Potrjeno: Franci Matoz novi glavni neizvršni direktor DUTB

Gospodarstvo 23. Jul 202111:02 > 26. Jul 2021 09:16 0 komentarjev
Franci Matoz odvetnik
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Upravni odbor DUTB je za novega glavnega neizvršnega direktorja potrdil Francija Matoza, sicer odvetnika premierja Janeza Janše in stranke SDS. Matoz je včeraj prekinil vsa pooblastilna razmerja in dve pogodbi o pravnem svetovanju za DUTB, dan prej je odstopil tudi kot nadzornik v podjetju Meja Šentjur, kjer je DUTB največja upnica.

Po odstopu Franca Doverja in Marka Tišme je vlada včeraj za nova neizvršna direktorja DUTB imenovala odvetnika Francija Matoza (uradno na predlog ministrstva za finance Andreja Širclja) in Gregorja Planteua, predlaganega s strani ministrstva za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Planteu je bil, spomnimo, od leta 2017 do letošnjega aprila Počivalškov zaupnik v Mercatorju, kjer je bdel nad posli z lastnikom Agrokorjem in njegovimi povezanimi družbami.

Upravni odbor, ki ga sestavljajo četverica neizvršnih direktorjev (poleg Doverja in Planteua še Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša) ter izvršna direktorja Robert Rožič in Matej Pirc, je dopoldne na konstitutivni seji Matoza potrdil za glavnega neizvršnega direktorja.

DUTB
Srdjan Živulovič/BOBO

Zastopa na sodišču, svetuje, nadzoruje

Franci Matoz, dolgoletni odvetnik trenutnega predsednika vlade Janeza Janše in stranke SDS, je v zadnjem letu precej razširil nabor pomembnih položajev v (državnem) gospodarstvu:

  • najprej je avgusta lani postal namestnik predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic,
  • marca letos je postal predsednik nadzornega sveta kmetijskega podjetja Meje Šentjur,
  • ta mesec pa je postal še predsednik nadzornega sveta Luke Koper.

Zakon o gospodarskih družbah sicer posamezniku dovoljuje največ tri nadzorniške funkcije naenkrat (štejejo tudi mesta v upravnem odboru), zato je Matoz, kot so nam pojasnili v DUTB, v sredo odstopil iz nadzornega sveta Meje Šentjur.

Dobri odnosi z vladajočimi se odražajo tudi v poslih njegove odvetniške pisarne. Ta ima, kot pišemo v današnjem članku o političnem kadrovanju na Telekomu Slovenije, z državnim telekomunikacijskim podjetjem pogodbo o zagotavljanju pravnih storitev. Matoz je vodil junijsko skupščino delničarjev Telekoma Slovenije.

Tudi z DUTB je imela Odvetniška družba Matoz od letošnjega aprila sklenjeni dve pogodbi za pravno svetovanje, Matoz je bil njihov pooblaščenec v nekaterih primerih. A je, kot so nam pojasnili v DUTB, včeraj z dopisom prekinil vsa ta razmerja.

Zakaj Meja Šentjur?

Ob prestižnem naboru položajev v največjih slovenskih podjetjih bode v oči nadzorniška funkcija Matoza v manjšem in javnosti manj znanem podjetju Meja Šentjur, s katere je, kot omenjeno, sicer v sredo odstopil. Meja Šentjur je kmetijsko podjetje s 60 zaposlenimi, ki s prodajo jajc in jabolk zadnja leta ustvarja po okrog 10 milijonov evrov prihodkov letno. Lani je imelo ob tem poldrugi milijon evrov izgube.

Matozovo imenovanje je verjetno povezano z bojem za lastništvo v podjetju, ki je bilo nekoč v lasti kasneje propadlih Poslovnega sistema Zupanc in Avta Celje podjetnika Darka Zupanca. Upnica DUTB si je že leta 2015 prizadevala za vstop v lastništvo, a naj ji to po poročanju portala Necenzurirano.si ne bi uspelo zaradi domnevnega vpletanja Zupanca. Tako je stečajni upravitelj Radovan Triplat sam prodajal podjetje, DUTB pa ločeno posojila in poroštva. Mejo je lani poleti iz stečajne mase PSZ za 600 tisoč evrov kupilo ptujsko podjetje Altius v solasti Boža Vukašinoviča, za katerim pa bi lahko bil po poročanju portala Necenzurirano.si Zupanc.

Lani je DUTB podjetje poslala v prisilno poravnavo, kateri je Altius kot upnik ugovarjal. Sodišče je v začetku junija ugovor Altiusa zavrglo, ker ta po ugotovitvah sodišča “ni dokazal, da dolžnik ni insolventen”, a se je upnik pritožil. Tudi upniški odbor, v katerem naj bi bila DUTB kot edina upnica, še ni oblikovan zaradi pritožb.

Franci Matoz in Janez Janša
Žiga Živulovič jr./Bobo

Prek DUTB nad T-2 in Odlazka?

Kot smo pisali v članku Burno na DUTB, odstopil predsednik upravnega odbora, je Dover z DUTB le pet mesecev po imenovanju uradno odšel iz osebnih razlogov, neuradno pa naj bi bili v vladajoči stranki z njegovim delom na DUTB nezadovoljni.

Podobno se je zgodilo že njegovemu predhodniku Borisu Novaku, ki naj bi ga vlada odstavila zaradi po njenem preslabega sodelovanja pri kazenskem ovajanju medijskega mogotca Martina Odlazka. Novak je imel pri tem po informacijah N1 zadržke pravne narave, ki so izhajali iz pogodbe med družbo Salomon in DUTB, ki je 45 odstotni lastnik Salomona, ene ključnih družb v Odlazkovem imperiju, ki se medtem krepi. Po nedavnem nakupu Primorskih novic zdaj še z nakupom Večera.

Med pomembnejšimi razlogi za napetosti – po informacijah N1 tudi med koalicijskima SDS in NSi – pa naj bi bil tudi T-2 v lasti poslovneža Jurija Krča. Necenzurirano je poročal, da je DUTB podjetju T-2 (DUTB je eden večjih upnikov) v času Doverja grozil tudi že s stečajem.

Prav odnos med DUTB in T-2 pa naj bi bil tudi eden od razlogov za nasprotovanje NSi imenovanju Roberta Rožiča, ki je zdaj vršilec dolžnosti glavnega izvršnega direktorja DUTB iz kvote SDS, v polni mandat (več o tem v nadaljevanju). Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak, sicer podpredsednik NSi, je na čelo avtocestne družbe prišel iz T-2. Trenutni direktor T-2 Jure Valjavec pa je pred dobrim mesecem postal član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, kamor naj bi prišel prav iz kvote NSi.

Potrjevanje (novega) direktorja

Ena od pomembnejših nalog novega upravnega odbora bo tudi imenovanje glavnega izvršnega direktorja. Če imajo neizvršni direktorji v enotirnem načinu upravljanja pristojnosti nadzornikov, izvršni direktorji skrbijo za tekoče posle.

Na tem položaju je od aprila dalje, kot že omenjeno, Robert Rožič iz kvote SDS, ki pa ima mandat vršilca dolžnosti. Rožič naj bi bil eden od šestih kandidatov, ki se na 15. julija zaprtem razpisu potegujejo za polni mandat. Drugi izvršni direktor, ki je v DUTB prav tako prišel aprila, je Matej Pirc. Tretje mesto izvršnega direktorja je od aprila, ko je vlada odpoklicala Dimitrija Picigo, prazno.

Neizvršni direktorji na čelu z Matozem, ki bodo odločali o izbiri glavnega izvršnega direktorja, imajo pravico, da na pogovor ne povabijo nobenega od šestih prijavljenih kandidatov, pa tudi, da z nikomer ne sklenejo pogodbenega razmerja. Če izberejo kandidata, bo sklenjena pogodba o zaposlitvi za določen čas do prenehanja delovanja slabe banke, ki je trenutno predvideno za konec prihodnjega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!