Srečanje Goloba in Pirc Musar: dogovorila sta se, da se bosta redno sestajala

N1 video 21. Nov 202214:36 > 16:17 2 komentarja

Novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar ima, kljub temu da bo funkcijo prevzela konec decembra, že kar nekaj obveznosti. Minuli teden se je sestala z aktualnim predsednikom Borutom Pahorjem, danes pa jo je sprejel predsednik vlade Robert Golob.

Predsednik vlade Robert Golob se je v kabinetu predsednika vlade srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar. Po dvournem srečanju sta razkrila, o čem je tekla debata.

Na daljšem razgovoru sta izmenjala poglede in stališča, tudi o mednarodni politiki. “Sedanji predsednik Borut Pahor je bil izredno uspešen na mednarodnem področju. To izjemno plodno sodelovanje bomo zagotovo nadaljevali v prihodnje,” je rekel Golob. Povedal je, da sta se z novoizvoljeno predsednico republike dotaknila tudi perečih izzivov, kot so podnebne spremembe in sovražni govor. Ocenil je, da imata na ta vprašanja s Pirc Musar podoben pogled.

Nataša Pirc Musar pa je uvodoma povedala, da je prva ženska na čelu Slovenije po Mariji Tereziji. “Veliko sva se pogovarjala o zunanji politiki. Strinjava se, da morava biti usklajena, tudi z državnim zborom,” je rekla in dodala, da bo s posveti pomagala tudi pri notranjepolitičnih temah. Meni, da je predsedniška palača lahko poligon za razprave. Dogovorila sta se, da se bosta v prihodnje redno srečevala.

Ena izmed prioritet bo nestalno članstvo v varnostnem svetu

Med zunanjepolitičnimi temami sta se v pogovoru dotaknila nestalnega članstva Slovenije v varnostnem svetu Združenih narodov in Zahodni Balkan. Pirc Musar je prepričana, da lahko pomaga Sloveniji pri tem, da bo postala nestalna članica. Meni, da bo to ena izmed prioritetnih nalog, ki jih ji bo kot predsednici zaupalo zunanje ministrstvo oziroma vlada.

Pogovor o zunanjepolitičnih temah je bil splošen, je povedal Golob in dodal, da so bila prizadevanja, da evropske institucije na Zahodni Balkan ne bodo pozabile, v zadnjem letu precej plodna. “Ocenjujeva, da sta stabilizacija Zahodnega Balkana in hitrejše približevanje Evropski uniji v strateškem interesu naše države. Zagotovo bova naredila vse, kar je v najini moči, da bomo te procese podpirali na najbolj učinkovit način,” je povedal premier.

Robert Golob, Nataša Pirc Musar
Borut Živulovič/BOBO

Pirc Musar pa je dejala, da bo ena od prioritet obisk držav predsednikov in predsednice Zahodnega Balkana. “Proces Brdo – Brioni bom nadaljevala kot dediščino predsednika Pahorja,” je dodala.

Ekipo bo Pirc Musar razkrila nekaj dni pred prevzemom obveznosti

Na vprašanje, ali je že znan nabor sodelavcev nove predsednice, je Pirc Musar odgovorila, da bo obveznosti prevzela 23. decembra, celotno ekipo pa bo razkrila nekaj dni pred tem.

Golob je Pirc Musar v preteklosti že povabil k sodelovanju v njegovi stranki Gibanje Svoboda in vladi. Bo to, da ga je novoizvoljena predsednica zavrnila, kakorkoli vplivalo na njuno sodelovanje? “Sploh ne, ravno obratno. Sedaj je predsednica tukaj in oba sva zelo dobre volje,” je odgovoril premier.

Pozvala k udeležbi na referendumih

Na sestanku sta spregovorila tudi o referendumih, ki bodo potekali prihodnjo nedeljo. Skupaj pa sta pozvala k čim večji udeležbi, Golob pa je pozval h glasovanju za.

Pirc Musar pa je spomnila, da je večkrat med kampanjo poudarila pomen vseh treh referendumov. “Dajmo se vsi skupaj zavedat, kako pomembno je za demokraciji, da imamo v državi kakovosten javni servis,” pa je dodala glede referenduma o RTV.

Nataša Pirc Musar
Egon Parteli/N1

Nedeljske lokalne volitve pa so spremljali tudi opazovalci Sveta Evrope (SE). Po njihovem mnenju so nedeljske volitve potekale zgledno, ob čemer pa menijo, da so še možnosti izboljšav. Priporočajo tudi razmislek o omejitvi županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata, je poročala STA.

“To se mi ne zdi najbolj urgentna ali celo modra poteza,” se je na priporočilo odzval premier. “Na lokalnem nivoju so razmere nekoliko drugačne. Mogoče je res nekoliko nenavadno, da nekateri občine vodijo tudi po šest ali sedem mandatov. Vprašanje pa je, ali sta dva mandata na lokalnem nivoju dovolj,” je rekel. Spomnil je, da je bil v lokalni politiki tudi sam aktiven: “Funkcijo svetnika sem opravljal pet mandatov. Ja, po petem mandatu sem izčrpal svoje znanje in kreativnost, nikakor pa ne po drugem mandatu.”

Minuli teden se je Pirc Musar srečala z aktualnim predsednikom Borutom Pahorjem. Pogovarjala sta se o primopredaji poslov, procesu Brdo – Brioni in članstvu Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta. Po koncu srečanja je Pahor dejal, da sta imela s Pirc Musar “zelo prisrčen in ljubezniv pogovor”. Pirc Musar je dejala, da je hvaležna za to, da ji bo Pahor pomagal na novi poti. “Predsednik je seveda privolil, da bo podelil svoje desetletne izkušnje, kadarkoli bo to potrebno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje