Bezos razkril načrt, komu bo podaril svoje 120-milijardno premoženje

Gospodarstvo 14. Nov 202215:13 1 komentar
ustanovitelj amazona Jeff Bezos
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Četrti najbogatejši zemljan je v ekskluzivnem intervjuju za CNN razkril, da bo v času svojega življenja podaril večino svojega premoženja, ki znaša 124 milijard ameriških dolarjev (120 milijard evrov). Jeff Bezos bo obsežen delež trenutnega premoženja namenil za boj proti podnebnim spremembam ter za podporo posameznikov, ki lahko poenotijo človeštvo na področju večjih družbenih in političnih razprtij.

Ustanovitelj ameriškega velikana Amazon Jeff Bezos je v nedeljo sploh prvič razkril, da bo podaril večino svojega premoženja. CNN ob tem izpostavlja, da so se na Bezosa sicer zgrnile kritike, ker ni podpisal zaveze k filantropiji oziroma tako imenovane Giving Pledge. S slednjo naj bi več sto najpremožnejših ljudi na svetu obljubilo, da bo večino svojega premoženja namenilo za dobrodelne namene.

Bezos je v nedeljskem intervjuju v Washingtonu novinarki Chloe Melas zaupal, da skupaj s partnerico Lauren Sánchez kujeta načrt, kam bi lahko podarila svoj denar. Na vprašanje, ali bo večino svojega premoženja podaril še v času svojega življenja, je 58-letnik odgovoril pritrdilno.

V 20-minutnem intervjuju sta Bezos in Sánchez odgovarjala na vprašanja z različnih področij, od političnih dialogov in morebitne recesije do letov v vesolje, ki jih s povsem žensko posadko načrtuje partnerica četrtega najbogatejšega zemljana.

Par je v nedeljo razkril še, da je letošnja prejemnica nagrade Courage and Civility Award Dolly Parton; slednja bo prejela 100 milijonov ameriških dolarjev (97 milijonov evrov). Jeff Bezos nagrado podarja od leta 2019, pred tem pa sta bila prejemnika kuhar Jose Andrés, ki je del denarja porabil za pripravo obrokov za Ukrajince, ter okoljevarstvenik Van Jones.

Kot kaže, pa bo največji izziv za Bezosa in Sánchez ugotoviti, kako sploh razdeliti ogromno premoženje. Bezos za zdaj ni jasen, kako bo porazdelil premoženje, niti ni podal podrobnosti, na katerih področjih bo premoženje najverjetneje porabljeno.

Poudarek na okoljskih temah

Glede na indeks milijonarjev, ki ga ureja Bloomberg, je Bezos četrti najbogatejši Zemljan, v intervjuju pa ni želel določiti točnega zneska, ki ga bo v času svojega življenja podaril.

V desetih letih je Bezos za fundacijo Bezos Earth, ki jo vodi tudi Sánchez, namenil 10 milijard ameriških dolarjev (9,7 milijarde evrov), kar predstavlja približno osem odstotkov njegovega trenutnega premoženja. Med prioritetami milijonarja so med drugim zmanjšanje ogljičnega odtisa pri cementu, ki se uporablja v gradbeništvu, pritisk na finančne regulatorje, da upoštevajo tveganja, ki so povezana s podnebnimi spremembami, razvoj podatkovnih tehnologij za spremljanje emisij ogljika ter gradnja ponor ogljika na rastlinski osnovi.

Čeprav Bezos trenutno predseduje Amazonu in ni več izvršni direktor – s tega mesta je odstopil leta 2021 –, še vedno sodeluje pri “ozelenitvi” tehnološkega velikana. Amazon je eno od več kot 300 podjetij, ki so zavezane, da bodo svoj ogljični odtis zmanjšale do leta 2040, in sicer po načelih pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. Kljub temu je vredno omeniti, da se je ogljični odtis Amazona v letu 2021 povečal za 18 odstotkov, kar predvsem odseva večjo priljubljenost spletnih trgovin v času pandemije koronavirusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje