Furs bo preverjal, ali zavezanci poslujejo brez transakcijskih računov

Gospodarstvo 18. Jan 202311:44 0 komentarjev
furs finančna uprava rs
Borut Živulović/BOBO

Na Finančni upravi RS opozarjajo, da bodo v prihodnjih mesecih podrobneje preverjali, ali zavezanci poslujejo skladno z zakonom o davčnem postopku. Ta namreč tako gospodarskim združbam kot tudi samostojnim podjetnikom, društvom, zavodom in drugim nalaga, da morajo zavoljo poslovanja imeti odprt transakcijski račun pri banki ali hranilnici.

Finančna uprava RS (Furs) bo v naslednjih mesecih večjo pozornost posvetila tveganju, da zavezanci poslujejo brez transakcijskih računov. V skladu z zakonom o davčnem postopku morajo namreč vsi poslovni subjekti imeti odprt transakcijski račun pri banki ali hranilnici, sicer jim grozi kazen.

Zakon določa, da morajo imeti pri ponudniku plačilnih storitev transakcijski račun odprte vse osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence, so spomnili na Fursu. To so torej gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva, zavodi in tako dalje.

Če poslovni subjekt nima odprtega računa, to predstavlja prekršek, za katerega je predpisana globa v razponu od 800 evrov do 30.000 evrov za poslovni subjekt ter od 400 evrov do 4000 evrov za njegovo odgovorno osebo. Ob ugotovljeni kršitvi navedene obveznosti Furs uvede prekrškovni postopek in kršitelja ter odgovorno osebo sankcionira z izrekom globe.

Tistim, ki transakcijskega računa morda nimajo odprtega, na Fursu svetujejo, naj to čim prej storijo. Če odprejo račun pri ponudniku plačilnih storitev v Sloveniji, jim tega ni treba posebej sporočati, saj Furs podatek pridobi po uradni dolžnosti iz registra transakcijskih računov. Je pa prijava računa potrebna v primeru odprtja računa v tujini.

Ob tem na Fursu opozarjajo, da pri obveznosti odprtega računa za poslovne subjekte ni nikakršnih izjem. Potreben je torej tudi v primeru morebitne poslovne neaktivnosti oz. mirovanja poslovnega subjekta, kot tudi enostranskega zaprtja računa s strani ponudnika plačilnih storitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!