Cene bencina in dizla naj bi vsaj dva tedna ostale nespremenjene

Gospodarstvo 23. Okt 202316:42 > 21:33 0 komentarjev
Bencinska črpalka Discont Oil
Foto: BOBO

Cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na servisih zunaj avtocest bodo opolnoči ostale nespremenjene. Vlada je namreč na dopisni seji trošarine prilagodila tako, da bodo cene ostale nespremenjene. Liter bencina stane 1,536 evra, liter dizla 1,651 evra. Prav tako bo nespremenjena, pri 1,233 evra na liter, ostala cena kurilnega olja.

Cene bodo veljale do vključno 6. novembra, je razvidno iz podatkov na spletni strani državne uprave.

Vlada je na dopisni seji sprejela spremembe uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo, s katerimi je spremenila trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje, so danes sporočili z ministrstva za finance. Trošarine na omenjene energente je vlada prilagodila tako, da se končne maloprodajne cene ne bodo spremenile.

Trošarino za neosvinčeni bencin je vlada spremenila z 0,45571 evra na liter na 0,49051 evra na liter, za plinsko olje za pogon z 0,39365 evra na liter na 0,42267 evra na liter, za plinsko olje za gorivo za ogrevanje pa z 0,09141 evra na liter na 0,11577 evra na liter.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Če ne bi regulirali cen neosvinčenega motornega bencina, bi bilo po ocenah ministrstva za okolje podnebje in energijo treba za liter izven avtocestnega križa odšteti okoli 1,573 evra na liter.

Če ne bi regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi potrošniki za liter dizla odšteli okoli 1,702 evra na liter.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo prav tako izpostavljajo, da bi brez regulacij cen in ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter kurilnega olja odšteli okoli 1,369 evra na liter.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva, 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!