Janša vendarle čestital Nataši Pirc Musar, a jo je hkrati tudi okrcal

Slovenija 14. Nov 202210:19 > 15:16 30 komentarjev
Janez Janša, EU
Profimedia

Predsednik SDS Janez Janša je čestital zmagovalki predsedniških volitev Nataši Pirc Musar. Od nje pričakuje, da bo pravična in srčna, ter konstruktivno sodelovanje. Ob tem pa je prvak največje opozicijske stranke zmagovalko volitev tudi okrcal: "Spodobilo bi se, da se po izvolitvi opraviči za laži o stranki SDS, ki jih je izrekla v kampanji." Pirc Musar je danes v pogovoru za Radio Slovenija sicer dejala, da se je z vsemi predsedniki v preteklosti kdaj že pogovarjala, le z Janšo ne. Kot je dodala, se zato njunega srečanja veseli.

Slovenija bo dobila prvo predsednico republike. V drugem krogu predsedniških volitev je Nataša Pirc Musar prepričala skoraj 54 odstotkov volilk in volilcev in premagala Anžeta Logarja, ki je zbral dobrih 46 odstotkov glasov. Poraženec je svoj govor v medijskem središču na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani zaključil z besedami, da ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo. “Danes smo na začetku nečesa velikega,” je napovedal in s tem sprožil številna ugibanja, kaj je s tem mislil.

V poznih večernih urah volilne nedelje so po informacijah N1 v Logarjevem štabu volilni rezultat skupaj z Logarjem analizirali tudi vidni predsedniki strank, ki so Logarjevo kandidaturo podprle. Torej Janez Janša (SDS), Matej Tonin (NSi) in Marko Balažic (SLS). In medtem ko je predsednik NSi Tonin za N1 komentiral rezultate volitev, predsednika SDS Janše mediji niso ujeli. Čudila je tudi tišina na družbenem omrežju Twitter, kjer prvak opozicijske stranke redno in pogosto komentira domače in tuje dogajanje.

Janša se je na Twitterju danes popoldne vendarle oglasil in Pirc Musar čestital za izvolitev. “Pričakujemo, da bo res pravična, srčna in pozorna. Pričakujemo konstruktivno sodelovanje v skupno dobro v zahtevnih časih, ki so pred nami. Spodobilo bi se, da se po izvolitvi opraviči za laži o stranki SDS, ki jih je izrekla v kampanji,” je zapisal v svoji objavi.

Pirc Musar je že v prvem komentarju po zaprtju volišč napovedala, da bo eden njenih prvih korakov, da bo v predsedniško palačo povabila vse predsednike parlamentarnih strank. O tem je danes spregovorila tudi v intervjuju za Radio Slovenija. Kot je dejala, se je z vsemi predsedniki oziroma predsednico že pogovarjala, razen z Janezom Janšo. “Nisva nikoli sedela na štiri oči. Nikoli se nisva pogovarjala. Mislim, da sva si dvakrat v življenju stisnila roko, pa se ne spomnim dogodka. Tako, da se pravzaprav najbolj veselim srečanja z njim, da se bova pobližje spoznala,” je povedala zmagovalka.

Predsednik SDS je bil zadržan tudi pri komentiranju po prvem krogu predsedniških volitev. Svoj komentar je podal šele naslednji dan, po sestanku predsednikov parlamentarnih strank. Spopad vrednot, ki ga je takrat napovedala Nataša Pirc Musar, bi po Janševih besedah pomenil spopad vrednot slovenske osamosvojitve in ustavnosti ter vrednot davčnih oaz, ki jih šef opozicije pripisuje Nataši Pirc Musar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje