V obstreljevanju Hersona več mrtvih. Zelenski: “Gre za ubijanje iz užitka”

Svet 24. Dec 202213:13 > 16:195 komentarjev
REUTERS

novem ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine je umrlo najmanj sedem ljudi, 58 je ranjenih, 18 njih resno, so danes sporočili iz ukrajinskega predsedstva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napade označil za teroristično dejanje, s katerim želi Rusija ustrahovati Ukrajince.

“Herson. Zjutraj, v soboto, na predvečer božiča, v osrednjem delu mesta,” je Volodimir Zelenski zapisal na Telegramu in k objavi priložil slike napada. “Toda to ni občutljiva vsebina, to je resnično življenje Ukrajine in Ukrajincev,” je dejal in dodal, da gre za teror oziroma “ubijanje zaradi ustrahovanja in užitka”.

Namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko je prav tako prek Telegrama sporočil, da je obstreljevanje terjalo “najmanj pet mrtvih in 20 ranjenih”. “Rusi so se ponovno zatekli k terorju in obstreljevali središče mesta,” je dejal.

Na dan, ko mineva deset mesecev od začetka invazije Ukrajine, so ruski izstrelki tako zadeli središče regionalne prestolnice in zanetili več požarov, ki so jih gasilci v roku 40 minut pogasili.

Mesto Herson, ki je imelo pred vojno približno 300.000 prebivalcev, je bilo do nedavnega pod nadzorom ruskih sil, ki so ga zasedle kmalu po začetku invazije. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta umaknili prek reke Dneper, pred tem pa so po navedbah ukrajinske strani uničili tamkajšnjo kritično infrastrukturo.

Od umika je ruska vojska, ki še vedno nadzoruje levi breg Dnepra in večji del regije Herson, mesto večkrat obstreljevala.

Lokalne oblasti so navedle, da so ruske sile v petek s 74 izstrelki napadle del regije, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil. V teh napadih je bilo ubitih pet ljudi, še 17 je bilo ranjenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar