Elektro Ljubljana izrinili iz lastništva Gen-I: kaj to pomeni za Roberta Goloba?

Gospodarstvo 04. Jan 202212:27 > 13:03 7 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Današnja skupščina Gen-EL, na kateri naj bi razrešili Andreja Ribiča z nadzorniškega stolčka in nanj posedli predsednika uprave Elektra Ljubljana Marjana Ravnikarja, je odpovedana. Zakaj? Zato ker Elektro Ljubljana ni več lastnik Gen-EL. 

Za danes je bila sklicana skupščina družbe Gen-EL, ki je polovična lastnica Gen-I (drugo polovico ima Gen energija). Po novembrski razrešitvi predsednika uprave Elektra Ljubljane Andreja Ribiča, ki je družbo zastopal tudi v nadzornem svetu Gen-EL, je njegov naslednik Marjan Ravnikar predlagal, da bi ta položaj zasedel on.

A kot so nam potrdili v Elektru Ljubljana, je skupščina odpovedana. Prejšnji teden je namreč krška sodnica Pavlina Čepin, ki vodi tudi postopek sodnega imenovanja uprave Gen-I (v tej je konec tega tedna sklican narok), s sklepom odobrila, da je delež Elektra Ljubljana v Gen-EL prešel v last Gen energije Martina Novšaka.

Tako je zdaj Gen energija, ki je neposredno 50-odstotna lastnica Gen-i, postala še 50-odstotna lastnica družbe Gen-EL. Drugih 50 odstotkov Gen-EL pa ostaja v lasti Gen-I. “To je tudi razlog, da se predstavnik Elektra Ljubljana ne more udeležiti skupščine, saj v času izvajanja skupščine v sodnem registru ni vpisan kot družbenik,” pravijo v Elektru Ljubljana.

Kako se je to zgodilo? Kdo meni, da gre za večmilijonsko oškodovanje Elektra Ljubljana? In kaj to pomeni za razmerja moči med vladnimi nadzorniki in miljejem Roberta Goloba?

Pingpong z milijoni

Za razumevanje zgodbe se moramo vrniti v prvo polovico lanskega leta. V skladu z družbeniško pogodbo Gen-EL je imela Gen energija do sredine lanskega leta predkupno pravico za 25-odstotni delež Elektra Ljubljana v Gen-EL (tako imenovana call opcija), če bo Elektro Ljubljana zaradi posebne regulatorne zahteve moral prodati delež in bo za to podano tudi soglasje SDH.

SDH je Gen energiji 24. junija, le nekaj dni pred iztekom opcije, podelil regulatorno soglasje, Gen energija je unovčila opcijo in nakazala pogodbeno dogovorjeno kupnino. A Elektro Ljubljana je menil, da regulatorna zahteva ni izpolnjena in da je cena, ki jo ponuja Gen energija (12,2 milijona evrov), za tri do štiri milijone evrov pod tržno, zato je zavrnil ponudbo za unovčenje opcije, denar pa vrnil na račun Gen energije. Ta ga je po naših informacijah nato še enkrat nakazala Elektru Ljubljana, ki je na koncu kupnino deponiral pri notarju, na sodišču v Krškem pa sprožil sodni spor.

Sledila je menjava nadzornikov v Elektru Ljubljana in menjava Ribiča. Ta je kasneje javno povedal, da je bil deležen pritiskov Vanesse Grmek s SDH, da naj proda delež. Med drugim naj bi mu dejala, da bo, “če ne bo sodeloval, predčasno razrešen”. Na SDH so očitke zanikali.

Presenetljiva odločitev

Časovni potek odločanja sodišča je zanimiv: zahtevek Gen energije za uveljavitev opcije je bil vložen junija, več mesecev se ni zgodilo nič, tik pred odločitvijo o sodnem imenovanju uprave pa je sodnica ugodila Gen energiji. In to čeprav je v zvezi z uveljavitvijo opcije vložena tožba Elektra Ljubljana (do zdaj je bilo razumeti, da sodišče čaka, kakšen bo razplet tožbe, potem pa bo odločilo o vpisu.)

Bodo zdaj lahko premagali Goloba?

Vrnimo se k vprašanju, kaj lastniška sprememba pomeni za razmerje moči med državnimi delničarji in ekipo Roberta Goloba, ki do zdaj ni sprejela nobene od države predlagane uprave.

Kljub povečanju lastništva Gen energija še vedno nima odločevalske večine v Gen-EL, ki bi ji omogočala postavitev za vlado sprejemljive uprave. Za odločanje mora namreč imeti tri od štirih nadzorniških glasov. V nadzornem svetu Gen-EL pa bosta zdaj Gen energija in Gen-I imela vsak po dva predstavnika.

Kot na Twitterju piše Bojan Požar, pa je povečanje lastniškega deleža Gen energije pomembno za postopek sodnega imenovanja. Kot smo pisali, je sodnica Čepin za petek sklicala narok, na katerega so vabljeni predstavniki Gen energije, Gen-EL in Gen-I. Morda bo sodnica upoštevala, da ima zdaj Gen energija 75-odstotni delež skupnega lastništva Gen-I, kar pomeni, da je večinski lastnik – in bo sledila njegovemu predlogu za imenovanje začasne uprave.

Gen energija je sodišču po naročilu nadzorniške ekipe Cvetka Sršena predlagala, da v začasno upravo imenuje kar generalnega direktorja Gen energije Novšaka. Njegov stolček pa naj bi po nekaterih neuradnih informacijah zasedel sedanji sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, ki teh informacij do zdaj ni komentiral.

Nezadovoljni mali delničarji Elektra Ljubljana

Kot rečeno, medtem tožba Elektra Ljubljana zaradi uveljavitve opcije teče dalje. Nekdanji predsednik uprave Elektra Ribič jo je vložil zaradi sklepa lastnikov Elektra Ljubljana, da mora pri odločanju v zvezi z uveljavitvijo opcije zasledovati finančne interese Elektra Ljubljane. In ta je bil po mnenju delničarjev in uprave ob uveljavitvi opcije oškodovan, saj bi na trgu po njihovi oceni za tak delež v Gen-I danes dobili tri do pet milijonov evrov več, kot je za delež po pogodbi plačala Gen energija.

Poleg tega so bili v Elektru mnenja, da regulatorna zahteva (gre za zakonodajno zahtevo, da distributer ne sme imeti v lasti drugega energetskega podjetja), ki je predpogoj za uveljavitev opcije, ni bila nikoli izpolnjena. Medtem ko je SDH od Elektra Ljubljane zahteval, da proda delež v Gen-I, je na primer Elektro Maribor tudi po lani izvedeni prodaji dela trgovca Energije plus državnemu HSE ostal 49-odstotni lastnik trgovca.

Spomnimo, da je Ribič zato, da bi preveril tržno vrednost deleža Elektra Ljubljana v Gen-EL, lani poleti skupaj z Golobom začel postopek iskanja potencialnih kupcev za 75-odstotni delež Elektra Ljubljane in Gen-I v Gen-EL. To so, kot smo poročali, vladni nadzorniki označili za poskus privatizacije Gen-I in Ribiča – kot naj bi mu mesece prej napovedala Grmek – razrešili. Sprva mu je kadrovik SDS Borut Dolanc v državnem zboru ponujal sporazumen odhod, ker ga ni sprejel, je bil nato krivdno razrešen. Ribič meni, da brez utemeljenega razloga, zato je vložil tožbo na delovno sodišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje