Jakna, v kateri je Buzz Aldrin letel na Luno, prodana za 2,7 milijona evrov

Svet 27. Jul 202208:46 0 komentarjev
Buzz Aldrin
Profimedia

Za 2,7 milijona evrov je bila na dražbi v New Yorku prodana jakna, ki jo je med letom na Luno nosil astronavt Buzz Aldrin. Tako je bela jakna postala najvrednejši predmet, povezan s potovanjem Američanov v vesolje, ki je bil kadarkoli prodan na dražbi.

Jakna, ki jo je Buzz Aldrin nosil med letom na Luno, je bila na dražbi v New Yorku prodana za 2,8 milijona dolarjev (2,7 milijona evrov). Jakna je tako postala najvrednejši predmet, povezan s potovanjem Američanov v vesolje, ki je bil kadarkoli prodan na dražbi.

Na beli jakni sta ameriška zastava in Nasin logotip, Aldrin pa jo je nosil med letom v vesolje v Apollu 11. Gre za eno izmed 69 osebnih stvari, ki se jih je 92-letni astronavt odločil prodati, poroča BBC.

Buzz Aldrin je na Luno odpotoval leta 1969 in je edini še živeči član tričlanske posadke te misije. Večino šestdnevnega potovanja v vesolje je Aldrin preživel oblečen v belo jakno. Zamenjal jo je šele sredi poti, ko se je preoblekel v obleko pod pritiskom, v kateri je stopil na lunino površje. Ta trenutek je po ocenah prek televizijskih ekranov spremljalo 650 milijonov ljudi z vsega sveta.

Po tem, ko sta Aldrin in Neil Armstrong na Luni preživela več kot 21 ur, sta se vrnila na krov Apolla ter se preoblekla v jakni. V opombi je Aldrin zapisal, da je bila ta veliko bolj udobna.

Bela jakna je prevlečena s teflonom in je izdelana iz materiala, odpornega proti ognju, ki je znan kot beta tkanina. Gre za edini kos oblačila iz misije Apollo 11, ki je bil kadarkoli prodan.

Buzz Aldrin Buzz Aldrin
Profimedia
Buzz Aldrin Buzz Aldrin
Profimedia
Buzz Aldrin Buzz Aldrin
Profimedia
Buzz Aldrin Buzz Aldrin
Profimedia
Buzz Aldrin Buzz Aldrin
Profimedia
Buzz Aldrin Buzz Aldrin
Profimedia
Buzz Aldrin Buzz Aldrin
Profimedia

Licitacija je trajala skoraj 10 minut. Po telefonu je jakno kupil neznan dražitelj, so sporočili iz hiše Sotheby’s, ki je vodila dražbo.

Aldrin pa je na dražbi prodal tudi pokvarjeno stikalo za odklopnik in črni flomaster, s katerim je astronavt po hitrem premisleku popravil stikalo in tako preprečil, da bi posadka obtičala na Luni. Za 819.000 dolarjev (okoli 807.000 evrov) pa je bil prodan načrt leta. Predmeti iz osebne zbirke so bili prodani za skupno 8,2 milijona dolarjev (osem milijonov evrov), še piše BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!