Voditelji EU Rusijo pozvali, naj prekine blokado ukrajinskih pristanišč

Svet 31. Maj 202218:16 3 komentarji
Charles Michel
PROFIMEDIA

Medtem ko ruska invazija na Ukrajino še naprej traja, pri čemer je dogajanje trenutno osredotočeno na spopade za nadzor mesta Severodoneck v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, aktualno in pereče vprašanje še vedno ostaja ruska blokada ukrajinskih pristanišč, zaradi katere je okrnjen izvoz živil. V luči tega so voditelji EU danes pozvali Rusijo, naj to blokado prekine. Ukrajino je od 24. februarja, ko so državo napadle ruske sile, zapustilo približno 6,8 milijona ljudi, kar je več, kot jih je med vojno zapustilo Sirijo.

Voditelji držav članic Evropske unije so danes Rusijo pozvali, naj preneha blokirati ukrajinska pristanišča v Črnem morju in omogoči izvoz prehranskih izdelkov.

“Evropski svet ostro obsoja uničevanje ter nezakonito prisvajanje ukrajinskih proizvodov s strani Rusije,” so voditelji zapisali v sklepih dvodnevnega izrednega zasedanja v Bruslju. “Evropski svet poziva Rusijo, naj odpravi blokado ukrajinskih pristanišč v Črnem morju in omogoči izvoz prehranskih izdelkov, predvsem iz Odese,” so še poudarili.

Predsedniki vlad in držav članic so Svet EU, v katerem se sestajajo predstavniki držav, pozvali, naj pospešijo vzpostavljanje t. i. solidarnostnih pasov, ki jih je Evropska komisija predlagala, da bi olajšali izvoz prehranskih izdelkov iz Ukrajine.

V ukrajinskih skladiščih 20 milijonov ton pšenice

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pojasnila, da je v ukrajinskih skladiščih 20 milijonov ton pšenice, ki jo je treba izvoziti. Ukrajina je običajno po njenih besedah izvozila pet milijonov ton na mesec. Zdaj pa jim s solidarnostnimi pasovi, ki omogočajo izvoz po cestah in železnicah, uspe izvoziti med 200.000 in milijon ton pšenice.

“To traja dlje in je težje, a to lahko storimo že zdaj, in to tudi počnemo,” je poudarila na novinarski konferenci po vrhu.

Ursula von der Leyen
REUTERS

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je povedal, da EU podpira vse napore Združenih narodov, da bi našli dogovor za odprtje pomorskega koridorja v Črnem morju. To bi bila najboljša možnost za izvoz iz Ukrajine, je dejal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je glede tega po zasedanju sporočil, da sta skupaj z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v nedavnem telefonskem telefonu predlagala, da bi blokado pristanišča v Odesi opredelili v resoluciji Združenih narodov.

Iz ukrajinskega pristaniškega mesta Mariupol, ki so ga okupirale ruske sile, je v mesto Rostov na Donu v Rusiji odplula prva tovorna ladja, je danes povedal vodja separatistične ljudske republike Doneck Denis Pušilin. “Danes je pristanišče zapustilo 2.500 ton valjane pločevine, namenjene v Rostov,” je sporočil prek Telegrama.

Na zasedanju sodelovala tudi Afriška unija

Na delu današnjega zasedanja o prehranski varnosti je sodeloval tudi predsednik Afriške unije (AU) Macky Sall, s katerim so govorili o operativnem sodelovanju med AU in EU pri soočanju z izzivi na področju prehranske varnosti, je povedal Michel. Pri tem je omenil možnost ukrepov za okrepitev produktivnosti v Afriki in podporo, s katero bi se izognili tej krizi, ki bi lahko privedla do napetosti v nekaterih afriških državah, ki pa bi lahko imele negativne posledice tudi za Evropo.

Predsednik Senegala Sall se je prav tako zavzel za sodelovanje Afriške in Evropske unije na področju prehranske varnosti. Tudi on je poudaril, da ruska blokada Odese otežuje izvoz hrane iz Ukrajine, in podprl prizadevanja za odprtje tega pristanišča.

“Rad bi vam tudi povedal, da so naše države zelo zaskrbljene zaradi postranskih posledic motenj, ki jih povzroča blokada sistema Swift,” je poudaril v nagovoru, ki je dostopen tudi v pisni obliki. EU je namreč v okviru sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino več ruskih bank izključila mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift. “Če je sistem Swift oviran, to pomeni, da tudi če proizvodi obstajajo, se pri plačevanju zaplete,” je pojasnil. Pozval je, da pristojni ministri obeh strani poiščejo ustrezne rešitve.

Von der Leyen je medtem izpostavila še okrepitev lastne proizvodnje hrane v EU, pri čemer pričakujejo izvoz rekordnih 40 milijonov ton žita v letih 2022 in 2023. “Pri tem vse partnerje po svetu pozivamo, naj ne omejujejo globalne trgovine s prehranskimi izdelki,” je dejala.

Število beguncev iz Ukrajine preseglo število beguncev iz Sirije

Ukrajino je od 24. februarja, ko so državo napadle ruske sile, zapustilo približno 6,8 milijona ljudi, kar je več, kot jih je med vojno zapustilo Sirijo, so danes sporočili Združeni narodi. Poleg tega je bilo notranje razseljenih približno osem milijonov ljudi, kar pomeni, da je morala svoje domove zapustiti tretjina prebivalcev Ukrajine.

Po podatkih ZN je od leta 2011 iz Sirije pobegnilo 6,6 milijona beguncev, ki so varnost poiskali v najmanj 130 državah. Begunska kriza v Ukrajini je tako presegla sirsko in postala najhujša begunska kriza v Evropi po drugi svetovni vojni, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Maripol
Alexander Ermochenko/REUTERS

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je poročal, da se je od začetka vojne v svojo državo vrnilo 2,2 milijona Ukrajincev, vendar gre v številnih primerih le za obisk sorodnikov ali preverjanje stanja na njihovih domovih.

Čeprav se je v zadnjih tednih izseljevanje iz Ukrajine zmanjšalo in so se ustavili veliki valovi beguncev, ki so jih sosednje države beležile februarja in marca, državo vsak dan še vedno zapusti na tisoče ljudi.

Največ ukrajinskih beguncev je sprejela Poljska, kamor se je zateklo 3,6 milijona ljudi. Skoraj milijon jih je prišlo v Romunijo, mnogi so se najprej ustavili v Moldaviji, nadaljnjih 970.000 pa se jih je preselilo v Rusijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.