Kakšne možnosti za glasovanje na volitvah imajo Slovenci v Rusiji?

Slovenija 26. Mar 202217:08 > 17:09 0 komentarjev
Volitve
Žiga Živulović jr./BOBO

Zaradi vojnih razmer na evropskih tleh kaže, da 108 slovenskih državljanov, ki živijo v Rusiji, ne bo moglo prispevati glasu na aprilskih volitvah na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

Še slab mesec dni nas loči od državnozborskih volitev, a kaže, da nekateri slovenski izseljenci svojega glasu takrat ne bodo mogli oddati. Govorimo o Slovencih v Rusiji. Na podlagi ocen ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), da po preučitvi varnostnih razmer in logističnih pogojev poslovanja v Rusiji niso podani pogoji za izvedbo volitev na veleposlaništvu Slovenije v Moskvi, in zaradi ustavljenega poštnega prometa za Rusijo, je DVK na četrtkovi seji razpravljala o predlogu, da na tamkajšnjem veleposlaništvu volišča najverjetneje ne bo.

Zaradi onemogočenih poštnih storitev namreč v Moskvo ni možno dostaviti volilnih imenikov in glasovnic. Direktor DVK Dušan Vučko je za N1 pojasnil, da je glasovanje v Rusiji de facto ustavljeno. “De jure pa sicer moskovsko volišče ostaja odprto, saj dokončne odločitve še nismo sprejeli, saj ostajamo optimistični, da se bodo poštne poti odprle,” je dodal, a v isti sapi pristavil, da gre za zelo majhno verjetnost. V primeru, če se razmere ne bodo kmalu spremenile, bo DVK končno odločitev o tem sprejela na eni izmed naslednjih dopisnih sej.

Vučko ob tem pojasnjuje, da volilnih imenikov in glasovnic v Rusijo ni možno dostaviti z diplomatsko pošto. “Na MZZ pojasnjujejo, da diplomatska pošta ni nič drugačna kot ostala. Razlikuje se le po tem, da diplomatske pošte ne smejo pregledati cariniki in drugi organi.”

Kaj lahko storijo volilni upravičenci?

Na volitvah leta 2018 je na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi svoj glas od 108 volilnih upravičencev oddalo 14 ljudi. “Večinoma gre za zaposlene na veleposlaništvu,” pojasni Vučko. Ob tem doda, da imajo slovenski volivci v Rusiji še vedno možnost glasovati.

“Mogoče bo kdo pred prvomajskimi prazniki obiskal Slovenijo in bo svoj glas lahko oddal 24. aprila na volišču omnia”. V tem primeru morajo svojo namero sporočiti DVK, in sicer do srede, 20. aprila, do 24. ure.

Preberite še: Kje po Sloveniji bodo OMNIA volišča.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!