opozoril, da ruske sile ob zračni podpori napadajo v valovih.

Med spopadi naj bi bila danes v mestu Pokrovsk v Donecku poškodovana stanovanjska stavba, pri čemer je umrla najmanj ena oseba, 12 pa je bilo ranjenih, so sporočile ukrajinske službe za nujno pomoč in dodale, da sta pod ruševinami ujeti še najmanj dve osebi.

Ukrajina in Litva bosta zaradi prisotnosti Rusije bojkotirali zasedanje Ovse

Ukrajina se zaradi prisotnosti predstavnikov Rusije ne bo udeležila zasedanja Parlamentarne skupščine Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo 23. in 24. februarja potekalo na Dunaju, je v torek tvitnil predsednik ukrajinske vrhovne rade Ruslan Štefančuk. Srečanje bo sicer potekalo na obletnico ruske invazije na Ukrajino.

Iz Ovseja so nedavno sporočili, da mora Avstrija vsem delegacijam izdati vizume za vstop v državo. Pred tem so namreč delegacije 20 držav, med njimi tudi slovenska, Dunaj pozvale, naj predstavnikom Rusije zaradi napada na Ukrajino prepreči udeležbo na zasedanju.

Stališče Kijeva je v pismu trenutni predsednici skupščine, Švedinji Margareti Cederfelt, dodatno pojasnil vodja ukrajinske delegacije Mikita Poturajev. Spomnil je, da bo srečanje potekalo na obletnico ruske invazije na Ukrajino, in izrazil prepričanje, da bo ruska delegacija dogodek izkoristila za “upravičevanje agresije na Ukrajino” in “olepševanje vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih nad Ukrajinci”, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Vse to bo spodkopalo integriteto parlamentarne skupščine in ogrozilo njeno jasno stališče do ruske agresije od leta 2014,” je poudaril. Kot je dejal, v primeru ruske udeležbe na Ovseju ukrajinski predstavniki na njej ne bodo mogli sodelovati, enako “močno zaskrbljenost” zaradi ruske udeležbe pa so po njegovih besedah izrazile tudi delegacije drugih držav.

Litva je na primer sporočila, da bo srečanje bojkotirala. “Edina prava rešitev za ohranitev integritete skupščine, ki se zavzema za zaščito načel in zavez Ovseja, je preložitev zimske skupščine,” je še dejal Poturajev. Rusija pa zaenkrat vztraja, da se bodo njeni predstavniki zasedanja udeležili.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Letošnja splošna razprava v okviru zasedanja Ovse bo potekala pod geslom “Eno leto kasneje: Nadaljevanje ruske vojne proti Ukrajini”. Predvideni so nagovori posebne predstavnice Ovseja za Vzhodno Evropo Daniele De Ridder, posebnega predstavnika za Ukrajino Reinholda Lopatke, posebnega predstavnika za politične zapornike Steva Cohena in posebnega poročevalca za vojne zločine v Ukrajini Johna Whittingdalea.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje