Eno najprepoznavnejših slovenskih podjetij z večmilijonsko naložbo v ZDA

Gospodarstvo 26. Jul 202316:56 2 komentarja
Dewesoft
Dewesof

Visokotehnološko podjetje Dewesoft iz Trbovelj bo konec avgusta v ZDA odprlo novo zgradbo ameriške podružnice. Investicija je ocenjena na približno sedem milijonov dolarjev oziroma 6,3 milijona evrov in odgovarja na potrebe, ki jih imajo Nasa, SpaceX, Tesla in drugi.

Slovenski Dewesoft bo 23. avgusta v ameriškem mestecu Whitehouse v zvezni državi Ohio odprl novo zgradbo tamkajšnje podružnice. Sedež ameriške podružnice še naprej ohranja na istem naslovu, dodatno pa širi organizacijo podjetja.

Informacijo je za N1 potrdil tudi trboveljski proizvajalec merilnih naprav, ki je onkraj Atlantika prisoten že od leta 2012. Investicijo ocenjuje na približno sedem milijonov dolarjev oziroma 6,3 milijona evrov.

Tam jih potrebujejo Nasa, SpaceX, Tesla, John Deere …

V ZDA za zdaj delujejo Dewesoftovi oddelki podpore, obdelave naročil, servisa, računovodstva, poslovnega razvoja, prodaje, marketinga, demo opreme, aplikativnega centra in uprave.

Načrt za bližnjo prihodnost pa je še prenos servisnih in proizvodnih procesov iz trboveljskega matičnega podjetja v ZDA: “S tem bomo lahko učinkovito pokrivali potrebe ameriškega lokalnega trga in ohranili konkurenčno prednost za ključne stranke, kot so CAT, John Deere, Nasa, SpaceX in Tesla. Novi Dewesoftov objekt bo zagotovo odprl dodatne možnosti lokalnega razvoja, hkrati pa predstavlja podporno-tehnološki in izobraževalni center za našo ekipo v Ameriki, ki geografsko pokriva enormno območje,” so še pojasnili.

Dewesoft v ZDA ustvari približno tretjino celotne prodaje skupine. Lanski prihodki so v regiji Severne Amerike znašali 38,5 milijona evrov, kar je 30-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021. Še večjo rast so v severnoameriški regiji zaznali leto prej – leta 2021 so namreč prihodke v primerjavi z letom 2020 povečali za polovico.

Dodatno širjenje je tako po njihovih besedah posledica uspešnega poslovanja, zaposlovanja in posledične organske rasti podružnice. Ob koncu tekočega leta načrtujejo, da bo v Whitehousu zaposlenih okoli 60 ljudi, medtem ko njihova ameriška ekipa že v tem trenutku šteje več kot 50 zaposlenih.

Na odprtje prihaja slovenska delegacija z ministrom

Iz Trbovelj so sporočili še, da se bo slavnostnega odprtja konec avgusta udeležil tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki bo z delegacijo od 20. do 24. avgusta obiskal ameriško zvezno državo Ohio.

Minister se bo v okviru obiska v Clevelandu srečal tudi z ministrico oziroma direktorico za gospodarski razvoj Ohia Lidyo Mihalik, obiskal Letalsko-vesoljski institut Ohio ter se srečal z nekaterimi poslovneži slovenskih korenin, ki delujejo na področju letalske in vesoljske industrije ter imajo sedež podjetja v Clevelandu in okolici.

Še veliko možnosti za nove podružnice

Dewesoft je večinski lastnik osemnajstih podružnic po svetu. Te delujejo v Evropi, Ameriki in Aziji, medtem ko v ostalih državah poslujejo prek partnerjev in predstavništev, ki niso lastniško povezani z Dewesoftom. “To nam daje številne možnosti za ustanavljanje novih podružnic, seveda na podlagi dobrih poslovnih rezultatov in natančne analize potenciala tržišča, ki ga Dewesoft še ni osvojil,” so še izpostavili.

Trboveljska multinacionalka je lani ustvarila slabih 50 milijonov evrov prihodkov, kar je zadoščalo za 14,8 milijona evrov dobička. Trenutno v podjetju dela več kot 300 ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje