Gorivo se bo, kot kaže, podražilo: kakšna bo po novem cena?

Gospodarstvo 15. Jun 202216:25 > 18:06 12 komentarjev
Bencina črpalka
Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada je bo po napovedih premierja Roberta Goloba pripravila nabor ukrepov, ki se nanašajo na cene pogonskih goriv. Nova pravila za oblikovanje cen na bencinskih servisih bodo začela veljati 21. junija, je pojasnil predsednik vlade Robert Golob. Če bi nova ureditev veljala že včeraj, bi liter dizla stal 1,8 evra, liter 95-oktanskega bencina pa dobrih 1,7 evra.

“Vlada bo znova uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostila marže in cene na avtocestah. Nova pravila za oblikovanja cen na bencinskih servisih bodo začela veljati 21. junija,” je na novinarski konferenci pojasnil premier Robert Golob. Poudaril je, da bodo cene pogonskih goriv od torka dalje delno regulirane za obdobje enega leta, ter dodal, da bodo trgovci zunaj avtocest cene še naprej lahko določali sami. Gre za prvi korak vlade Roberta Goloba pri soočanju z energetsko draginjo. Kot je še pojasnil, se je namreč nafta v zadnjem letu in pol podražila za približno 75 odstotkov.

S torkom, 21. junijem, se tako v Slovenijo vrača režim reguliranih marž na bencinskih servisih zunaj avtocest, marže in cene na avtocestah pa bodo sproščene. S tem naj bi bile cene pogonskih goriv pri nas primerljive s cenami na Hrvaškem izven avtocest, a vsaj nižje od cen v Avstriji in Italiji. Kaj to pomeni z vidika cen? “Po popolnoma poenostavljenih izračunih bi to za včerajšnji dan, ko ukrep še ni bil v veljavi, pomenilo cene, ki so v tem trenutku na Hrvaškem izven avtocest, nekje na nivoju 1,80 evra na liter,” je pojasnil Golob. Dodal je, da so tržne cene v tem primeru za isto gorivo, torej dizel, višje od 2,10 evra, v nekaterih zahodnih državah tudi višje od 2,20 evra. “Iščemo točko, kjer lahko omilimo prehod iz sedanjega stanja, ki je v resnici v vseh pogledih izkrivljeno, v neko novo, predvidljivo stanje, tako za potrošnika, kot tudi gospodarstvo in bankirje, ki celotni posel financirajo, ter za državni proračun,” je še poudaril.

Če bi torej vladna uredba v veljavo stopila že včeraj, bi za liter dizelskega goriva odšteli 1,80 evra. A konkretnih napovedi za prihodnji teden Golob ni dal, saj so te odvisne od borznega dogajanja. “Kakršnakoli napoved cene je popolnoma neumestna, ne samo preuranjena,” je pojasnil. Dodal je, da bi za 95-oktanski bencin skladno z uredbo včeraj odšteli malo več kot 1,70 evra. Danes je treba za liter dizla zunaj avtocest odšteti 1,67 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,56 evra. Za poln 50-litrski rezervoar bi bilo tako treba odšteti koli 7,5 evra več kot zdaj.

Sprejeta uredba tako določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine. Vlada je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina. Po 17. avgustu pa za dizel 0,0983 evra na liter in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra na liter. Golob je še dodal, da želijo z ukrepi razbremeniti tiste ciljne skupine, ki so zaradi draginje najbolj na udaru. Ukrepi bodo sicer dokončno usklajeni v prihodnjem tednu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje