Janez Janša v prvem odzivu Nataši Pirc Musar pripisal “vrednote davčnih oaz”

Slovenija 24. Okt 202215:32 > 22:54 34 komentarjev

"Upam, da v drugem krogu sledi spopad dveh vizij, ne spopad vrednot," je v prvem komentarju po nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev, na katerih je slavil Anže Logar, dejal predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Spopad vrednot, ki ga je napovedala Nataša Pirc Musar, bi po njegovem pomenil spopad vrednot slovenske osamosvojitve in ustavnosti ter vrednot davčnih oaz, ki jih šef opozicije pripisuje Nataši Pirc Musar. Pa bo Janša pred drugom krogom Logarja tudi eksplicitno podprl?

Zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Anže Logar je sicer vidni član SDS, ki je na volitvah kandidiral s podpisi volilcev in podporo strank SDS in SLS. Predsednika teh dveh strank Janez Janša in Marko Balažic, sta na povabilo Logarja v nedeljo tudi v Logarjevem volilnem štabu v središču Ljubljane. 

Na vprašanje, ali bo Janša pred drugim krogom Logarja nedvoumno tudi podprl, je predsednik SDS po vrhu parlamentarnih strank odgovoril, da ga je že podprl na zborovanju stranke v Bovcu pred začetkom volilne kampanje, tako on kot stranka SDS. “Anže Logar kandidira s podpisi državljank in državljanov, ki niso člani SDS. Včeraj je dobil več glasov kot stranka na aprilskih volitvah,” je dejal Janša in nadaljeval, da mora predsednik zastopati vse. Kandidati ne kandidirajo s programom, ampak vizijo, je dejal.

“Upam, da bomo v soočenjih v prihodnjih treh tednih gledali tekmovanje dveh vizij prihodnosti Slovenije, ne pa spopada različnih vrednot, kot je rekla gospa Nataša Pirc Musar,” je bil kritičen do izjave Logarjeve protikandidatke v drugem krogu. “Če bo to spopad dvojih vrednot, bodo na eni strani vrednote slovenske osamosvojitve in ustavnosti, na drugi pa vrednote davčnih oaz.”

Pirc Musar se je v oddaji 24UR ZVEČER odzvala na Janševo izjavo in dejala, da je vesela, da predsednik SDS pojasnjuje Logarjevo vizijo. “Kar se tiče davčnih oaz, pa zagotovo nimam tako dobrega davčnega svetovalca kot gospod Janša,” je dodala.

Ali Golob ‘kupuje’ NSi?

Koalicija je na posvetu parlamentarnih strank sicer iskala možnosti za ustavno večino za nekatere ustavne spremembe. Tu se že dlje časa govori, da se vladajoča stranka Gibanje Svoboda dogovarja z opozicijsko NSi o podpori za tovrstne spremembe, v zameno pa pušča kadre NSi v državnih podjetjih (na primer šefa Darsa Valentina Hajdinjaka, vidnega člana NSi, in člana uprave HSE Marka Štrigla).

Janša je na vprašanje, ali meni, da obstaja neka povezava med Gibanjem Svoboda in NSi, dejal: “To ne mislim, to vidim, da kadri opozicije ostajajo v nadzornih svetih in upravah.” Ni pa neposredno odgovoril na vprašanje, ali si s tem Gibanje Svoboda ‘kupuje’ podporo za ustavne spremembe.

Tonin je zanikal, da bi obstajal kakšen dogovor: “Kadri, ki so ostali, z NSi nimajo nič, razen tega, da so bili predlagani v času, ko je bila NSi v vladi. Očitno ta vlada ocenjuje, da so dobro opravili svoje delo in da lahko z njim nadaljujejo tudi v prihodnje.”

Tudi predsednik vlade Robert Golob je poudaril, da med NSi in Gibanjem Svoboda ne obstaja nikakršen dogovor o tem, da bi kadri krščanskih demokratov ostali v upravah in nadzornih svetih državnih družb. Ob tem pa je poudaril, da si v Svobodi prizadevajo za spoštljiv dialog tudi do opozicije in da ta v razpravi o morebitnih ustavnih spremembah že kaže prve sadove.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje