Bosch se odziva na pomanjkanje: v proizvodnjo čipov bo vložil 3 milijarde evrov

Gospodarstvo 13. Jul 202215:27 0 komentarjev
polprevodniki, računalniški čipi, bosch
Matthias Rietschel/REUTERS

Nemško podjetje Bosch želi do leta 2026 v proizvodnjo čipov vložiti tri milijarde evrov in zgraditi dva nova razvojna centra za čipe. Glede na globalno pomanjkanje čipov namreč pričakujejo veliko rast povpraševanja.

Nemški industrijski velikan Bosch namerava do leta 2026 v proizvodnjo čipov vložiti tri milijarde evrov. Med drugim namerava družba v nemških mestih Reutlingen in Dresden zgraditi nova razvojna centra za čipe, ki bosta skupaj stala več kot 170 milijonov evrov. Kot je pojasnil predsednik upravnega odbora družbe Bosch Stefan Hartung, pričakujejo nadaljnjo rast povpraševanja po čipih. “Za nas je velik posel v najmanjših komponentah,” je dejal.

Poleg izgradnje dveh novih razvojnih centrov za čipe investicijski načrt družbe med drugim vključuje tudi razširitev proizvodnega obrata v Dresdnu za 3000 kvadratnih metrov, za kar bodo v naslednjem letu namenili 250 milijonov evrov. Nadaljnjih 400 milijonov evrov bo Bosch vložil tudi v povečanje tovarne v Reutlingenu. Do leta 2025 jo nameravajo povečati z zdajšnjih 35.000 kvadratnih metrov na 44.000 kvadratnih metrov.

Kako bodo porabljena preostala sredstva, zaenkrat še ni odločeno, je dejal Hartung.

Tri milijarde evrov vredna naložba, za katero bo Bosch zaprosil za sredstva EU v okviru pomembnih projektov skupnega evropskega interesa (IPCEI), naj bi povečala evropske proizvodne zmogljivosti čipov na svetovnem trgu, kjer še vedno prevladujejo ameriški in azijski akterji, poroča Reuters.

Podatkov o deležu subvencij v naložbenem znesku Hartung ni podal. Ob tem je poudaril, da so subvencije prejele vse tovarne čipov po vsem svetu, dodatnih podrobnosti pa ni razkril. V industrijskem velikanu želijo s svojimi naložbami v mikroelektroniko odpreti nova področja inovacij. To med drugim vključuje radarske senzorje, ki so potrebni za 360-stopinjsko zaznavanje okolice vozila, na primer pri samodejni vožnji.

Poseben poudarek namenjajo tudi novim polprevodniškim tehnologijam. Od konca leta 2021 se v Reutlingenu proizvajajo čipi iz silicijevega karbida, ki se uporabljajo v elektroniki električnih in hibridnih avtomobilov. “S pomočjo teh čipov je podjetju že uspelo povečati doseg električnih avtomobilov za do šest odstotkov,” so pojasnili pri Boschu.

Boschev investicijski projekt bi bil del projekta EU za povečanje proizvodnje čipov, ki se med drugim uporabljajo v električnih vozil in vetrnih turbinah. Proizvodnja polprevodnikov je postala strateška prednostna naloga tako v Evropi kot v ZDA, potem ko je šok zaradi pandemije covida-19 prekinil dobavo, ustavil tovarne in izpraznil skladišča izdelkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!