Ukrajinski obveščevalci preprečili atentat na Zelenskega: “Sovražnik je močan”

Svet 07. Maj 202415:07 > 15:47 25 komentarjev
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinska varnostna služba je sporočila, da so preprečili atentat na predsednika države Volodimirja Zelenskega. Umor naj bi načrtovala dva ukrajinska uradnika v sodelovanju z Moskvo.

Danes so iz ukrajinske varnostne službe SBU sporočili, da so pridržali dva ukrajinska polkovnika, ki naj bi v sodelovanju z Moskvo načrtovala umor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Ukrajinska uradnika naj bi Rusiji posredovala zaupne informacije.

“Preiskovalci protiobveščevalne in varnostne službe so preprečili načrte ruske varnostne službe FSB za umor predsednika Ukrajine in drugih predstavnikov vojaškega in političnega vodstva države,” je na družbenih omrežjih zapisala ukrajinska varnostna služba.

Dodali so, da si je Rusija prizadevala identificirati posameznike blizu varnostnikom Zelenskega, ki bi lahko ukrajinskega predsednika vzeli za talca in ga ubili, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Eden izmed pridržanih osumljencev naj bi že kupil brezpilotna letala in protipehotne mine, ki bi jih uporabil v napadu.

“Operacija se je izjalovila, a ne smemo pozabiti, da je sovražnik močan in izkušen in da ga ne smemo podcenjevati,” je ob dogodku povedal vodja varnostne službe Vasyl Malyuk.

Če bo ukrajinsko sodišče osumljena uradnika spoznalo za kriva načrtovanja atentata na predsednika in dva visoka ukrajinska vojaška uradnika, ju čaka dosmrtna zaporna kazen zaradi načrtovanja terorističnega napada in državne izdaje, poroča Politico.

Zelenski je bil sicer po trditvah Kijeva od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 že večkrat tarča operacij ruskih obveščevalnih služb.

Na Poljskem so denimo aprila aretirali moškega, osumljenega stikov z ruskimi obveščevalnimi službami in pomoči pri pripravi atentata na Zelenskega. SBU pa je avgusta lani sporočil, da je aretiral žensko, ki je poskušala odkriti podrobnosti o potovanjih ukrajinskega predsednika izven Kijeva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje