Denar iz proračuna bo po novem dobivalo kar 20 političnih strank

Slovenija 25. Apr 202208:38 > 10:09 2 komentarja
Volitve
Žiga Živulović/BOBO

Stranke, ki na volitvah dobijo več kot odstotek glasov, so upravičene do financiranja iz proračuna. V preteklem mandatu so državni denar dobivale štiri stranke, ki se jim ni uspelo uvrstiti v parlament, tokrat naj bi bilo takih strank kar petnajst.

V preteklem mandatu so bile do proračunskega denarja upravičene štiri zunajparlamentarne stranke: SLS, Dobra država, Piratska stranka in Zeleni Slovenije.

Glede na trenutne, še nepopolne izide volitev bo v prihodnjih štirih letih državna sredstva prejemalo 15 zunajparlamentarnih strank. Od posameznih strank so to LMŠ, SAB, Resni.ca, Zdrava družba, Pirati, Naša dežela, SNS in stranka Vesna. Do državnega denarja bo upravičenih tudi pet strank, ki sestavljajo koalicijo Povežimo Slovenijo, in pa stranki Naša prihodnost in Dobra država, ki sta na volitvah prav tako nastopili s skupno listo.

Gre za logično posledico visoke volilne udeležbe, ki je močno zvišala število glasov, ki ga je bilo treba doseči za vstop v parlament.

Zakon o političnih strankah določa, da so do proračunskih sredstev, namenjenih financiranju političnih strank, upravičene stranke, ki na volitvah dobijo več kot odstotek glasov. Za koalicije strank je prag, ki ga morajo preseči za zagotovitev državnega financiranja, še nekoliko višji – če sta skupno listo predložili dve stranki, je prag 1,2 odstotka, za več strank pa 1,5 odstotka.

Zakon še določa, da se 25 odstotkov predvidenih proračunskih sredstev v enakih deležih razdeli med vse politične stranke, ki so presegle odstotek glasov, preostalih 75 odstotkov pa se razdeli sorazmerno glede na delež prejetih glasov.

Financiranje strank
N1

Največ, skoraj 550 tisoč evrov državnega denarja, je lani na svoj račun dobila največja parlamentarna stranka SDS, najmanj – 70 tisoč evrov – pa Zeleni Slovenije. Skupaj je bilo v letu 2021 političnim strankam namenjeno nekaj več 2,5 milijona evrov.

Glede na večje število strank, ki bodo po novem upravičene do proračunskega financiranja, bo znesek na posamezno stranko v prihodnjih štirih letih nekoliko nižji.