Navalni umrl v enem najstrožjih zaporov, kjer so celice plesnive in hrana obupna

Svet 20. Feb 202419:41 6 komentarjev

Štiri dni po sumljivi smrti ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega v javnosti precej pozornosti vzbuja zapor, v katerem je prestajal 19-letno kazen. Kako je videti zloglasna zaporniška kolonija na severu Rusije skozi oči nekdanjih zapornikov?

Prah okoli smrti ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega, ki je 16. februarja umrl v zaporu v sumljivih okoliščinah, se še vedno ni polegel. V javnosti pa precej pozornosti vzbuja zloglasni zapor, v katerem je umrl oster kritik Vladimirja Putina.

Gre za zaporniško kolonijo na polarnem severu Rusije, v Harpu. Znan je kot “polarni volk” oziroma zaporniška kolonija številka tri in velja za enega najstrožjih zaporov v Rusiji. Leži približno 60 kilometrov severno od arktičnega kroga, ustanovljen je bil v šestdesetih letih 20. stoletja kot del nekdanjega sistema prisilnih sovjetskih delovnih taborišč oziroma gulagov, v katerih so številni izgubili življenja zaradi izjemno težkih razmer. V sovjetskih časih je bila kolonija znana kot gulag 501, piše hrvaški Index.

Večina tam nastanjenih zapornikov je bila obsojena za huda kazniva dejanja. Zime na tem območju so ostre, temperature se večji del leta gibljejo globoko pod lediščem, tudi do 20 stopinj pod ničlo. Na spletu je mogoče najti fotografije zunanjosti, medtem je notranjost kolonije zavita v tančico skrivnosti. Novinarji ruskega portala Meduza so se pogovarjali z nekdanjimi zaporniki, ki so prestali kazen v tej koloniji.

Aleksej navalni
Aleksej Navalni (Foto: Evgenia Novozhenina/REUTERS)

Eden od nekdanjih zapornikov, ki je tam preživel približno pet let, izpuščen pa je bil leta 2023, je pojasnil, da je dve leti preživel v samici v izoliranem delu zapora. “Celotna enota je prekrita s plesnijo, vključno s hodnikom,” je prostore opisal nekdanji zapornik.

Po njegovih besedah obstaja še strožji oddelek, ki vključuje “enocelične prostore” in je znan pod krajšavo EPKT, kamor pošljejo tiste, ki “vztrajno” kršijo interni zaporniški pravilnik. Na tem oddelku naj bi bil zaprt tudi Navalni.

Po pisanju Indexa je eden od aktivistov za človekove pravice EPKZ opisal kot ločen “zapor v zaporu”. Drugi nekdanji obsojenec pa je za Meduzo dejal, da je ta oddelek tako izoliran, da niti drugi zaporniki ne vedo, kdo je zaprt v sosednji celici.

Zapornike, ki so nameščeni na tem oddelku, lahko zaradi dodatnih kršitev internih pravil premestijo v celico za 15 dni, kar predstavlja velik psihični napor za posameznike. Aleksej Navalni je bil v tej samici kar 27-krat. Zapornikom je enkrat dnevno omogočen enourni sprehod po notranjem dvorišču z visoko mrežo. Kakšen je bil vsakdan Navalnega, ni znano. Se je pa konec januarja oglasil iz zaporniške kolonije in potožil, da so zaporniki vsako jutro ob 5. uri prisiljeni poslušati pesem “Jaz sem Rus”, ki jo izvaja Shaman oziroma Jaroslav Dronov, zvesti podpornik Putina. Prav tako naj bi bila prehrana zelo slaba. “V nekaj letih v tej koloniji sem shujšal za 45 kilogramov, po izpustitvi sem moral na zdravljenje v bolnišnico,” je opisal še eden od sogovornikov.

harp
Satelitski posnetek zapora v Harpu (Foto: REUTERS)

Zaporniki, ki so se pogovarjali z novinarji portala Meduza, menijo, da zdravstveno osebje Navalnemu ni takoj priskočilo na pomoč. Opozorili so na pomanjkanje ustrezne zdravstvene oskrbe in neprimerno vedenje. Kot je pojasnil eden od sogovornikov, je nekoč v znak protesta pogoltnil manjši kovinski predmet. “Zavrnili so moje prošnje za hospitalizacijo, čeprav sem dobil vnetje in skoraj postal invalid,” je dejal. Po njegovi oceni je bilo ignoriranje zdravniškega osebja namerno.

Opisal je tudi primere, ko zapornikom niso nudili pravilnega zdravljenja. “Spomnim se, ko je nekdo prosil za pomoč, češ da čuti pritisk in bolečino v prsih. Zdravnik mu je dal tableto in predpisal dan počitka, naslednji dan je oseba doživela srčni zastoj,” je opisal. Vzrok smrti Navalnega še ugotavljajo, a po neuradnih informacijah ruskih medijev naj bi šlo za srčni zastoj.

Zdravnik opozicijskega politika je sicer prepričan, da srčni zastoj ni bil povod za njegovo smrt. S tem se strinjajo tudi borci za človekove pravice, ki menijo, da gre za “univerzalno diagnozo, ki jo je težko dokazati in je torej povsem primerna”.

Harp Harp
Zapor v Harpu. (Foto: Maxim Shemetov/REUTERS)
Harp Harp
Zapor v Harpu. (Foto: PROFIMEDIA)
Haro Haro
Zapor v Harpu. (Foto: Maxim Shemetov/REUTERS)

Nekdanji zapornik, ki je kazen prestajal v drugi koloniji, je opisal primer, ko je moški umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil, a so zdravniki kot vzrok smrti navedli srčni zastoj. Po neuradnih informacijah naj bi bilo tovrstnih primerov veliko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje