Zelenski ob drugi obletnici vojne obljublja zmago nad Rusijo

Svet 24. Feb 202416:38 2 komentarja
Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob današnji drugi obletnici vojne v Ukrajini obljubil zmago nad Rusijo in se zaveznicam zahvalil za vso dozdajšnjo pomoč. Dodal je, da si vsi želijo konca vojne, a da se bo ta morala končati pod "našimi pogoji".

“Vsak normalen človek si želi, da bi se vojna končala. Toda nihče od nas ne bo dovolil, da se konča Ukrajina,” je na slovesnosti na kijevskem letališču Hostomel dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poudaril, da se mora vojna končati “pod našimi pogoji, s pravičnim mirom”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, premierju predsedujoče Svetu EU Belgije Alexandru De Crooju, italijanski premierki Giorgii Meloni in kanadskemu premierju Justinu Trudeauju, ki so danes obiskali Kijev, se je zahvalil za vso dozdajšnjo pomoč.

“Cenim vsako odločitev o sankcijah proti Rusiji. Zahvaljujem se vam za vsak korak, ki nam omogoča, da to vojno pravično končamo,” je nadaljeval in dodal, da mora ruski predsednik Vladimir Putin “izgubiti v prav vsem, tako kot je izgubil v Hostomelu”.

Letališče Hostomel je bilo namreč v prvih dneh ruske invazije tarča ruskega napada. “Pred dvema letoma smo tu z ognjem pričakali sovražni desant, dve leti pozneje tu srečujemo naše prijatelje in partnerje,” je dodal Zelenski, ki je med slovesnostjo vojakom podelil medalje.

Von der Leyen je medtem danes v Kijevu ukrajinski policiji izročila 50 vozil, ki bodo po njenih besedah pomagala “zagotoviti varnost in stabilnost na ozemljih, ki so jih osvobodile pogumne ukrajinske oborožene sile”.

“Ta dobava prihaja kmalu po tem, ko je EU Ukrajini zagotovila tudi sodobno napravo za odstranjevanje min. S to opremo podpiramo Ukrajino, da bo deokupirano ozemlje spet varno,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje