Tako SDS kot Gibanje Svoboda skrbi nizka volilna udeležba

N1 video 20. Nov 202222:13 2 komentarja
N1

Kako sta nizko volilno udeležbo komentirala nekdanji predsednik vlade Janez Janša (SDS) in aktualna predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Gibanje Svoboda)?

Nekdanjega predsednika vlade ter prvaka stranke SDS Janeza Janšo nekoliko skrbi nizka volilna udeležba v nekaterih občinah, tudi v seštevku.

“Obstajata dva objektivna vzroka – eden je gostota volitev. S tega vidika obžalujemo, da danes z lokalnimi volitvami ni potekal hkrati tudi referendumski dan,” je poudaril Janša in dodal, da bo tako več kot 1.600.000 volilcev in volilk prihodnjo nedeljo vnovič povabljenih na volišča. “To bi lahko opravili danes, bilo bi lažje in cenejše za vse. Prav tako to ne bi bistveno vplivalo na rezultate,” je še poudaril prvak Slovenske demokratske stranke.

Kot je dodal, je drugi, nekoliko bolj nevtralen razlog za nizko volilno udeležbo, da je bilo 51 županskih kandidatov praktično brez konkurence. “De facto so bili izvoljeni že ob vložitvi kandidature. Vidimo, da v tistih občinah, kjer je bil samo en kandidat za župana oziroma za županjo, pa čeprav so vmes tudi nekatere občine, ki imajo tradicionalno visoko volilno udeležbo, tokrat ni bilo tako,” je še rekel Janša in zaključil, da je prav zaradi tega pet- oziroma šestodstotno nižja volilna udeležba, saj lokalne volitve običajno pritegnejo ljudi, saj se lahko med kandidati jasno odločajo. “V občinah, kjer je samo en kandidat, ni bilo interesa,” je še dejal nekdanji predsednik vlade.

Zatem ko so občinske volilne komisije začele sporočati izide prvega kroga lokalnih volitev, pa je pred novinarske kamere stopila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je z rezultatom stranke Gibanje Svoboda zadovoljna. Kot je dodala, pa so z volilno udeležbo zadovoljni “nekoliko manj”.

“Zadnja številka o volilni udeležbi je precej nizka, kar pomeni, da državljanke in državljani hodijo na državnozborske volitve, kajti tam je volilna udeležba višja, ter smatrajo, da je politika, ki se ustvarja na nacionalni ravni, tista, ki vpliva na njihova življenja,” je poudarila Klakočar Zupančič in dodala, da verjame, da se bo to v prihodnjih štirih letih spremenilo. Dodala je še, da se morajo občani in občanke začeti zavedati, da je pomembno, kdo sedi v mestnem svetu, ter da so tudi oni tisti, ki vplivajo na to, v kakšni občini bodo živeli ter kakšne politike bo ta občina sprejemala.

Podpredsednica vlade in predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je prav tako pokomentirala nizko volilno udeležbo, ki si jo razlaga z dejstvom, da tokratne lokalne volitve potekajo v supervolilnem letu. “Ta naporna politična jesen s številnimi volitvami med ljudmi povzroča to, da ostajajo doma,” je dejala. Kot je dodala, bi si želela, “da bi več ljudi prišlo na volišča, da bi s tem dali bolj poln mandat vsem, ki jih bodo vodili v svojih krajih in občinah naslednja štiri leta.” Ob tej priložnosti je pozvala vse, naj se udeležijo tako drugega kroga lokalnih volitev kot tudi referendumov čez sedem dni. “Vsak glas šteje, zato naj se ljudje udeležijo volitev. To je lahko praznik demokracije, ampak samo, če ga res znamo tudi izkoristiti in živeti,” je še povedala.

Tudi v NSi so izrazili skrbi zaradi nizke volilne udeležbe. Kot je dejal podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj, bi si glede na pomen lokalnih volitev za skupno prihodnost želeli predvsem višje volilne udeležbe. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje