Evropska unija bi lahko prihodnji teden odobrila embargo na rusko nafto

Svet 29. Apr 202221:57 > 22:02 7 komentarjev
Naftni tanker Mercer Street
Johan Victor/Reuters

Evropska unija bi lahko prihodnji teden odobrila postopen embargo na rusko nafto. Pričakovati je, da bodo intenzivni pogovori potekali konec tedna in prihodnji teden. Unija bo najverjetneje članicam dovolila prehodno obdobje, v katerem bodo lahko odpovedale obstoječe pogodbe.

Članice Evropske unije bi lahko prihodnji teden odobrile postopen embargo na rusko nafto in s tem zapečatile ukrep, ki je razdelil članice in poudaril njihovo odvisnost od ruskih energetskih virov, poroča New York Times.

Intenzivni pogovori se bodo nadaljevali tudi med koncem tedna, predlog mora nato pripraviti Evropska komisija. V sredo naj bi sledilo srečanje, dokončno odločitev je pričakovati do konca tedna, je za New York Times povedalo več evropskih uradnikov in diplomatov, vpletenih v proces.

Naftni embargo bi tako bil največji in najpomembnejši element šestega paketa sankcij Evropske unije proti Rusiji. V sveženj ukrepov bodo predvidoma vključene tudi sankcije proti največji ruski banki Sberbank in dodatni ukrepi proti vidnejšim Rusom.

Postopek bo najverjetneje zaključen brez srečanja voditeljev držav članic, poroča New York Times. Nekaj zavlačevanja je mogoče pričakovati od Madžarske.

Embargo nafte bo najverjetneje doletel rusko nafto, ki se jo uvozi s tankerji in ne nafto, ki pride po cevovodih, saj slednje traja dlje. V vsakem primeru bo Unija verjetno svojim članicam dovolila, da odpovejo obstoječe pogodbe z ruskimi naftnimi družbami. Tako je bilo tudi ob uveljavitvi prepovedi premoga, za kar imajo države članice na voljo štiri mesece.

Pri tem ukrepu je bilo ključno stališče Nemčije, saj je država iz Rusije v času invazije na Ukrajino uvozila okoli tretjino svoje nafte. Vendar je nemški minister, pristojen za energetiko, Robert Habeck ta teden dejal, da je Nemčiji to vrednost v zadnjih tednih uspelo zmanjšati na 12 odstotkov, zaradi tega bi bil popoln embargo “obvladljiv”. “Problem, ki se je Nemčiji pred nekaj tedni zdel zelo velik, je postal veliko manjši,” je povedal Habeck. Dodal je: “Nemčija se je zelo približala neodvisnosti od uvoza ruskega nafte.” Kako je državi to uspelo, minister ni pojasnil.

Rusija je največji dobavitelj nafte v Evropo. Zagotavlja namreč okoli četrtino letne porabe Evropske unije. Po podatkih iz leta 2020 je izvoz v Unijo predstavljal okoli polovico celotnega ruskega izvoza. Ob uvajanju postopnega embarga so evropski uradniki napovedali, da bo Unija poskušala primanjkljaj nadomestiti s povečanjem uvoza iz drugih virov, to so države Perzijskega zaliva, Nigerija, Kazahstan in Azerbajdžan. Embargo bo najverjetneje povzročil povečanje svetovne cene nafte, kar bo povečalo že tako visoke stroške energetike po vsem svetu, še piše New York Times.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje