Cene bencina vse višje, a vlada danes vseeno ni razpravljala o gorivih

Gospodarstvo 05. Maj 202208:33 > 15:08 1 komentar
Nove cene goriva
Simbolična fotografija (Vir: Žiga Živulović jr./BOBO)

Cene goriv od 1. maja vlada ne regulira več, takoj pa je sledila podražitev. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po poročanju Radia Slovenije napovedal, da se bo vlada predvidoma danes seznanila z dogajanjem na trgu naftnih derivatov, vendar na dopisni seji nato tega niso obravnavali.

Po koncu regulacije države je maloprodajna cena dveh najbolj razširjenih pogonskih goriv (95-oktanskega bencina in dizla) poskočila. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj napovedal, da bo vlada preverila zadnje dogajanje na trgu in po potrebi ukrepala. Radio Slovenija je poročal, da bi se to po ministrovih besedah zgodilo predvidoma danes, vendar na dopisni seji, ki je že končana, te točke niso obravnavali. Počivalšek je sicer včeraj spomnil, da so cene goriv omejili zaradi nestabilnosti na trgu, razmere pa so se po njegovem od tedaj stabilizirale tako v smislu količin kot cen. “Bomo pa preverili vse, kar se dogaja na trgu, in po potrebi ukrepali,” je Počivalšek dejal včeraj.

Razmere na trgu pogonskih goriv spremljajo tudi na agenciji za varstvo konkurence (AVK). Kot pravijo, ugotavljajo dejstva in okoliščine, na podlagi katerih bi skladno z zakonskimi pristojnostmi morali ukrepati. Konkretnih postopkov ne komentirajo. Na sum kartelnega dogovarjanja med ponudniki goriv je opozoril predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši bodoči predsednik vlade Robert Golob ob robu koalicijskih pogajanj z Levico in SD. “Sam lahko opazim eno stvar, in to so tudi naši pravniki pogledali: da v zadnjih podražitvah lahko opazimo sume kartelnega dogovarjanja. Če se bo to nadaljevalo, bomo v Gibanju Svoboda pozvali AVK, da ukrepa proti trgovcem z naftnimi derivati. Ker cene, ki so jih postavili, so tako neverjetno usklajene, da si res zaslužijo podrobno analizo,” je pojasnil Golob in dodal, da trg naftnih goriv očitno v Sloveniji ne deluje in da je čas za “pametno regulacijo”.

Od 1. maja znova prosto oblikovanje cen

Spomnimo, vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov odločila 14. marca, saj so nastajale hude motnje na mednarodnem in domačem naftnem trgu in veliki skoki cen. Za neosvinčeni 95-oktanski bencin so določili najvišjo mejo pri 1,503 evra za liter, za dizel pa 1,541 evra za liter. Regulacija je veljala do konca aprila, nato pa je vlada ni več podaljšala. Tako se cene od 1. maja znova prosto oblikujejo na trgu.

Takoj v nedeljo so pričakovano sledile podražitev in rekordne cene bencina. Na bencinskih servisih Petrola je v nedeljo cena poskočila na 1,617 evra za liter 95-oktanskega bencina in 1,817 evra za liter dizla. Danes so cene še nekoliko višje. Ob pregledu portala goriva.si je cena 95-oktanskega bencina zunaj avtoceste 1,652 evra za liter, za liter dizla pa je treba odšteti 1,853 evra.

Finančna uprava RS (Furs) bo danes upravičencem izplačala pomoč na podlagi zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu. Prejeli jo bodo tisti, ki so se jim stroški za gorivo, ogrevanje, elektriko in druge vrste energije letos povečali za več kot dve petini.

Zakon o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu, ki velja od 5. marca, med upravičenci do te pomoči navaja pravne in fizične osebe, ki so bile registrirane v Sloveniji za opravljanje gospodarske dejavnosti najpozneje do 1. decembra 2021 in so jim stroški energije v letu 2022 narasli za več kot 40 odstotkov v primerjavi z lanskim letom. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje