Prebilič in Volk: Kako lahko Slovenija “unovči” priprta ruska vohuna?

Ne zgodi se pogosto, da na predvolilno soočenje s kandidatom pride tudi ameriška snemalna ekipa. Tako je namreč na soočenje na N1 z Vladimirjem Prebiličem prišel Vojko Volk. Zakaj? Kaj snemajo? In kaj ima to opraviti z aretiranima ruskima vohunoma v Sloveniji, zoper katera že poteka nejavno sojenje? Ali naj Ukrajina pri napadih na rusko ozemlje uporablja tudi orožje zahodnih zaveznic? Kakšno bo tukaj stališče Slovenije? In kolikšna je nevarnost, da bi to vodilo v še več vojne? Ali je res, da si Vladimir Prebilič želi nekega dne postati predsednik republike? In zakaj Vojko Volk pravi, da predstavnikov Svobode na igriščih za golf Mavricija ne bomo videli nikoli? Iskriva in vsebinska je bila razprava med nosilcem liste stranke Vesna in kandidatom Svobode, ki velja za enega najbolj vplivnih ljudi na področju mednarodnih odnosov in nacionalne varnosti v mandatu aktualne Golobove vlade.

Tudi na naše presenečenje je Vojko Volk na soočenje z Vladimirjem Prebiličem na N1 prišel v spremstvu ekipe ameriškega Wall Street Journala. Z njim so prišli snemalec, dva preiskovalna novinarja, producent … ” Zakaj pa? Kaj snemate?” smo ga vprašali.

“Gre za snemanje arhivskega dokumentarnega materiala o eni zgodbi, del katere je Slovenija postala decembra 2022. Gre za aretacijo dveh ruskih vohunov v Sloveniji, za veliko zgodbo, ki se počasi razpleta,” je dejal Volk, kandidat Gibanja Svoboda na evropskih volitvah, sicer pa državni sekretar za mednarodne zadeve in nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade. Povedal je, da zoper aretirana ruska vohuna trenutno poteka nejavni sodni proces.

Na drugi strani so pred dobrim letom, 29. marca 2023, ruske oblasti v četrtem največjem ruskem mestu Jekaterinburgu aretirale Evana Gershkovicha, ameriškega novinarja, ki je opravljal delo dopisnika prav za Wall Street Journal. Ruske oblasti so ga obtožile vohunstva in ga v Moskvi priprle. Njegove pritožbe zoper odrejen pripor so vedno znova zavrnjene. Gershkovich je v Rusiji priprt že dobro leto dni kljub izjemno ostrim protestom ZDA in pojasnilom njegovega delodajalca, torej Wall Street Journala, da Gershkovich ni vohun ZDA, pač pa novinar in dopisnik.

Logično vprašanje za Volka je torej bilo: ali potekajo pogajanja o tem, da bi v Slovenji aretirana ruska vohuna zamenjali za ameriškega državljana, novinarja Evana Gershkovicha?

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich, v Rusiji priprti novinar Wall Street Journala (Foto: PROFIMEDIA)

“Vse možnosti so odprte, ves čas se dela, ampak o tem, kar počnemo na področju nacionalne varnosti, lahko povem kvečjemu odstotek vsega, kar počnemo. Smo pa že vsi gledali kakšne filme in brali kakšne knjige o tem, kako so zamenjali ujete vohune. Anna Chapman je bila ena najbolj znanih ilegalnih vohunk, ki so jo ujeli v Ameriki. Ko je postala predmet menjave, je svoje delo nadaljevala s čudovito plesno šolo v Moskvi, kjer nadaljuje svoje delo,” je spretno diplomatsko na naše vprašanje odgovoril Volk.

Prebilič, kandidat Vesne, sicer pa tudi profesor obramboslovja, je povedal, da sta priprta ruska vohuna vsekakor “asset” oziroma “leverage”, torej močno orodje v rokah Slovenije. “Kadar imamo to v rokah, je smiselno to tudi dobro izkoristiti,” je ob prikimavanju Volka pojasnjeval Prebilič.

