Rekordne cene goriv: koliko vas po novem stane rezervoar bencina in dizla

Gospodarstvo 01. Maj 202205:43 > 10:07 9 komentarjev
Bencina črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Vladna prekinitev uredbe o omejevanju cen dizla in bencina je opolnoči prinesla visok skok cen goriv. A če so bile še opolnoči, ko je podražitev nastopila, razlike v cenah med tremi največjimi trgovci opazne, samo nekaj ur kasneje niso več. Liter 95-oktanskega bencina na črpalkah izven avtocest od danes povsod stane med 1,617 in 1,619 evra, liter dizla pa med 1,816 in 1,824 evra. Za potrošnike pa je ključno naslednje: če ste do zdaj za 50 litrski rezervoar 95-oktanskega bencina plačali 75 evrov, vas ta zdaj stane okoli 80 evrov. Za 50 litrski rezervoar dizla, za katerega ste še v soboto plačali 77 evrov, pa boste po novem odšteli kar okoli 90 evrov. 

Podražitev pogonskih goriv prihaja po tem, ko je vlada Janeza Janše sklenila, da teh cen ne bo več regulirala. Pogledali smo, kakšne cene so z današnjim dnem postavili največji trgovci, torej Petrol, Mol in OMV in opazili tudi, da so bile opolnoči, ko je podražitev nastopila, razlike v cenah med temi tremi trgovci še znatna. Samo deset ur kasneje pa so se cene že “izravnale.”

Liter dizla, ki je zadnji mesec in pol stal 1,54 evra, je danes na Petrolovih črpalkah izven avtocest stane rekordnih 1,817 evra. Na črpalkah OMV je bil opolnoči 1,837 evra, nekaj ur kasneje pa že bližje Petrolovi ceni, in sicer 1,824 evra za liter. Na Molu je liter dizla opolnoči stal 1,781 evra, dopoldan pa že 1,816 evra. Na Petrolovih avtocestnih črpalkah je cena 1,876 evra.

Liter 95-oktanskega bencina je do zdaj stal 1,5 evra, od danes pa na Petrolovih črpalkah izven avtocest stane prav tako rekordnih 1,617 evra. Na črpalkah OMV je opolnoči stal 1,637 evra, nekaj ur kasneje pa spet bližje Petrolovi ceni, in sicer 1,619 evra evra za liter. Podobno na Molu, kjer je liter bencina opolnoči stal 1,579 evra, zdaj stane 1,617 evra za liter. Na Petrolovih avtocestnih črpalkah pa bencin stane 1,682 evra za liter.

V vsakem primeru za potrošnika velja naslednje: če ste do zdaj za 50 litrski rezervoar 95-oktanskega bencina plačali 75 evrov, vas bo od danes stal okoli 80 evrov. Za 50 litrski rezervoar dizla, za katerega ste še v soboto plačali 77 evrov, pa boste po novem odšteli kar okoli 90 evrov.

Tudi podražitev elektrike in plina?

Ob tem, ko je vlada odpravila regulacijo cen pogonskih goriv, je do konca julija podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, ob pogonskih gorivih še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje.

Nižje trošarine bodo tako vsaj nekoliko nižale račune za elektriko, ki se bodo s tistimi za maj vrnili vsaj na raven, preden je država z zakonom za februar, marec in april začasno zamrznila obračunavanje omrežnine in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Že z majem medtem kar nekaj ponudnikov za gospodinjstva draži tudi plin. Cene plina na trgu so sicer trenutno nižje od rekordov s konca 2021, a še vedno vztrajajo na ravneh, ki so bile v tem času lani nepredstavljive. (STA)

Mnogi so ob napovedih, da vlada od danes cen pogonskih goriv ne bo več regulirala, zadnje dni napolnili rezervoarje, nekateri so si delali tudi zaloge do sobote še cenejšega dizla. S črpalk po državi so prihajala poročila, da je na nekaterih črpalkah dizla začasno celo zmanjkalo. 

Vodja prevozniške sekcije pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek, sicer tudi sam lastnik logističnega podjetja, je za N1 dejal, da podražitve goriv ne bomo občutili samo ob obisku črpalke, temveč v cenah vseh proizvodov. Kot je dejal, višjim cenam goriv sledi tudi podražitev osnovnih surovin in življenjskih potrebščin, saj bodo logisti višje transportne in logistične stroške prenesli na svoje kupce, torej proizvodna podjetja, ta pa na končne kupce. Ocenjuje, da se približno 10-odstoten dvig cen goriva v transportu običajno prevede v triodstoten dvig cen logističnih storitev.

Negotovost pred morebitnim embargom na rusko nafto

New York Times pa je pred nedavnim poročal, da bi lahko Evropska unija že prihodnji teden kot del šestega paketa sankcij proti Rusiji uvedla tudi embargo na rusko nafto. Kaj bi to pomenilo za cene pogonskih goriv v Sloveniji, za zdaj ni znano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje