Zelenski na srečanju z Erdoganom in Guterresom tudi o nuklearki in izvozu žita

Vojna v Ukrajini 18. Avg 202206:27 > 10:15 4 komentarji
Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo danes na pogovorih v Lvovu gostil turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana in generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa. Po napovedih bodo med drugim govorili o nujnosti končanja vojne v Ukrajini s političnimi sredstvi, izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč ter o nuklearki v Zaporožju.

V ospredju tristranskih pogovorov bo iskanje načina za diplomatsko rešitev konflikta v Ukrajini. Od začetka ruske invazije na to državo konec februarja je bilo ubitih več tisoč ljudi, več milijonov jih je moralo zapustiti svoje domove, velik del države je porušen.

Vojna je ustavila tudi izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, ki je delno stekel šele po sklenitvi mednarodnega sporazuma, ki je bil julija podpisan v Istanbulu. Volodomir Zelenski, Antonio Guterres in Recep Erdogan naj bi na današnjem srečanju med drugim preučili izvajanje tega sporazuma.

Med temami pogovorov bo tudi jedrska elektrarna v Zaporožju na jugu Ukrajine. Največjo nuklearko v Evropi so ruske enote zavzele v začetku marca, od konca julija pa je bil večkrat tarča obstreljevanja, za katero Moskva in Kijev obtožujeta drug drugega.

Ukrajinski predsednik se bo z generalnim sekretarjem ZN ločeno sešel tudi dvostransko.

Guterres bo v petek predvidoma obiskal še ukrajinsko pristaniško mesto Odesa, nato pa se bo v soboto odpravil v Turčijo. Tam bo pred vrnitvijo v New York obiskal skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita z območja ob Črnem morju.

Zelenski pred srečanjem pozval k umiku ruskih sil iz nuklearke

“Ruska vojska se mora umakniti z ozemlja jedrske elektrarne in vseh sosednjih območij ter odstraniti svojo vojaško opremo,” je dejal Zelenski v svojem rednem nočnem video nagovoru. “To se mora zgoditi brez kakršnih koli pogojev in čim prej,” je dodal.

Zelenski je dejal še, da si ukrajinski diplomati, znanstveniki in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prizadevajo za napotitev misije IAEA v elektrarno. Dodal je, da lahko jedrsko varnost ponovno zagotovita le “popolna preglednost” in “nadzorovane razmere”.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je že v sredo v Bruslju pozval Moskvo, naj umakne svoje sile z območja in privoli v pregled elektrarne, ki bi ga izvedli inšpektorji IAEA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ruska zasedba jedrske elektrarne v Zaporožju resno ogroža varnost in zaščito tega objekta. Njihova prisotnost povečuje tveganje za jedrsko nesrečo ali incident ter ogroža prebivalstvo Ukrajine, sosednjih držav in mednarodne skupnosti,” je še dodal Stoltenberg.

Ukrajinske oblasti po poročanju britanskega BBC trdijo, da se razmere v elektrarni “približujejo kritičnim”. “Seveda smo zaskrbljeni. Razmere so se močno spremenile, ko so Rusi 5. avgusta začeli obstreljevati območje,” je dejal ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko.

Rusija in Ukrajina se že dlje časa medsebojno obtožujeta, da z obstreljevanjem območij okrog elektrarne ogrožata varnost in povzročata strah pred jedrsko katastrofo. Rusko obrambno ministrstvo ob tem trdi, da v jedrski elektrarni ne hranijo težkega orožja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje