Energija, najemnine, avtomobili, hrana: kaj se je zadnja leta najbolj dražilo?

Gospodarstvo 01. Jan 202212:00 > 12:30 0 komentarjev
Stroški, cene, trgovina, evro
Profimedia

Na vrhu lestvice življenjskih potrebščin, ki so se v šestih letih najbolj podražile, je toplotna energija. Cena te je zadnje mesece na rekordnih ravneh zaradi podražitev zemeljskega plina na evropskih borzah in emisijskih kuponov. Občutno dražji so upravne takse, poštne storitve, zbiranje odpadkov, hrana, tudi najemnine. Na drugi strani so se rabljeni avtomobili po podatkih statističnega urada v šestih letih močno pocenili.

Leto 2021 si bomo zapomnili tudi po tem, da se je v naš besednjak spet vrnila beseda inflacija. Čeprav ta pri nas ne dosega skrb vzbujajočih ravni, so pričakovanja potrošnikov in podjetij, da se bo rast cen krepila.

Tudi uradne institucije nam za prihodnje leto napovedujejo občutnejšo rast cen, kot smo ji bili priča letos. Vladni urad Umar nam denimo za letos napoveduje dvoodstotno povprečno inflacijo, za prihodnje leto pa triodstotno.

Največje tveganje

Kot je v naši analizi makroekonomskih tveganj, ki lahko vplivajo na našo kupno moč, dejal ekonomist Marko Pahor, je prav inflacija trenutno največje tveganje za prebivalce. Sam še vedno zaupa ocenam centralnih bank, da je rast cen prehodnega značaja, a je dodal, da se tudi njihove izjave spreminjajo.

“Medtem ko so bile pred meseci še zelo trdne zaveze, da bo inflacija izzvenela do sredine prihodnjega leta, se zdaj ocene podaljšujejo proti koncu prihodnjega leta. Obstaja resno tveganje, da postane inflacija dolgoročnejša, sploh če se pritiski prek višjih plač vgradijo v cene,” je dejal za N1.

Dodal je, da nikakor ne pričakuje dvomestnih številk, ampak “če imaš na eni strani gotovino ali vlogo z ničelnim donosom, je tudi štiri- ali petodstotna inflacija velika izguba denarja”.

Kaj se draži?

Pogledali smo, kateri proizvodi oziroma storitve so se od leta 2015 v Sloveniji najbolj podražili in kateri so se, na drugi strani, pocenili.

Analizirali smo Sursov razrez kategorij izdelkov, ki jih (primerno uteženo, da odražajo življenjske stroške povprečnega Slovenca) vsak mesec uporabi za izračun indeksa življenjskih potrebščin ali inflacije. Tu ne gre le za hrano, temveč tudi za stanovanjske najemnine, avtomobile, igrače, potovanja, obrtniške storitve, športno opremo in drugo.

Upoštevali smo indeks cen v novembru 2021 glede na povprečje v letu 2015. 

Največje podražitve

(največje podražitve v novembru 2021 glede na povprečje cen leta 2015)

Toplotna energija +72 %

Upravne takse +54 %

Zbiranje odpadkov +53 %

Krompir +48 %

Poštne storitve +41 %

Sadje +34 %

Najemnine +34 %

Kot kaže primerjava cen, se je glede na povprečje cen leta 2015 najbolj podražila toplotna energija. O podražitvah daljinske toplote smo na N1 v zadnjem času veliko poročali.

Podražile so se tudi upravno-administrativne storitve, na primer storitve na poštah in upravna taksa, katere višino določa država, plačujemo pa jo državni administraciji za različne vloge, dejanja ali izdajo dokumentov.

Dražji krompir, sadje, tudi meso

Od živilskih izdelkov sta se najbolj podražila krompir, za 48 odstotkov, in sadje (za 34 odstotkov), pri čemer se je dražila predvsem podkategorija svežega sadja (za 45 odstotkov).

Cene mesa so se zvišale za petino, najbolj dimljeno meso in perutnina (za okrog 20 odstotkov). Govedina in teletina sta dražji za 17, svinjina za 13 odstotkov.

Pri tem povejmo, da so cene v kategoriji hrane precej volatilne, zaradi vpliva mnogih sezonskih dejavnikov se lahko zelo hitro spreminjajo.

Krompirjeve počitnice 2021
Žiga Živulović jr./BOBO

Kako merijo spremembe cen najemnin?

Podatki kažejo, da so se dejanske najemnine, ki jih plačujejo najemniki, dvignile za tretjino. Kako Surs to izmeri?

Kot nam je pojasnila Mojca Maček Kenk, vodja oddelka za statistiko cen, tržne najemnine merijo na strani ponudbe.

Po podatkih v metodoloških pojasnilih gre za oglaševane najemnine na spletni strani nepremicnine.net.

Spremljajo pa tudi cene neprofitnih najemnin v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu. “V vzorcu so denacionalizirana stanovanja, stanovanja v lasti občin in drugih oseb javnega prava, nekdanja družbena stanovanja,” je povedala Maček Kenk.

Občutno cenejši rabljeni avtomobili

Na drugi strani se nekateri izdelki po izračunih statističnega urada cenijo.

Rabljeni avtomobili so se pocenili za 38 odstotkov, skoraj dve petini (medtem so se novi podražili za deset odstotkov). Kako spremljajo cene? “Vsako leto se vzorec rabljenih osebnih avtomobilov izbere na podlagi števila prvič registriranih osebnih avtomobilov, starih tri in štiri leta. Iz nabora vseh avtomobilov izberemo reprezentativne glede na število registracij, znamko, model in moč motorja,” je dejala Maček Kenk. “Za izbrane avtomobile nato mesečno spremljamo cene prek spletnih strani ponudnika oglasov prodaje rabljenih avtomobilov.”

Tudi mednarodni potniški leti so za tretjino cenejši kot leta 2015.

likalnik
Profimedia

Cene likalnikov so bile po podatkih Sursa še marca 2020 na ravneh iz leta 2015, danes pa so za petino nižje.

Čeprav je v segmentu živil precej več tistih, ki so se podražila, je tudi nekaj takih, kjer je cena zadnja leta padala. Tako je sladkor cenejši za 17 odstotkov, čokolada za deset odstotkov kot leta 2015.

Kaj se ceni

(največja znižanja cen v novembru 2021 glede na povprečje cen leta 2015)

Rabljeni avtomobili –38 %

Mednarodni potniški leti –38 %

Telefonske in telefaks naprave –32 %

Likalniki –23 %

Potniški prevoz z vlakom –23 %

Počitniški paketi za tujino –20 %

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!