Kolegici, podpornici in predsedniški kandidatki, ki trenutno ne komunicirata več

Slovenija 29. Jul 202206:45 > 11:57 18 komentarjev
Marta Kos in Nataša Pirc Musar
BOBO/N1/Fotomontaža

Čeprav se kampanja pred predsedniškimi volitvami uradno še ni začela, se je bitka že razvnela. Kljub napovedim Nataše Pirc Musar in Marte Kos, da bosta predvolilni boj bili v poštenem in ženskem duhu, se je med njima kmalu zaiskrilo. Tudi zaradi izjave nekdanjega predsednika republike Milana Kučana o "sistemski nesprejemljivosti", da bi vladajoča stranka zasedala vse tri najvišje politične funkcije v državi. Odnos med kandidatkama, ki sta se še nedolgo nazaj javno podpirali in sodelovali, je več kot očitno ohlajen.

Ko je Nataša Pirc Musar najavila svojo kandidaturo za predsednico republike, se ni mogla izogniti vprašanju, kako gleda na to, da bo kandidaturo kmalu naznanila tudi podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki je skupaj s Pirc Musar ustanovila združenje Ona ve.

Takrat je nekdanja informacijska pooblaščenka odgovorila: “Združenje Ona ve je eden lepših projektov, pri katerih sodelujem. Ko mi ga je Marta predstavila, sem se mu z veseljem pridružila. Mislim, da ni nič narobe, če bo združenje dalo eno, dve ali celo tri kandidatke, saj je glavni namen te mreže, da se ženske izpostavimo in povemo, da znamo in zmoremo.” Dejala je še, da pričakuje, da bo predsedniška predvolilna kampanja potekala v ženskem duhu, primernem združenju Ona ve. Marta Kos je sicer tudi predsednica združenja Ona ve.

A med nekdanjima zaveznicama je dokaj hitro prišlo do napetosti, ko je eden od glavnih podpornikov kandidature Pirc Musar, nekdanji predsednik republike Milan Kučan za N1 izjavil, da se mu zdi sistemsko nesprejemljivo, da bi bili na treh ključnih političnih funkcijah v državi – predsednika republike, predsednika vlade in predsednika državnega zbora – trije vodilni ljudje iste stranke. “To je z vidika načela delitve oblasti vprašljivo,” nam je takrat dejal Kučan.

Nataša Pirc Musar
BOBO

Predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob se je ob najavi kandidature Marte Kos na besede prvega slovenskega predsednika odzval zelo neposredno: “Kučana zelo spoštujem, pa vendar tudi on mogoče včasih ustreli kakšnega kozla”. Besede, ob katerih se je tudi na obrazu kandidatke, ki je stala zraven, izrisalo precejšnje začudenje.

Nato pa je olje na ogenj prilila še Nataša Pirc Musar, ko je v oddaji N1 STUDIO na vprašanje voditelja Mihe Orešnika, ali se strinja s Kučanovo izjavo, odgovorila, da se, saj da gre za politično-sistemski problem, če ima ena stranka vse niti v državi. “To se mi zdi kar nekoliko orbanovsko,” je še dodala Pirc Musar.

Očitno sta izjavi prvega predsednika republike in protikandidatke precej razburili podpredsednico vladajoče stranke, saj se je kmalu na njune kritike v daljšem zapisu odzvala na svoji spletni strani in ob tem obračunala še z nekaterimi drugimi protikandidati.

Zapisala je, da sicer razume legitimnost pomisleka prvega predsednika in da verjame v njegovo dobronamernost, a “še toliko bolj verjamem v lastno sposobnost samoomejevanja, zato bi veljalo ta legitimni očitek najprej skupaj premisliti, nato pa tudi uveljaviti nekaj dodatnih varovalk”. Ob tem je Kučana okrcala tudi z izjavo, da se ji zdi tudi “nekoliko nedemokratično ljudem jemati pravico, da demokratično izberejo svojo kandidatko, s tem, da jo že vnaprej izločiš iz igre kot sistemsko nesprejemljivo”.

Marta Kos
Žiga Živulović jr./Bobo

Dodala je še: “Zlorabo legitimnega predsednikovega pomisleka čutim kot premišljen poskus izločiti me iz tekme, še preden se je ta sploh dobro začela: me dobesedno diskvalificirati.” Svoji protikandidatki pa je sporočila, da “so primerjave z Orbanovo politiko nevredne umirjene, poštene in resnicoljubne politične debate”. Odločno je zavrnila kakršne koli podobnosti med Gibanjem Svoboda in Orbanovim Fideszom.

Kos je v svojem zapisu Pirc Musar tudi navrgla, da njene zadnje besede kažejo na to, da “je tisti, ki jih izreka, pripravljen uporabljati metode, ki so bile značilne za oblast, od katere smo se prav po zaslugi zmagovalnega zavezništva med naprednimi strankami in civilno družbo poslovili na zadnjih parlamentarnih volitvah”.

Po objavi zapisa Marte Kos smo na N1 za odziv na obtožbe prosili tudi Pirc Musar, ki pa je odgovorila, da z željo po ohranitvi državniškega poslanstva ne bo podlegla “tovrstnim provokacijam in skušnjavam v tej kampanji”.

Kljub začetnim željam obeh kandidatk, da bi predsedniška tekma potekala v znamenju višje politične kulture, pa je po dobrem mesecu dni od najave kandidatur jasno, da bomo spremljali tudi nizke udarce. Odnosi med ustanoviteljicama združenja Ona ve so, kot kaže, načeti.

To je v nedavnem intervjuju za Delo potrdila tudi Nataša Pirc Musar, ko je izjavila, da z Marto Kos v zadnjih dneh ne komunicirata kljub temu, da sta v preteklosti ob ustanovitvi združenja Ona ve zelo dobro sodelovali in bili pogosto v stiku.

“Z Natašo še vedno dobro sodelujeva v okviru združenja Ona ve. Združenje ima zdaj poletni premor, jeseni pa bomo nadaljevali z aktivnostmi, ki smo jih začeli. Sicer pa, takšno je življenje. Nataša mi je povedala, da bo kandidirala za predsednico republike, še preden sem se sama osebno odločila za to,” je nato pred dnevi v intervjuju za Siol odnos med njima opisala Marta Kos.

Nataša Pirc Musar je za N1 pojasnila, da drži, da v zadnjih dneh z Marto Kos nista komunicirali in dodala: “Razumem in spoštujem dejstvo, da sva zdaj konkurentki. Obe zelo dobro veva, kako pomembna je kultivirana komunikacija, in verjamem, da bo tudi na vrhuncu kampanje ostala takšna.”

Ona ve
Saša Despot/BOBO

O reakciji Marte Kos po Kučanovi izjavi o sistemski nesprejemljivosti, da bi ena stranka imela tri najvišje politične funkcije v državi, pa Nataša Pirc Musar pravi: “Verjamem, da gre za nesporazum glede izjave o treh najvišjih položajih v državi, ki je bila načelne narave, vzeta pa morda nekoliko preveč osebno. Sama ne gojim nobene zamere zaradi nekoliko burnejšega odziva.”

Pirc Musar je za N1 še enkrat poudarila, da si v predsedniški kampanji želi predvsem dostojnosti in korektnosti. “Kandidati smo si konkurenti, nismo pa sovražniki,” je povedala in dodala, da volilci in volilke od kandidatov pričakujejo prepoznavnost v vrednotah in ciljih in da si predvsem želijo slišati, kako bodo kandidati z idejami in ravnanji uspešno sooblikovali slovensko prihodnost.

Marta Kos pa je v odzivu za N1 zapisala, da vidi volilno kampanjo kot priložnost za prizadevanje za kulturni dialog, za spoštovanje dostojanstva vseh udeleženih. Dodala je, da je treba raven kulture političnega diskurza v državi dvigniti. “Kampanje so tekmovanja kandidatov za zmago na volitvah in tudi med športniki, ki so si neposredni konkurenti za zmago, se kdaj zaiskri. Pomembno pa je, da borba ostane športna do konca, da ni laži, podtikanj in udarcev pod pasom,” je odgovorila na vprašanje o odnosu s Pirc Musar.

Zapisala je še, da se poznata že vrsto let, “s kampanjo in rezultatom pa se ne bodo končali, o tem sem globoko prepričana”. Marta Kos še meni, da sta obe vzeli kampanjo kot pošten športen boj, a da bo ta na koncu prinesel le enega zmagovalca oziroma zmagovalko. “Vsaka izmed naju bo v kampanji delovala na svoj način,” je sporočila.

Združenje Ona ve po njenih besedah deluje nemoteno, še bolj intenzivno pa bo delovalo po volitvah: “Gospa Pirc Musar je o vsem seznanjena. Po mojem mnenju lahko združenje s kampanjo dveh ustanovnih članic pridobi, saj je lep dokaz, da ženske zmoremo sodelovati tudi, ko smo konkurentke”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje