Vogue o Oleni Zelenski: Opravlja delo, za katero se ni javila, in v tem je dobra

Svet 27. Jul 202212:04 > 12:41 3 komentarji
Olena Zelenska
Vogue/Twitter

Ne vem, kako bi preživela te mesece, če bi bila ločena od otrok, je dejala prva dama Ukrajine Olena Zelenska in dodala, da jih njen soprog, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ni videl že nekaj mesecev. Zelenska je za Vogue spregovorila o ruski invaziji, svoji vlogi in družinskem življenju. V zadnjem času prevzema vidnejšo vlogo, predvsem v diplomaciji, a ostaja osamljena in zaskrbljena. "Nakupovanje so dandanes le še sanje, ki jih ni mogoče uresničiti," je povedala.

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je za Vogue spregovorila o ruski invaziji, svoji vlogi in družinskem življenju v času konflikta. “Navodila, kako biti prva dama v času vojne, ne obstajajo,” se začne daljši prispevek. Olena Zelenska, žena ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, tako sama definira svojo vlogo. Dolgoletna scenaristka komedij je vedno raje ostajala v zakulisju, med tem ko je njen mož, komik, ki je postal politik, zdaj pa njegovo predsedovanje vpliva na usodo svobodnega sveta, stal v soju žarometov, piše Vogue.

“V prvih tednih po izbruhu vojne smo bili šokirani,” je dejala Zelenska. “Po Buči smo razumeli, da gre za vojno, katere namen je pokončanje vseh nas. Vojna ubija,” je dodala.

Ko je Rusija napadla Ukrajino, je Zelenski rekel, da je on ruska tarča številka ena, njegova družina pa tarča številka dva. “O tem ne morem razmišljati preveč resno, sicer bi postala paranoična,” je na vprašanje, kako se počuti ob tem, odgovorila Olena Zelenska.

Ob začetku vojne se je družina ločila. Prva dama kar nekaj časa ni mogla komunicirati ne z možem ne s starši, mamo je pred vojno poklicala vsak dan. “Ne vem, kako bi preživela te mesece, če bi bila ločena od otrok,” je povedala.

Zelenski zaradi varnosti svojih otrok, 18-letne Oleksandre in devetletnega Kirila, že dolgo ni videl. “Glede tega je v težjem položaju. Trpi. Trpijo pa tudi otroci, ker se ne morejo videti,” je povedala Zelenska.

Olena Zelenska
Michael Reynolds/Pool/REUTERS

Ob začetku vojne so se ločile številne ukrajinske družine. Okoli devet milijonov ljudi je zbežalo iz države, večinoma gre za ženske in otroke, saj je moškim med 18. in 60. letom prepovedano zapustiti Ukrajino. “Tudi dom je prva frontna linija,” je za Vogue povedal Volodimir Zelenski. Razume, zakaj je na milijone Ukrajincev zbežalo iz države, a tisti, ki ostajajo, začenši z njegovo družino, morajo biti vzor. “To lahko storim za del naših prebivalcev,” je rekel in dodal: “Moja žena je zgled za ženske in otroke. Verjamem, da ima pomembno vlogo za Ukrajino, za naše družine in ženske.”

Med tem ko je desettisoče Ukrajink na fronti, tudi v prvih bojnih vrstah, je vloga Olene Zelenske usmerjena v diplomacijo. Tako je nedavno odpotovala v Washington, kjer se je na neuradnem obisku srečala s predsednikom Joejem Bidnom in prvo damo Jill Biden. Nagovorila je kongres, ne le kot prva dama, ampak kot mama in hči. Pozornost je usmerila na otroke, ki so jih ubile ruske rakete, piše Vogue.

Že pred začetkom vojne je v ospredje svojega delovanja postavljala ranljive skupine, otroke, šolanje in nasilje v družinah. Zdaj delo nadaljuje, fokus pa se je preusmeril. Opozarja predvsem na položaj otrok. V enem od prvih nastopov po začetku vojne se je poklonila 200 otrokom, ki so umrli v času invazije. Tako je v začetku junija pred kijevsko katedralo Svete Sofije skupaj s starši umrlih otrok na drevesa obesila 200 zvončkov, ki predstavljajo glasove nedolžnih otrok.

Olena Zelenska, Joe Biden, Jill Biden
Jonathan Ernst/REUTERS

Zelenski: Je moja ljubezen, je pa tudi moja najboljša prijateljica

Na vprašanje, kako je vojna vplivala na družino, je Zelenski odgovoril: “Kot vsakdo sem bil zanje zelo zaskrbljen, skrbelo me je za njihovo varnost. Nisem si želel, da bi se znašli v nevarnosti.” “Ne gre za romantiko, gre za grozote, ki so se dogajale tukaj, na obrobju Kijeva, in za grozote, ki se zdaj dogajajo v naši državi, na zasedenih ozemljih,” je dejal. “Seveda sem jih pogrešal. Tako zelo sem si jih želel objeti.”

Na svojo ženo je ponosen. “Ima močno osebnost. Verjetno je močnejša, kot si je kadarkoli mislila. Ta vojna, kot verjetno vsaka druga, bo pokazala lastnosti, za katere niste pričakovali, da jih imate,” je predsednik povedal o svoji soprogi. “Seveda je moja ljubezen, je pa tudi moja najboljša prijateljica. Je domoljubka in ljubi Ukrajino. Je pa tudi res dobra mati,” je še dejal.

Olena in Volodimir Zelenski
Olena in Volodimir Zelenski na dan inavguracije leta 2019. (Foto: Profimedia)

Par se je spoznal v srednji šoli v njunem rojstnem kraju Krivoj Rog. Oba sta bila vzgojena v rusko govorečih gospodinjstvih in sta se ukrajinščine naučila kasneje. Ko je padel Berlinski zid, sta bila stara 11 let. Ko se je Ukrajina osamosvojila, sta obiskovala nižjo srednjo šolo. V mladosti je Olena Zelenska poslušala Aerosmith in The Beatles. “V zadnjih dneh Sovjetske zveze smo bili najstniki. Svet se nam je začel odpirati,” je povedala in dodala, da je to le še en razlog, zakaj je bil napad na Ukrajino takšen šok. “Ko nam nekdo govori, da Ukrajinci ne obstajajo in da je Ukrajinec le slab Rus, tega ne verjamemo. Ljudje, ki so se rodili v neodvisni Ukrajini, so zdaj stari 30 let. To je nova generacija. Nihče v Ukrajini ne more razumeti ruske pretveze in razlogov za napad,” je dejala.

Opravlja delo, za katero se ni javila, in pri tem je dobra

Volodimir Zelenski se je za kandidaturo za predsednika odločil po snemanju serije Glas ljudstva, v kateri igra učitelja, ki povsem nepričakovano postane ukrajinski predsednik. Odločitev je Oleno Zelensko razburila. “Spoštovala sem njegovo izbiro in razumela sem, da je to zanj pomemben korak. Hkrati pa sem čutila, da se bo moje življenje in življenje moje družine korenito spremenilo,” je pojasnila. Vloge prve dame si nikoli ni želela.

Na vprašanje Vogua, ali jo je kaj pripravilo na vojno, je odgovorila, da nič. “Živeli smo srečno življenje in nikoli si nismo mislili, da se bo to zgodilo. Vendar imamo upanje,” je dejala.

Skozi pogovor je bilo mogoče čutiti osamljenost prve dame in njen strah, piše Vogue. “Res je, počutim se izolirano,” je dejala. “Ne morem svobodno hoditi naokoli. Nakupovanje so dandanes le še sanje, ki jih ni mogoče uresničiti,” je dodala. Vendar ostaja pokončna, za svojo državo, da izpolni pričakovanja. “To je težka naloga, nenehno čutiš breme odgovornosti,” je rekla Olena Zelenska. Opravlja delo, za katero se ni javila, in pri tem je dobra, je ocenil Vogue.

Številni so se na objavo prispevka o Oleni Zelenski odzvali kritično. Očitali so ji, da se je v času vojne odločila za fotografiranje za modno revijo Vogue. V prispevek so resda vključene fotografije prve dame v Kijevu in Volodimirja Zelenskega, a se besedilo močno osredotoča na vojno v Ukrajini, vlogo prve dame in življenje njene družine, od kar se je začel konflikt.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje