Amazon bo vložil štiri milijarde dolarjev v komaj dve leti staro podjetje

Gospodarstvo 26. Sep 202317:12 1 komentar
Dario Amodei, soustanovitelj Anthropic AI
Dario Amodei, soustanovitelj Anthropic AI. Foto: PROFIMEDIA

Spletni velikan Amazon je napovedal, da bo v komaj dve leti star Anthropic AI, ki razvija generativno umetno inteligenco, vložil štiri milijarde dolarjev (okoli 3,7 milijarde evrov). S tem bo dobil manjšinski delež, Anthropic AI pa bo uporabljal Amazonovo platformo za računalništvo v oblaku (AWS).

Tekma največjih tehnoloških družb na svetu se zaostruje tudi na področju generativne umetne inteligence, ki lahko ustvarja slike, besedila, videoposnetke in zvok. Najbolj znana rešitev na tem področju je klepetalnik ChatGPT, ki so ga razvili pri OpenAI.

Amazon je namreč pred dnevi najavil, da bo vložil štiri milijarde dolarjev v start up Anthropic, s katerim sicer že sodeluje. Zagonsko podjetje iz San Francisca razvija rešitve generativne umetne inteligence, med drugim so razvili klepetalnega robota Claude 2, tekmeca GPT-4. Amazon bo s tem vložkom postal manjšinski lastnik, Anthropic pa bo v zameno lahko uporabljal Amazonovo platformo za računalništvo v oblaku (AWS).

V skladu z dogovorom bo AWS glavni ponudnik storitev računalništva v oblaku za Anthropic, ki bo uporabljal tudi Amazonove čipe za umetno inteligenco. Na drugi strani se je Anhropic zavezal, da bo svoje modele ponujal strankam Amazonovega oblačnega računalništva, tudi v testiranje.

Amazon na enem trenutno najbolj vročih tehnoloških področjih konkurira predvsem Googlu in Microsoftu. Kot je znano, je Microsoft vložil več milijard dolarjev v OpenAI.

Najvplivnejši po izboru revije Time

Anthropic so v reviji Time v začetku meseca postavili na prvo mesto sto najvplivnejših v umetni inteligenci. Laboratorij ima sedem ustanoviteljev, vsi so prej delali za Open AI, a sta izmed njih ostala le še 40-letni Dario in 36-letna Daniela Amodei, brat in sestra, ki tudi vodita podjetje. Po podatkih Pitchbooka ima Anthropic okoli 190 zaposlenih.

amazon anthropic
Foto: PROFIMEDIA

Amodeijeva sta diplomatska glede tega, zakaj so drugi ustanovitelji zapustili podjetje, je pisal Time. Dejala sta, da so imeli že od začetka različne poglede na zagotavljanje varnosti njihovih modelov.

Anthropic se namreč predstavlja kot laboratorij za raziskovanje varnostnih rešitev. Zato sta Amodeijeva menila, da morajo razviti lastne modele umetne inteligence, za kar so potrebovali ogromne računalniške zmogljivosti. Te pa so terjale velike vsote denarja.

Zato Anthropic ni mogel delovati kot neprofitna organizacija, kar so si očitno želeli preostali ustanovitelji, temveč kot običajno podjetje, ki prodaja svoje produkte, hkrati so tudi iskali denar vlagateljev. Skupaj so do Amazonovega vložka zbrali 1,6 milijarde dolarjev (okoli 1,5 milijarde evrov), od tega je pol milijarde vložila zdaj še bankrotirana kriptomenjalnica FTX. Med skoraj 30 dosedanjimi vlagatelji sta tudi Salsforce in Google.