Cigler Kralj vložil kandidaturo: Čas je za desnosredinskega predsednika

Slovenija 13. Sep 202215:00 3 komentarji

Janez Cigler Kralj je na Državno volilno komisijo vložil kandidaturo za predsednika republike. Podprl jo je z osmimi poslanskimi podpisi. Da s tem povečujejo "možnost drugega kroga, zlasti za desnosredinske kandidate", je ob tem dejal predsednik Nove Slovenije Matej Tonin.

Pred predsedniškimi volitvami – prvi krog bo 23. oktobra, morebiten drugi pa 13. novembra – se začenja vlaganje kandidatur. Kot prvi je to danes dopoldne storil Gregor Bezenšek, ki je kandidaturo podprl z več kot 5000 podpisi volilcev. Sledi pa mu Janez Cigler Kralj, ki kandidira s podporo svoje stranke, Nove Slovenije (NSi). H kandidaturi je priložil podpise vseh osmih poslancev NSi, to je svojega in še sedmih kolegov.

“Nova Slovenija kot učinkovita in resna stranka je danes vložila kandidaturo Janeza Ciglerja Kralja za predsednika republike z osmimi poslanskimi podpisi. Naj zelo jasno povem, da ta kandidatura povečuje možnost drugega kroga, zlasti za desnosredinske kandidate,” je pred stavbo Državne volilne komisije dejal predsednik Nove Slovenije Matej Tonin. “Z njegovo kandidaturo se bodo volilci, ki volijo desnosredinske kandidate, izdatno udeležili volitev. Končno so dobili kandidata, v katerega tudi verjamejo. S tem smo veliko naredili za demokracijo in da Slovenija končno dobi desnosredinskega predsednika,” je prepričan Tonin.

CIGLER KRALJ TONIN NSI
Aljaž Uršej, N1

Cigler Kralj je povedal, da se bo v predsedniški tekmi, najprej zavzemal “za to, da bodo ustvarjalni in podjetni, tisti, ki zmorejo, znova cenjeni. Da bo delo znova cenjeno in da se bo dalo s svojim delom tudi dostojno preživeti.” Kot drugo prioriteto je navedel, “da bodo tisti, ki so bili po krivici v preteklih treh desetletjih pozabljeni, puščeni zadaj, odrinjeni na rob družbe, ponovno povabljeni v našo sredo, da se bo ponovno vzpostavil stik z njimi, da se jih bo ponovno vključilo in se jim dalo dolžno dostojanstvo.”

Tretji poudarek kampanje pa bo po besedah Cigler Kralja krepitev miru in varnosti. “S tem mislim nadaljevanje modernizacije in vlaganj v slovensko vojsko ter na drugi strani prizadevanja na evropski in svetovni ravni v krepitev, povezovanje vseh obrambnih sil v svetu, ki se zelo spreminja in potrebuje skupno akcijo za ohranitev miru in varnosti.”

O tem, kakšen rezultat bi lahko dosegel, ni želel govoriti. “Gremo korak za korakom, najprej drugi krog, potem pa naprej,” je dejal.

Tisti, ki se želijo potegovati za položaj predsednika države, morajo kandidature vložiti pri Državni volilni komisiji (DVK), ob tem pa imajo tri možnosti. Nestrankarski kandidati morajo zbrati 5.000 overjenih podpisov volilcev; kandidati, ki jih predlagajo politične stranke, pa morajo zbrati najmanj 3.000 podpisov volilcev ali kandidaturo podpreti z najmanj tremi podpisi poslancev. Predsedniške kandidate lahko predlagajo tudi poslanci, in sicer najmanj deset.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.