EPP tvita o morebitnem ruskem vmešavanju v volitve dodatno ne komentira

Slovenija 25. Apr 202218:30 > 26. Apr 2022 08:19 7 komentarjev
Volitve
Žiga Živulović/BOBO

Evropska ljudska stranka (EPP) je v nedeljo zjutraj na Twitterju razburila s tvitom, da "so zaskrbljeni zaradi morebitnega ruskega vmešavanja v slovenske volitve". Kaj so s temi resnimi obtožbami mislili pri EPP?

Evropska ljudska stranka (EPP), katere članice so SDS, NSi in SLS, je v nedeljo kmalu po odprtju volišč izrazila zaskrbljenost, da bi se Rusija lahko morebiti vmešala v slovenske volitve. K temu naj bi botrovala tako ostra obsodba Slovenije ruske invazije na Ukrajino. Janša pa je bil prvi predsednik vlade, ki je med vojno obiskal Kijev “ter prinesel sporočilo upanja in podpore ukrajinskemu ljudstvu”.

Na naša poizvedovanja, kaj točno so pri EPP imeli v mislih z ruskim vmešavanjem v slovenske volitve in ali imajo o tem karkšne koli dokaze, so le kratko odgovorili, da o tej temi nadaljnjih komentarjev nimajo.

Spomnimo, da sta zaskrbljenost z EPP sicer delila prvaka SDS in NSi Janez Janša in Matej Tonin. Obrambni minister je dejal, da se je “to dejansko dogajalo”, saj so v zadnjih urah spremljali “številna verižna elektronska sporočila, ki so širila lažne novice”, je sinoči povedal Tonin v Cankarjevem domu.

Medtem vidni član EPP Lojze Peterle, ki mu verjame tudi zmagovalec volitev Robert Golob, pa o vmešavanju Rusije v državnozborske volitve nima nobenih informacij. Več najdete v tem članku.

Omenjeni tvit je sicer kmalu po objavi delil in komentiral predsednik SDS Janez Janša. Kasneje je to svoje ravnanje komentiral z besedami, da je pojasnjeval “zaskrbljenost nekaterih v tujini, ki so spremljali dogajanje v Sloveniji, napade na vlado in mene osebno, ker smo obiskali Kijev in ne Moskvo”. Po besedah Janše v Evropski uniji vlada zaskrbljenost zaradi nekaterih porurskih orientacij dela politike v državah članicah

EPP je sicer v ZDA obtožila ruske hekerje, da so s posegi na družbenih omrežjih vplivali na ameriške volitve, in sicer v prid prejšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (7)

Prikaži vse komentarje