Veleposlanik Ukrajine prosi za pomoč: Rusija lahko povzroči jedrsko katastrofo

Svet 04. Mar 202215:39 > 16:13 3 komentarji

"Mnogo voditeljev evropskih držav je obsodilo zločine in krutost Rusije, a to ni dovolj," je danes povedal ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič. Kar Ukrajina sedaj potrebuje, je sankcioniranje Rusije. Kot najnujnejši ukrep je Brodovič izpostavil zaprtje ukrajinskega zračnega prostora, saj da lahko bombardiranje ukrajinske jedrske infrastrukture povzroči svetovno jedrsko katastrofo.

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mihajlo Brodovič je danes povedal, da čeprav ukrajinske oborožene sile izkazujejo neverjeten pogum, Ukrajinci potrebujejo zaščito – prepoved letenja na Ukrajino. “S tem ne ščitimo le Ukrajine, temveč celotno Evropo.” Omejitev letenja nad Ukrajino je ključno za zaščito ukrajinskih jedrskih elektrarn.

Uspeh Rusov lahko povzroči svetovno jedrsko katastrofo

Davi so ruske zračne sile napadle največjo ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje. Čeprav so ogenj uspešno pogasili in kontrolna soba, tako kot v Černobilu, ostaja v rokah Ukrajincev, Brodovič opozarja, da bi lahko uspešen napad Rusov na ukrajinsko jedrsko infrastrukturo povzročil globalno jedrsko katastrofo: “Jedrska elektrarna v Zaporožju ima šest blokov. Spomnimo se, kaj se je zgodilo v Černobilu z le enim blokom,” je izpostavil.

“Rusi ne razumejo, kaj počnejo. Če se kaj zgodi z jedrsko postajo, to pomeni, da je ogrožen cel svet, Rusi bodo povzročili jedrsko katastrofo. Ukrajinska stran ima dokaze, da želi Rusija spodkopati jedrsko varnost v Ukrajini. To pomeni, da sta napadena cela Evropa in cel svet,” je opozoril in dodal, da je zato treba Ruse nemudoma ustaviti z zaprtjem ukrajinskega zračnega prostora.

Potrebne so sankcije, ne obsodbe

Ukrajina je po Brodovičevih besedah večkrat zaprosila Nato za zaprtje ukrajinskega zračnega prostora, a pritrdilnega odgovora še niso dobili. Upa, da bo odločitev skupaj z dodatnimi sankcijami proti Rusiji sprejeta na današnjem sestanku Nata v Bruslju.

Sankcije, ki jih je veleposlanik izpostavil kot ključne za konec vojne, so prepoved letenja nad Ukrajino, prekinitev ruskega ognja nad ukrajinskimi civilisti, krepitev ukrajinske zračne obrambe, izločitev Rusije iz Swifta ter prepoved uporabe sistemov Visa in Mastercard, sankcije nad Lukašenkovim režimom v Belorusiji (z beloruskega ozemlja namreč poteka bombardiranje Ukrajine), gospodarski embargo Rusije (vključno s sektorjem nafte in plina), zaprtje pristanišč za ruska plovila ter deputinizacija sveta: “Ustavimo Putinov vpliv v politiki, diplomaciji in gospodarstvu. To je nujno potrebno,” je dejal Brodovič.

“Zbudite se! Ne gre le za zaščito Ukrajine!”

Kijev, glavni cilj Rusije, po dveh tednih ostaja neosvojen, “uspešno ga branijo Ukrajinci, ki se borijo za neodvisnost, za svoje družine, za svojo državo in za svoje potomce; naši vojaki so neverjetno pogumni,” je izpostavil Brodovič.

Dodal je, da tudi, da vsa večja ukrajinska mesta še vedno nadzorujejo Ukrajinci. Mesta, kot sta Harkov in Maripol, sta sicer obkrožena z ruskimi silami, a oblast v mestih je še zmeraj ukrajinska. “Po svojih najboljših močeh se trudimo preprečiti prelivanje krvi,” je še dejal in dodal, da ta vojna ni le zločin proti Ukrajincem, temveč proti človeštvu.

Brodovič je presenečen, da Vladimir Putin, čigar ime mu gre težko z jezika, ne razume, da ta vojna ne pomeni le konca Ukrajine, ampak tudi Ruske federacije. “Sploh ne razmišlja, ni mu mar za svoje ljudi. Populacijo uporablja za dosego svojih ciljev, življenja mu niso pomembna,” meni Brodovič. “Zbudite se! Ne gre le za zaščito Ukrajine! Čas je, da prepoznamo skrajnost situacije in ukrepamo z ostrimi sankcijami, ne pa le obsojamo,” je zaključil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje