Zelenski v čustvenem nagovoru: Ostali smo sami, bojijo se

N1 video 25. Feb 202209:32 > 01. Mar 2022 14:36
Volodimir Zelenski
Urad predsednika Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po dnevu, ko je Rusija napadla Ukrajino, drugič nagovoril državljane. V čustvenem nagovoru je dejal, da želi Rusija uničiti ukrajinsko oblast z njegovim uničenjem. "Sovražnik me je označil za tarčo številka ena, moja družina pa je tarča številka dva," je rekel in dodal, da klju temu z družino ostaja v državi. Tujino je zaprosil za pomoč. "Se je kdo pripravljen boriti z nami? Tega ne vidim," je dejal. Moskva je po njegovih besedah izrazila pripravljenost na pogovore, Zelenski pa se je pripravljen pogovarjati tudi o nevtralnem statusu države.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči drugič nagovoril državljane. V čustvenem nagovoru je povedal, da je Rusija napadla celotno ozemlje Ukrajine. “Naši vojaki so naredili veliko. Branili so celotno ozemlje Ukrajine, ki je bilo neposredno napadeno,” je dejal. V prvem dnevu bojev je po prvih podatkih življenje izgubilo 137 Ukrajincev, ranjenih pa je 316 ljudi, je navedel ukrajinski predsednik.

“Na Kačjem otoku, ki so ga branili do zadnjega, so junaško umrli vsi vojaki. Niso obupali,” je dejal Zelenski in napovedal, da jim bodo posthumno podelili naziv heroja. “Naj večno živi spomin na tiste, ki so dali svoje življenje za Ukrajino,” je rekel.

Rusija po besedah ukrajinskega predsednika ni napadla le vojaških objektov, ampak tudi civiliste. “Ubijajo ljudi in mirna mesta spreminjajo v vojaške tarče. To je grozno, tega ne bomo nikoli odpustili,” je dejal Zelenski. Navedel je, da so po njihovih informacijah v Kijev vstopile diverzantske skupine. Prebivalce je pozval, naj bodo previdni.

Zelenski z družino ostaja v Ukrajini

Opozoril je na številne dezinformacije in poudaril, da so poročila o tem, da je zapustil Kijev, neresnična. “Ostajam v prestolnici, ostajam s svojimi ljudmi,” je rekel in nadaljeval: “Ostal bom v prestolnici. Tudi moja družina je v Ukrajini, moji otroci so v Ukrajini.”

“Po naših informacijah me je sovražnik označil za tarčo številka ena, moja družina pa je tarča številka dva. Ukrajino želijo politično uničiti z uničenjem vodje države,” je rekel. Sam bo ostal v vladni četrti skupaj z vsemi, ki so nujni za delo vlade.

Ostali smo sami, bojijo se

Včeraj je Zelenski govoril s številnimi voditelji držav. V nagovoru državljanom je dejal, da so voditelji izrazili podporo Ukrajini. “Hvaležen sem vsaki državi, ki Ukrajini pomaga konkretno in ne le z besedami. A smo v obrambi države ostali sami. Se je kdo pripravljen boriti z nami? Tega ne vidim. Je kdo pripravljen jamčiti za Ukrajino, da se pridruži Natu? Iskreno, bojijo se.” Dodal je, da je podporo za vstop v Nato iskal pri 27 voditeljih držav Evropske unije, ki so članice Nata. “Vsi se bojijo in ne odgovarjajo,” je rekel.

Iz Moskve pa so, tako ukrajinski predsednik, slišali željo po pogovorih. “Govoriti želijo o nevtralnem statusu Ukrajine,” je dodal.

“Mi se ne bojimo, ne bojimo se braniti države. Ne bojimo se Rusije. Ni nas strah govoriti z Rusijo,” je v nagovoru povedal Zelenski. Dodal je, da jih ni strah razpravljati o nevtralnem statusu Ukrajine, saj zdaj niso v Natu.

“Pogovoriti se moramo o koncu invazije. Pogovoriti se moramo o premirju. Zdaj je usoda naše države v celoti odvisna od naše vojske, naših junakov, naših varnostnih sil,” je govor zaključil ukrajinski predsednik.