V Novem mestu župan Gregor Macedoni prepričljivo osvojil tretji mandat

Slovenija 18. Nov 202222:03 > 20. Nov 2022 23:05 0 komentarjev
Gregor Macedoni
Robert Kokol/BOBO

V Mestni občini Novo mesto je po glavnini preštetih glasovnic aktualni župan Gregor Macedoni prejel slabih 75 odstotkov glasov. Njegov protikandidat Srečko Vovko pa dobrih 25 odstotkov. Za mesta v mestnem svetu se je potegovalo 14 strank oziroma list. Izid je dokaz, da smo v zadnjih letih delali dobro, pravi Macedoni.

Prvič v zgodovini občine Novo mesto so imeli volilci na izbiro zgolj dva kandidata. Poleg aktualnega župana, 49-letnega Gregorja Macedonija, ki se je na volitve podal s podpisi volilcev in podporo svoje liste, se je za županski stolček potegoval tudi 55-letni Srečko Vovko, kandidat SD. Po preštetih 99,97 odstotka glasov je za zdajšnjega župana glasovalo 74,51 odstotka volilcev, za njegovega protikandidata Vovka, ki je bil po ocenah nekaterih manj opazen tekmec, pa 25,49 odstotka.

Macedoniju so občani Novega mesta tako zaupali še tretji županski mandat. Izid tokratnih lokalnih volitev je po besedah Macedonija tudi dobra popotnica za nadaljnja štiri leta. Rojen Novomeščan, diplomirani inženir elektrotehnike in magister znanosti iz ekonomskih ved, tako ostaja na čelu lokalne politike, v katero je že dolgo vključen. Še preden je zasedel županski stolček, je dva mandata sedel v občinskem svetu.

Macedoni: Mislim, da smo delo zastavili ambiciozno

Pred tokratnimi volitvami je napovedoval izboljšanje prometne infrastrukture v vsej občini, bistveno povečanje fonda javnih najemniških stanovanj in prenovo Narodnega doma. Ureditev gostega mestnega prometa in odpravo pogostih zamaškov pričakuje od izgradnje mestnih obvoznic z novima mostovoma prek Krke. Napovedal je tudi nadaljevanje prenove državnih in občinskih cest in prenovo še neprenovljene prometne infrastrukture.

Glede romske problematike je opozarjal, da jo je treba reševati z medresorskim pristopom na ravni države. Glavni cilji po njegovih besedah morajo biti zagotovitev varnosti in zmanjšanje kriminala, povečanje deleža romskih otrok, ki končajo vse razrede osnovne šole, in zaposlovanje odraslih Romov.

Gregor Macedoni
Robert Kokol/BOBO

Z novim mandatom lahko Macedoni zdaj nadaljuje po prej začrtani poti. “Mislim, da smo delo zastavili ambiciozno. Veliko je sprememb. To ni lahka pot, a mislim, da si Novo mesto to zasluži”, je dejal ob današnjem prihodu v volilni štab. Volilno kampanjo je ocenil kot relativno mirno, kar pripisuje temu, da je potekala v senci predsedniških volitev in referendumske kampanje. “Mogoče je škoda, da ni bilo več tem, več vsebine, vseeno pa verjamem, da so se volivci znali odločiti,” je še dejal.

Na lokalnih volitvah so državljani poleg županskih kandidatov odločali tudi o kandidatih za občinski svet ter kandidatih za četrtne, krajevne ali vaške skupnosti. Za izvolitev v mestni svet si je prizadevalo štirinajst strank oziroma list. To so SD, SNS, Konkretno, Gibanje Svoboda, Zveza za Dolenjsko, NSi, SLS, Lista Gregorja Macedonija, DeSUS, SDS Solidarnost, za pravično družbo, Piratska stranka Slovenije, Lista naš kraj – naše mesto in Levica. V občini Krško prav tako živi avtohtona romska skupnost, kar pomeni, da so tam volili tudi romskega svetnika. S podporo skupine volilcev je za opravljanje te funkcije kandidiral Duško Smajek (podpora skupine volilcev).

Lista Gregorja Macedonija je imela do zdaj v mestnem svetu 10 svetnikov, SDS, Zveza za Dolenjsko in Konkretno po tri, Solidarnost in DeSUS po dva, po enega SLS, NSi, SD, Dobra država in SNS. V mestnem svetu sta bila še po en samostojni svetnik in romski svetnik. V mestnem svetu ni bilo klasične koalicije, pač pa je Lista Gregorja Macedonija z večino strank in list podpisala dogovor o sodelovanju, s čimer si je župan v 30-članskem občinskem svetu zagotovil večino glasov.

Na zadnjih volitvah župana izvolili že v prvem krogu

Na zadnjih volitvah pred štirimi leti so se za župansko funkcijo v Novem mestu potegovali štirje kandidati. Volilna udeležba je bila 50,34-odstotna. Za izvolitev župana je bil potreben le prvi krog volitev, saj je največ glasov dobil Macedoni. Podprlo ga je 9.573 volilnih upravičencev oziroma prejel je 65,22 odstotka glasov.

Vir: volitve.gov.si

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!