ZDA zaradi smrti Alekseja Navalnega uvaja nove sankcije proti Rusiji

Svet 20. Feb 202420:15 0 komentarjev
Kapitol
REUTERS/Erin Scott

ZDA bodo v petek objavile nove sankcije proti Rusiji, te sledijo smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Bela hiša. Poleg tega bodo sankcije sovpadale tudi z drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022.

“Po navodilu predsednika Joeja Bidna bomo v petek objavili obsežen sveženj sankcij, da bi Rusija odgovarjala za to, kar se je zgodilo gospodu Navalnemu,” je danes novinarjem povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby.

Po njegovih besedah bodo nove sankcije tudi “odgovor na zlobno in surovo rusko vojno”, ki traja že dve leti. Ob tem sicer ni povedal, kaj točno naj bi vsebovale.

Iz Rusije so v petek prišla poročila, da je kritik režima ruskega predsednika Vladimirja Putina in borec proti korupciji Aleksej Navalni, ki je preživel že zastrupitev leta 2020, umrl v oddaljenem zaporu v Sibiriji, kjer je prestajal 19-letno zaporno kazen.

“Ne glede na to, kakšno zgodbo se ruska vlada odloči povedati svetu, je jasno, da sta za to odgovorna predsednik Putin in njegova vlada,” je še dejal Kirby in rusko vlado pozval k transparentni preiskavi smrti Navalnega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!