Kaj umik Marte Kos pomeni za Natašo Pirc Musar in Anžeta Logarja

Anže Logar in Nataša Pirc Musar
BOBO

Izstop Marte Kos, kandidatke vladajoče stranke za predsednico republike, iz volilne tekme ne za politične stranke ne za ostale kandidate ni nepomembno dejstvo. Ali in kako lahko premeša karte?

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos se je za izstop iz predsedniške tekme odločila zaradi “spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov”. Ob tem pa ne gre spregledati tudi dejstva, da ji tudi po zadnji raziskavi javnega mnenja, ki jo je za POP TV izvedla Mediana, uvrstitev v drugi krog ne bi uspela, zadnja raziskava ji je namerila 11,4-odstotno podporo. Tako sta sodeč po raziskavah javnega mnenja favorita za uvrstitev v drugi krog še naprej Nataša Pirc Musar in Anže Logar. A dejstvo, da se Marta Kos umika iz predsedniške tekme in to kot kandidatka na parlamentarnih volitvah odločno zmagovite vladajoče stranke, tudi za ostale, ki nameravajo kandidirati, še zdaleč ni nepomembno.

Anže Logar, ki ga zadnja Mediana uvršča na drugo mesto v prvem krogu volitev, Ninamedia pa ga je pred tem v prvem krogu uvrstila celo na vodilno mesto v letošnji predsedniški tekmi, se zdaj gotovo ne more več delno zanašati tudi na drobljenje  levosredinskih glasov med Marto Kos in Natašo Pirc Musar. Kaj, če kaj, izstop Marte Kos iz predsedniške tekme in morebitna (ne)podpora Nove Slovenije pomeni za Logarjevo doslej zanesljivo uvrstitev v drugi krog volitev, bodo pokazale naslednje raziskave javnega mnenja.

V Logarjevem štabu se medtem na ostale kandidate ne ozirajo. “Mi gremo s svojo kampanjo naprej in tudi ne komentiramo kampanj drugih kandidatov. Nadaljujemo z delom, da zvišamo trenutne odstotke, ki nam jih napovedujejo ankete,” so nam sporočili iz Logarjevega štaba.

Nataši Pirc Musar izstop Marte Kos iz volilne tekme zagotovo lahko zgolj koristi. Odprto vprašanje pa je, ali lahko Pirc Musar zdaj računa tudi na podporo Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov? V SD, od koder so pred dnevi sicer že sporočili. da v prvem krogu ne bodo podprli nikogar od kandidatov, zdaj nekateri pravijo, da obstaja možnost, da se v stranki o tem ponovno pogovorijo. Kaj, če kaj, bo storila vladajoča Svoboda, pa naj bi bilo znano v prihodnjih dneh, po posvetih na organih stranke.

A v tem trenutku nobena od treh koalicijskih strank nima svojega kandidata ali kandidatke za predsednika oziroma predsednico republike.

Nataša Pirc Musar je danes sporočila le: “Ob novici, da Marta Kos odstopa od kandidature, s poti po Primorski sporočam, da to osebno odločitev Marte spoštujem. Ostajam pa osredotočena na svojo kandidaturo, trenutno vso pozornost namenjamo zbiranju podpisov, kjer dobro napredujemo.”

Njena tiskovna predstavnica pa je na vprašanje, ali zdaj pričakuje podporo Gibanja Svoboda in drugih koalicijskih strank, odgovorila, da je to sicer njihova odločitev , da pa je “Nataša že zelo jasno povedala, da si želi tudi podporo političnih strank. Če se bodo tako odločili, bo to tudi sprejela,” je za N1 dejala tiskovna predstavnica Nataše Pirc Musar Darinka Pavlič Kamien. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.