“Želel bi si, da to čim bolje izkoristimo za nekaj dobrega za nas v mednarodnih odnosih. Slovenija ni največja država, lahko pa je zelo modra in ima dobre predloge. Če bomo imeli veliko prijateljev, bodo naši predlogi večkrat slišani in bodo tudi padli na plodna tla,” je povedal Prebilič. Volk pa se mu je ob tem z besedami “hvala, Vlado” zahvalil za dobro teoretično razlago situacije.

Volk: Vpletanje ljubljanskega župana v volilne postopke v Srbiji mi ni všeč

Vojko Volk je na listi Svobode na osmem mestu, torej prav na tistem mestu, na katerega je stranka želela uvrstiti Klemna Grošlja, a se ta s tem ni strinjal. V torek je Grošelj v soočenju na N1 še podrobneje pojasnil, zakaj je prepričan, da ga je Svoboda na listi “vrgla dol” zato, ker je trn v peti srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

In da ima indice, da je Vučić svoje nestrinjanje z Grošljevim delom v Evropskem parlamentu prek ljubljanskega župana Zorana Jankovića sporočil Svobodi oziroma njenemu predsedniku Robertu Golobu. Posledica pa da je bila tako rekoč neizvoljivo osmo mesto na listi. Vučić je namreč Grošlja in še tri evropske poslance, ki so bili opazovalci na srbskih volitvah, označil za “najhujše sovražnike Srbije”.

Janković in Golob sta to že zanikala, tudi Volk je ocenil, da se mu to zdi “zelo malo verjetno”. Je pa ob tem dodal: “Mi pa ni všeč, da se župan Ljubljane vključuje v volilne postopke v Srbiji, ki bi po moji presoji potrebovala en močen demokratični preboj proti Evropi, priča pa smo ravno obratnim procesom.”

Pred lokalnimi volitvami v Srbiji, ki so bile minulo nedeljo, je bil Janković namreč v Beogradu, kjer je na strankarskem dogodku nagovoril Vučićeve privržence in pred volitvami Vučićevo Srbsko napredno stranko (SNS) tudi podprl. 

Da ima Srbija težave z demokratičnimi procesi, je ocenil tudi Prebilič.

Prebilič: Pozval bi k drznemu koraku

Slovensko priznanje Palestine je pravi korak, sta se strinjala Volk in Prebilič, je pa Prebilič ob tem dejal, da bi si ga želel že prej, skupaj z Norveško, Španijo in Irsko.

Posvaril je, da je pomembno tudi, kaj bodo naslednji koraki. “Ti morajo biti jasni. Krepiti moramo pritisk na Izrael, zločini se morajo ustaviti. Želel bi si, da bi EU ob tem zmogla skupen nastop. Trdim, da bi se za priznanje odločila še marsikatera država, če ne bi imela zgodovinske prtljage. Vsem je jasno, da so to, kar gledamo, najhujši možni zločini, ki se ne bi smeli dogajati. In zanje ni opravičila. Pozval bi tudi k drznemu koraku, da se tudi Izraelu napovejo sankcije, če ne bo nič drugega pomagalo.”

Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Foto: Uroš Kokol/N1
Vojko Volk Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1
Vladimir Prebilič, Vojko Volk Vladimir Prebilič, Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1
Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Foto: Uroš Kokol/N1
Vladimir Prebilič Vladimir Prebilič
Foto: Uroš Kokol/N1
Vladimir Prebilič, Vojko Volk Vladimir Prebilič, Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1
Vojko Volk Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1
Vladimir Prebilič, Vojko Volk Vladimir Prebilič, Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1
Vladimir Prebilič, Vojko Volk Vladimir Prebilič, Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1
Vladimir Prebilič, Vojko Volk Vladimir Prebilič, Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1

Volk je povedal, da je priznanje Palestine sporočilo miru in da je Slovenija zapolnila praznino med priznanjem prve in druge skupine evropskih držav. “Gradimo trenutek, ko bo pritisk na obe strani tako velik, da bosta morali sprejeti eno od pobud za mir. Ni tako pomembno, katero, pomembno je, da se spopadi končajo in se talci izpustijo,” je dejal. In ob tem v luč predvolilnega pritegovanja pozornosti postavil očitke dveh kandidatov SD (Matjaža Nemca in Milana Brgleza), da je prav Volk v kabinetu predsednika vlade priznanje Palestine “bremzal”. Te očitke je tudi zanikal.

Oba pa sta se strinjala, da je bil predlog SDS za posvetovalni referendum o slovenskem priznanju Palestine “napačna poteza”, po Volkovih besedah celo poteza “ki je izven tega vesolja.”

Za razliko od Gaze, ki močno deli tudi članice EU, so se te na drugi strani ob Putinovi agresiji na Ukrajino poenotile takoj. A zdaj potekajo razprave o tem, ali lahko Ukrajina orožje zahodnih zaveznic uporabi za napade na rusko ozemlje. K temu je države pozval generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki se mu je pridružil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Kakšno bo stališče Slovenije? “To težko predvidim. Na koncu bo odločitev politična. Vem pa, da bo ena najtežjih,” je dejal Volk in dodal: “Nikjer v mednarodnem pravu pa ne obstaja, da ne smem streljati nazaj, če nekdo strelja name.”

Prebilič je opozoril, da je treba biti pri tem, kako bo Ukrajina napadla cilje na ruskem ozemlju, skrajno previden. “Če že uporabiti orožje zahodnih zaveznic, potem je treba uporabo tega orožja omejiti striktno na vojaške cilje, sicer se bojim, da si bo Rusija to razložila kot kršitev njene suverenosti in se branila z napadom. To pa se lahko razplamti v še več vojne,” je dejal Prebilič in dodal: “Ursula von der Leyen je jasno povedala, da je treba Rusijo poraziti vojaško. To so nevarne misli.”

“Jaz pravim, da jih je treba poraziti vojaško in diplomatsko. Ukrajino je treba ubraniti vojaško, nato pa ozemlje, ki ga ne bomo osvobodili z orožjem, razrešiti z diplomacijo,” pa je dodal Volk.

Prebilič: Motite se. Volk: Na golfu na Mavriciju nas ne boste videli

Za Prebiličem je že kar nekaj predvolilnih kampanj – je aktualni župan Kočevja, kandidiral je tudi na predsedniških volitvah leta 2022. Se motimo, če rečemo, da je vaš končni politični cilj funkcija predsednika republike? “Da, motite se,” je odgovoril Prebilič in dejal, da “zaenkrat ni nobene možnosti”, da bi petletni mandat evropskega poslanca, če ga bo dobil, končal predčasno. Naslednje predsedniške volitve bodo namreč leta 2027, državnozborske, če bodo redne, pa eno leto prej.

Vladimir Prebilič, Vojko Volk
Foto: Uroš Kokol/N1

Volk pa je na vprašanje, kakšen je cilj Gibanja Svoboda na evropskih volitvah, odgovoril: “Izvolitev dveh evropskih poslancev.” Ne treh, kot se govori? “Če bi bili trije, bi bili še toliko bolj srečni,” je dejal Volk.

“Osebno me je pa zmeraj najbolj motilo, kaj so v državi počeli zmagovalci tranzicije. Vzeli so veliko, dali pa nič. In če kaj, Svobode ne boste videli na igriščih za golf in Mavriciju. To vam lahko jamčim in zato sem na listi Svobode,” je povedal Vojko Volk.

Kaj pa sploh so ključne razlike med Svobodo in Vesno? “Denimo obdavčitev ekscesnih dobičkov, ki jo mi zagovarjamo, liberalna stran pa ne. Pri energetiki mi trdimo, da je treba izkoristiti vse naravne vire in šele potem začeti razmišljati o jedrski energiji. Prav tako je Renew, ki ji pripada Svoboda, glasovala za to, da se velike kmete zaščiti, jaz pa trdim, da so potrebne prerazporeditve za manjšega kmeta, ker bo to dobro tudi za slovenskega kmeta,” je razlike, kot jih vidi, nanizal Prebilič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje