Kako so se odrezali poslanci, ki so želeli voditi občine

Slovenija 21. Nov 202200:07 > 07:21 0 komentarjev
Jelka Godec
Jelka Godec (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na lokalnih volitvah so se za županska mesta potegovali tudi trije poslanci in dve poslanki. Štirje so iz vrst SDS, ena pa je predstavnica Levice.

Na lokalnih volitvah se je v 212 občinah za županska mesta potegovalo 618 kandidatov oziroma kandidatk. Med njimi je bilo tudi pet poslancev oziroma poslank. Janez Magyar, poslanec SDS, se je za župana potegoval v občini Lendava in še na volilno noč je kazalo, da mu bo uspelo postati župan. A nato je sledil preobrat: po vseh preštetih glasovnicah se je izkazalo, da bo v Lendavi potekal še drugi krog. Magyar je namreč dobil 48,81 odstotka glasov in se bo v drugem krogu moral pomeriti z Ivanom Koncutom (SD), ki je dobil 28,28 odstotka glasov. Magyar je bil sicer župan tudi ob izvolitvi za poslanca v državni zbor aprila letos, a mu je mandat prenehal, saj sta funkciji nezdružljivi. Če mu uspe vrnitev na županski stolček, ga bo v državnem zboru nadomestil Andrej Kosi.

Franc Rosec, Magyarov poslanski kolega iz SDS, je za župana kandidiral v Šoštanju, a ni prejel dovolj glasov. Z dobrimi 18 odstotki glasov se je uvrstil na drugo mesto. Zmagal pa je Boris Goličnik (Lista Borisa Goličnika), ki je prejel dobrih 54 odstotkov glasov.

Prav tako ni uspelo poslanki SDS Jelki Godec, ki je za županjo kandidirala v Šentjurju. Prejela je slabih 30 odstotkov glasov, zmagovalec Marko Diaci (Matjaž Žmahar in skupina volivcev) pa dobrih 70 odstotkov.

Tudi poslanec SDS Dejan Kaloh v Mariboru, kjer je kandidiral za župana, ni bil uspešen, prejel je le dobre štiri odstotke glasov. V Mariboru sta se v drugi krog uvrstila Saša Arsenovič (Andrej Brvar in skupina volivcev) in Fran Kangler (Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije).

Poslanka Levice Nataša Sukič je kandidirala v Ljubljani, prejela je slabih deset odstotkov glasov in se uvrstila na drugo mesto. Zmagovalec Zoran Janković (Jože Mermal s skupino volivcev) je prejel slabih 62 odstotkov glasov.

Preberite tudi članek Kdo je zmagal v vaši občini: seznam novih županov in županj

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!