Vodja skupine Wagner trdi, da so zavzeli kraj v bližini Bahmuta

Svet 12. Feb 202313:36 3 komentarji
wagner Krasna Hora
Press service of "Concord"/Handout via REUTERS

Vodja ruske paravojaške skupine Wagner je danes sporočil, da so njegove enote zavzele vas Krasna Hora na vzhodu Ukrajine. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za kraj, ki se nahaja le nekaj kilometrov od ključnega mesta Bahmut, ki ga Rusija poskuša že več mesecev zavzeti.

“Danes so Wagnerjeve jurišne enote zavzele kraj Krasna Hora,” je zapisal vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin. AFP teh navedb ni mogla neodvisno preveriti.

Strokovnjaki so bili različnih mnenj glede strateškega pomena Bahmuta, a je ta tekom vojne pridobil pomen kot ključna in simbolna točka vojne v Ukrajini. Boji za to mesto so obenem razgalili rivalstvo med omenjeno paravojaško skupino Wagner in rusko vojsko, čeprav Kremelj zanika kakršen koli razkol.

Prigožin je 11. januarja objavil, da so njegovi borci prevzeli nadzor nad mestom Soledar, v katerem je pred vojno živelo okoli 10.000 ljudi in se nahaja okoli 20 kilometrov od mesta Bahmut. Rusko obrambno ministrstvo je takrat dva dni kasneje navedlo, da mesto nadzirajo moskovske sile. “Po zavzetju Soledarja in množičnem pompu, da so bili v Soledarju poleg Wagnerja še drugi (vojaki), so bili fantje zelo razočarani,” je danes povedal Prigožin. “V radiju 50 kilometrov, bolj ali manj, ostajajo samo borci Wagnerja in bodo zavzeli Bahmut,” je dodal.

Krasna Hora se nahaja med Soledarjem in Bahmutom. Prigožin je sicer pojasnil, da se pripadniki Wagnerja ne bojujejo na drugih delih fronte severneje ali južneje.

Vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni je v soboto zatrdil, da ukrajinska vojska ohranja nadzor nad Bahmutom. Kot je dejal, so razmere v regiji Doneck zelo napete, Rusija pa na tem območju izvaja do 50 napadov na dan. Po njegovih besedah intenzivni boji potekajo tudi v okolici mest Vugledar in Marijinka.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Po navedbah britanskega obrambnega ministrstva, ki se opira na podatke ukrajinske vojske, je Rusija v zadnjih dveh tednih utrpela verjetno največje izgube od začetka invazije na Ukrajino. Po teh podatkih je bilo v zadnjih sedmih dneh na ruski strani v povprečju 824 mrtvih ali ranjenih na dan, kar je več kot štirikrat več kot junija in julija lani.

London podatkov ni mogel podrobno preveriti, domneva pa, da je “trend, ki ga prikazujejo podatki, verjetno pravilen”, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Povečanje ruskih izgub je verjetno povezano z več dejavniki, vključno s pomanjkanjem ustrezno usposobljenega osebja, koordinacije in sredstev na fronti, kar se na primer kaže tudi v Bahmutu. A ima tudi Ukrajina še naprej velike izgube, so v poročilu zapisali Britanci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.