Pirc Musar po srečanju s Pahorjem: Koraki naprej so težji, nazaj gre hitro

Slovenija 15. Nov 202209:26 5 komentarjev

V predsedniški palači sta se srečala aktualni predsednik države Borut Pahor in novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar. Pogovarjala sta se o primopredaji poslov, procesu Brdo - Brioni in članstvu Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta. Novoizvoljena predsednica bo obveznosti prevzela 23. decembra.

Slovenija bo decembra dobila prvo predsednico republike. Nataša Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev kot neodvisna kandidatka prepričala skoraj 54 odstotkov volilk in volilcev in premagala Anžeta Logarja, ki je zbral dobrih 46 odstotkov glasov. Nova predsednica bo mandat nastopila 23. decembra letos. Takrat se bo iz predsedniške palače poslovil aktualni predsednik republike Borut Pahor, ki je položaj predsednika države opravljal dva mandata, in sicer od leta 2012.

Pahor je v telefonskem pogovoru naslednici čestital in ji zaželel uspešno delo ter jo povabil na pogovor v predsedniško palačo. Prvo neformalno srečanje Pahorja in Pirc Musar je potekalo danes. Odhajajoči predsednik in novoizvoljena predsednica sta se pozdravila na vrhu osrednjega stopnišča pred znamenitim kipom žrebca. Pahor je Pirc Musar ob rokovanju čestital za zmago in ji zaželel uspešno delo. Po rokovanju sta se nastavila fotografskim objektivom. Sledil je pogovor za zaprtimi vrati, ki je po informacijah N1 potekal v “zelo prijetnem” vzdušju.

Pahor: Imela sva zelo prisrčen pogovor

Po koncu srečanja je Pahor dejal, da sta imela s Pirc Musar ”zelo prisrčen in ljubezniv pogovor”. “Sprehodila sva se skozi nekaj vprašanj, katerih odgovori so pomembni zato, da lahko predsednica po zaprisegi v državnem zboru in ceremonialnem sprejemu v predsedniški palači v celoti prevzame izpolnjevanje svojih ustavnih in zakonskih obveznosti,” je dodal. Pahor je poudaril, da sta v pogovoru posebej opozorila na prenos pooblastil. “V nasprotju z vlado ali državnim zborom, kjer vlada neki tranzicijski čas pri prenosu pooblastil, tega pri prenosu pooblastil predsednika republike ni. V celoti in naenkrat bo Pirc Musar prejela vsa pooblastila predsednice in vrhovne poveljnice obrambnih sil. To se bo zgodilo 23. decembra,” je dejal.

Pahor upa, da bo njuno sodelovanje tudi v prihodnje dobro. “Če bo predsednica ocenila, da bi moje mnenje ali nasvet prav prišel,” je dejal Pahor, ki je v nadaljevanju novoizvoljeni predsednici zaželel vse najboljše pri opravljanju dolžnosti predsednice, prav tako, da bo ob prenehanju funkcije čutila zadoščenje, saj je to nagrada, ki je “noben drug občutek ne nadomesti”. “Človek potemtakem v sebi čuti, ne glede na mnenja drugih, da je delo opravil tako, kot si ga je zastavil, čeprav morda ni bilo vse narejeno tako, kot si je sprva zamislil,” je povedal.

Nataša Pirc Musar, Borut Pahor Nataša Pirc Musar, Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO
Nataša Pirc Musar, Borut Pahor Nataša Pirc Musar, Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO
Nataša Pirc Musar, Borut Pahor Nataša Pirc Musar, Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO
Nataša Pirc Musar, Borut Pahor Nataša Pirc Musar, Borut Pahor
Borut Živulovič/BOBO

Pirc Musar se je strani Pahorju zahvalila za prisrčen sprejem v predsedniški plači. “S predsednikom sva imela izjemno prijeten in sproščen pogovor,” je dejala in dodala, da je hvaležna za to, da ji bo Pahor pomagal na novi poti. “Predsednik je seveda privolil, da bo podelil svoje desetletne izkušnje, kadarkoli bo to potrebno. Dogovorila sva se tudi, da mi bo več povedal tudi o procesu Brdo – Brioni, saj je to nekaj, kar me zelo zanima. Oba se zavedava, da sta mir in stabilnost v tej regiji izjemno pomembna, tudi za celotno Evropo. Veselim se prenosa izkušenj in pogleda na to regijo, torej na Zahodni Balkan,” je dodala.

Med drugim sta se s Pahorjem pogovarjala o članstvu Slovenije v Varnostnem svetu, kjer je Pahor sodeloval z ministrstvom za zunanje zadeve. “Tudi sama si namreč želim, da bi Slovenija drugič postala nestalna članica Varnostnega sveta,” je poudarila. Tudi tu je Pahor Pirc Musar obljubil pomoč. “S svojimi poznanstvi in kontakti po svetu, ki jih ima, bo na tem področju še naprej pomagal delati za Slovenijo,” je dejala novoizvoljena predsednica.

Pirc Musar je zagotovila, da bo primopredaja poslov potekala gladko. “Verjamem in prepričana sem, da je vse v predsedniški palači urejeno tako, kot mora biti. Od 5. decembra se bom seznanjala z administrativnim delom urada predsednika,” je poudarila Pirc Musar, ki je nato v nadaljevanju osvetlila Pahorjeve dosežke na področju zunanje politike, predvsem za Slovence v zamejstvu. Obljubila je, da bo njegovo politiko in držo do Slovencev izza meje nadaljevala.

Pirc Musar: Zavedam se odgovornosti

Prav tako Pirc Musar Pahorju priznava, da je veliko naredil na področju sprave. “Ne moremo sami odločati o celi vrsti velikih stvari v svetu, o eni stvari pa odločamo sami, in to je, kakšni bodo odnosi med nami,” je dejal Pahor. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji – tako razkola kot osamosvojitve, kjer smo stopili skupaj, je dejal. “Zdaj je treba s strpnostjo, s sožitjem, z razumevanjem, z upoštevanjem tistih, ki mislijo drugače, nekako gojiti to kulturo, da si pripadamo,” je še dodal. Pirc Musar pa je izrazila, da je Slovenija čudovit mozaik različnih ljudi in da nas ta različnost bogati. “Predsednik Pahor je naredil ogromno, sama bom morala paziti, da ne gremo nekaj korakov nazaj, koraki naprej so težji, nazaj gre hitro,” je povedala.

Pirc Musar se bo s Pahorjem posvetovala tudi o tem, katera pot v tujino bi bila tista, ki bi morala biti prva. Oba pa menita, da bi morala biti tudi njena osredotočenost na Zahodnem Balkanu. Dogovorila sta se, da bo ob zadnjem uradnem obisku avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellena v času Pahorjevega mandata v neformalnem delu prisotna tudi Pirc Musar. “Če ji lahko prenesem svoje odlične odnose z vrsto voditeljev v Evropi in po svetu, bom to z veseljem naredil, in Van der Bellen je gotovo eden od njih,” je dejal Pahor.

Novoizvoljena predsednica bo predsedniške obveznosti v celoti prevzela 23. decembra, do takrat bo naloge predsednika v celoti opravljal Pahor, ki bo imel še kar nekaj obiskov v tujini. Poleg obiska avstrijskega predsednika bo Pahor zadnji uradni dvodnevni obisk opravil na Hrvaškem. Nazadnje pa se bo srečal z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello, s katerim ju po njegovih besedah povezujejo “malo več kot samo običajni državniški odnosi”. “Da zapustimo svoji naslednici dediščino dobrega sosedstva, ki smo jo dolžni razvijati naprej,” je dejal.

Pirc Musar je za konec povedala še, da ima vsak na funkciji svoj pogled, in tudi če bi hotela, ne bi mogla biti enaka kot Pahor, se pa zaveda odgovornosti, ki je naložena na njena ramena. Zagotovila je, da je ne bomo “poslušali vsak dan”, ampak se bo oglašala premišljeno. “Te modrosti bi se rada tudi nalezla od gospoda predsednika,” je zaključila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje