Večni župani uspešni tudi tokrat, na čelu občin bodo 32 let

Slovenija 21. Nov 202215:15 0 komentarjev
Matjaž Švagan
Borut Živulović /BOBO

Na tokratnih lokalnih volitvah se je za nov mandat potegovalo šest t. i. večnih županov, ki to funkcijo opravljajo že od ustanovitve občin leta 1994, torej že 28 let. Pet jih je bilo izvoljenih v prvem krogu, eden pa bo moral v drugi krog.

Šest županov, ki so kandidirali tudi na tokratnih volitvah, je na čelu svojih občin že od ustanovitve občin leta 1994. Pet jih je na nedeljskih volitvah dobilo nov, že osmi mandat, če bodo mandat izpeljali do konca, bodo na čelu občin že 32 let.

Začeli so mladi

V Rogaški Slatini je ponovno slavil Branko Kidrič (NSi). Ko je leta 1994 prevzel novoustanovljeno občino, je bil star 32 let, danes jih šteje 60. Tudi v sosednji občini, v Rogatcu, je Martin Mikolič župan že od začetka, tudi on pripada stranki NSi, vmes je bil tudi poslanec, a to je bilo še v časih, ko funkciji nista bili nezdružljivi. Star je 63 let, ko je prevzel vodenje občine, jih je imel 35. Osmi mandat je dobil tudi Matjaž Švagan na fotografiji zgoraj (Zagorje gre naprej – združenje za napredek Zasavja), ki je prvič postal župan pri 31 letih, danes pa je star 59. Še en večni župan je bil izvoljen že v prvem krogu, Franc Čebulj (Iztok Čebulj in skupina volilcev) iz občine Cerklje na Gorenjskem. Leta 1994 je bil star 40 let, danes jih šteje 68.

Od županov, ki občine vodijo že od ustanovitve, v prvem krogu ni uspelo le Francu Mužiču (Klemen Bajt in skupina volilcev) iz Brd, a mu pred drugim krogom dobro kaže. Prejel je 48,55 odstotka glasov, njegov protikandidat Karol Peter Peršolja pa 30,99. Mužič je tudi najstarejši od večnih županov, star je 76 let, ko je prevzel občino, je imel 48 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!