Ruska vojska še naprej napreduje: padla še ena ukrajinska vas

Svet 20. Feb 202407:50 > 20:30 8 komentarjev
Ruski vojaki na ukrajinskem bojišču v okolici Limana
Ruski vojaki na ukrajinskem bojišču v okolici Limana (Foto: PROFIMEDIA)

Ruska vojska je ponovno zavzela vas ob Dnepru. Ukrajinska stran sicer z bojišč v zadnjih 24 urah poročajo o 81 spopadih z ruskimi silami, ki so izvedle 87 napadov iz zraka. Do okrepljenih ruskih napadov prihaja v času, ko Ukrajina obeležuje 10. obletnico streljanja na protestnike na kijevskem trgu Majdan.

Vas Krinki, malo ukrajinsko mostišče v regiji Herson na bregu reke Dneper, je ponovno pod ruskim nadzorom, je danes na srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Ukrajinske sile so v vas Krinki vstopile novembra lani in jo nameravale uporabiti kot odskočno desko za nadaljnje napredovanje v regiji, a pri tem niso bile uspešne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajina je bila prav tako neuspešna pri obrambi Avdijivke v regiji Doneck, saj se je v soboto iz mesta umaknila, da bi preprečila obkolitev in obvarovala življenja svojih vojakov. Kmalu za tem pa je Moskva sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad mestom. Padec Avdijivke predstavlja največjo spremembo na več kot 1000 kilometrov dolgi fronti, odkar so ruske sile maja lani zavzele Bahmut. V luči tega je Putin danes umik ukrajinskih sil iz Avdijivke označil za kaotičen beg. “Ukrajina je izdala ukaz za umik svojih oboroženih sil, ko so te bile že na poti,” je dodal.

Novice o spopadih prihajajo tudi od drugod. Proruske oblasti v regiji Doneck trdijo, da je bila v napadu ukrajinskih sil ubita ena oseba, še tri pa so bile ranjene.

Ruske sile so sicer v zadnjih tednih okrepile svoje napade na Ukrajino. V luči tega je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v ponedeljek poudaril, da se ukrajinska vojska sooča s težkimi razmerami na celi fronti. Opozoril je na zamude pri dobavi pomoči in ponovil, da Ukrajina potrebuje topništvo, sisteme zračne obrambe in orožje daljšega dosega. Prepričan je, da Rusija izkorišča te zamude v svoj prid.

Ameriški predsednik Joe Biden je sicer konec tedna Zelenskemu izrazil prepričanje, da bo kongres ZDA kmalu odobril dodatno pomoč, ki je predmet političnih preigravanj med demokrati in republikanci v Washingtonu. Podobno je danes ocenil ukrajinski premier Denis Šmigal, ki meni, da bo kongres kmalu odobril pomoč in da bo lahko Ukrajina nadaljevala svoj boj z mednarodno podporo, ob tem pa je zavrnil ugibanja glede pomanjkanja podpore v svetu.

Deseta obletnica krvavih dogodkov na kijevskem trgu

Okrepljeni ruski napadi prihajajo v času, ko Ukrajina obeležuje 10. obletnico streljanja na protestnike na kijevskem trgu Majdan. “Minilo je deset let od poskusa uničenja naše neodvisnosti. Toda pred desetimi leti smo bili odločni in odločni ostajamo tudi danes,” je na Facebooku zapisal Zelenski.

Protesti na trgu Majdan so izbruhnili 21. novembra 2013, saj takratni proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič ni izpolnil obljube in podpisal pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in Evropsko unijo. Protesti so nato leta 2014 pripeljali do njegovega strmoglavljanja. V nasilju na protestih je umrlo več kot sto ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje