Svarilo EPP o možnosti ruskega vmešavanja v volitve resnično ali pomoč Janši?

Slovenija 25. Apr 202202:06 > 15:27

Evropska ljudska stranka (EPP) je včeraj zjutraj na Twitterju izrazila zaskrbljenost, da bi se lahko Rusija vmešala v slovenske volitve. To zaskrbljenost sta z EPP delila njena člana, prvaka SDS in NSi Janez Janša in Matej Tonin. Obrambni minister je celo ugotovil, da se je "to dejansko dogajalo". Vidni član EPP Lojze Peterle, ki mu verjame tudi zmagovalec včerajšnjih volitev Robert Golob, pa o vmešavanju Rusije v državnozborske volitve nima nobenih informacij.

Evropska ljudska stranka (EPP), katere članice so SDS, NSi in SLS, je kmalu po odprtju volišč na Twitterju izrazila zaskrbljenost, da bi se lahko zgodilo “rusko vmešavanje v volitve v Sloveniji”. To vmešavanje naj bi bilo po navedbah EPP posledica dejstva, da je bila Slovenija ena prvih držav, ki so ostro obsodile “barbarsko vojno Rusije v Ukrajini”. “Slovenski premier Janez Janša je bil prvi predsednik vlade, ki je obiskal Kijev in prenesel sporočilo upanja in podpore ukrajinskemu ljudstvu,” so dodali v EPP.  Ob tem spomnimo, da so se ostre obtožbe o vmešavanju ruskih hekerjev v javnosti pojavljale tudi ob zadnjih predsedniških volitvah v ZDA.

Predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin ob komentiranju včerajšnjih volilnih rezultatov v Cankarjevem domu možnosti vmešavanja Rusije v slovenske volitve ni le dopustil, temveč je dejal, da se je to dejansko zgodilo. “V zadnjih urah smo spremljali številna verižna elektronska sporočila, ki so širila lažne novice.” Po prvih podatkih, ki so bili pridobljeni, je po Toninovih besedah mogoče sklepati, da je šlo za vmešavanje ruskih virov.

Tvit EPP je sicer nemudoma – torej med volilnim molkom – delil in komentiral predsednik SDS Janez Janša. Kasneje je to svoje ravnanje komentiral z besedami, da je pojasnjeval “zaskrbljenost nekaterih v tujini, ki so spremljali dogajanje v Sloveniji, napade na vlado in mene osebno, ker smo obiskali Kijev in ne Moskvo”.

Janša je še dejal, da v Evropski uniji vlada zaskrbljenost zaradi nekaterih porurskih orientacij dela politike v državah članicah. “Glede Slovenije je ta zaskrbljenost delno upravičena. Po državi ponosno hodijo in komentirajo volitve ljudje, ki imajo na prsih krvave Putinove medalje in jih kljub pozivom ne vračajo,” je dodal  premier. Njegova kritika je nedvomno letela predvsem na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je odločno podprl zamenjavo sedanje oblasti.

Peterle: Nobenih podatkov nimam na to temo

V nasprotju z Janšo in Toninom pa prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in nekdanji evropski poslanec EPP informacij o vmešavanju Rusije v slovenske volitve nima. “Nobenih podatkov nimam na to temo. Vemo, kako je Rusija navzoča v evropskem političnem življenju,” je dejal Peterle. Nekateri naši viri iz EPP pa so včeraj dejali, da je šlo pri tvitu za navezo Janeza Janše in enega od njegovih tesnih prijateljev iz vrst evropske ljudske družine in da za zapisano ne obstajajo nobeni  dokazi.

Zmagovalec volitev, predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, pa je v intervjuju za N1 povedal, da so šle “skrbi EPP” mimo njega. Kot verodostojne je ocenil navedbe Peterleta. “Če on kot verjetno najvidnejši predstavnik EPP v Slovenji ne ve, zakaj je bil objavljen omenjeni tvit, očitno ne gre za resno stvar. Zapis bi torej lahko označili kot še en poizkus, kako obdržati dosedanjo vlado,” je dejal Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.