Ukrajina naj bi napadla železnico v Sibiriji, Rusija to obravnava kot terorizem

Svet 01. Dec 202315:39 2 komentarja
ukrajinska vojska
Foto: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko/REUTERS

Ukrajina je izvedla niz usklajenih napadov na ruske železniške proge v Sibiriji. Po navedbah Ukrajine naj bi na eni eksplodiral tovornjak z gorivom. Že v sredo pa je odjeknila eksplozija na vlaku, ki je prečkal odmaknjeno rusko republiko Burjatija. Rusija je eksplozijo, do katere je prišlo v predoru, označila za teroristično dejanje.

Vir v ukrajinskih varnostnih službah je francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da so “Rusi znova padli v past” ukrajinske obveščevalne službe SBU, češ da je danes na železniški progi Bajkal-Amur v Burjatiji eksplodiral še en vlak z gorivom, in sicer med prečkanjem 35 metrov visokega mostu.

Po njegovih besedah gre za nadaljevanje napadov, potem ko je že v sredo zvečer odjeknila eksplozija na vlaku, medtem ko je peljal čez več kot 15 kilometrov dolg predor.

Ruska stran zadnjega napada Kijeva še ni komentirala, je pa potrdila sredin incident, češ da je posadka vlaka opazila dim v tankerju z gorivom in na prizorišče poklicala gasilce.

Rusija dogodek obravnava kot teroristično dejanje

Ruski dnevnik Komersant danes ob sklicevanju na vire poroča, da so preiskovalci v zvezi s tem sprožili kazensko preiskavo in da je požar najverjetneje povzročila neznana eksplozivna naprava. Dogodek obravnavajo kot teroristično dejanje. “Ruske posebne službe bi se morale navaditi, da so naši ljudje vsepovsod. Celo v oddaljeni Burjatiji,” je za AFP danes še dejal ukrajinski vir.

sneg, vlaki
Foto: Lehtikuva/Lauri Heino/REUTERS

Železniška proga Bajkal-Amur je sicer dolga več kot 4.000 kilometrov in teče ob meji s Kitajsko in Mongolijo. Gre za zadnjo domnevno sabotažo na ruskem ozemlju, o katerih od sprožitve agresije nad Ukrajino pogosto poročajo ruske oblasti, zanje pa večkrat okrivijo Kijev. Prav danes so oblasti v Moskvi poročale, da so prijele rusko-italijanskega državljana, ker naj bi za ukrajinsko obveščevalno službo izvajal sabotaže na železnicah in vojaških objektih.

Rusija bo povečala število svojih vojakov za 15 odstotkov

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je danes podpisal odlok, ki predvideva povečanje števila pripadnikov ruskih oboroženih sil za 15 odstotkov. V skladu z odlokom, ki ga je objavil Kremelj, naj bi ruska vojska odslej štela 2,2 milijona pripadnikov, od tega 1,32 milijona vojakov. Prejšnji odlok, podpisan avgusta lani, je določal število pripadnikov ruskih sil na dva milijona, od tega 1,15 milijona vojakov.

“Povečanje polne sestave vojske je posledica vse večjih groženj naši državi, povezanih s posebno vojaško operacijo v Ukrajini in nenehno širitvijo Nata,” so ob tem sporočili iz ruske vojske. Dodali so, da se bo število pripadnikov vojske povečalo za približno 170.000 in da je to “ustrezen odgovor na agresivno dejavnost Nata”. Ob tem ruska vojska ne načrtuje sprememb v sistemu naborništva ali nove mobilizacije – nepriljubljenega ukrepa, ki je lani povzročil odhod številnih mladih moških iz Rusije.

Moskva se je za povečanje števila vojakov odločila v času, ko si tako Ukrajina kot Rusija prizadevata pridobiti čim več ozemlja in popolniti svoje vrste. Frontne črte se sicer v zadnjih mesecih skorajda niso premaknile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po poročanju britanskega BBC nedavno dejal, da mora Ukrajina v luči bližajoče se zime hitro okrepiti obrambo na celotni frontni črti, potem ko ukrajinska protiofenziva poleti ni prinesla pričakovanih koristi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje