Informacije N1: Lastnik Leka v Lendavi načrtuje rekordno naložbo v Sloveniji

Gospodarstvo 08. Mar 202319:00 > 09. Mar 2023 06:19 1 komentar
LEK NOVARTIS STAVBA FARMACIJA
Žiga Živulović jr./Bobo

Po neuradnih informacijah N1 bo švicarska farmacevtska multinacionalka Sandoz, ki je lastnica Leka, danes z vlado Roberta Goloba podpisala pismo o nameri za večstomilijonsko investicijo v Lendavi, kar bo največja Sandozova investicija v Sloveniji doslej. Ta naj bi prinesla okoli 200 novih delovnih mest.

Sandoz v Lendavi načrtuje največjo investicijo v Sloveniji do zdaj, ki bo po neuradnih informacijah vredna več sto milijonov evrov.

S tem se v pomurski regiji odpira tudi precej novih delovnih mest. Po naših informacijah naj bi investicija v dveh letih, kolikor bo trajala gradnja nove tovarne, prinesla okoli 200 novih zaposlitev.

Kot smo še izvedeli, naj bi Sandoz v novi tovarni proizvajal podobna biološka zdravila.

Lek je v Lendavi že prisoten. Na tamkajšnji lokaciji 710 zaposlenih dela v proizvodnji antiinfektivov in pakiranju končnih farmacevtskih oblik. Z novo investicijo bi tako Sandoz v Lendavi zagnal že tretjo proizvodnjo.

Vlada Roberta Goloba naj bi danes podpisala pismo o nameri. To bodo predvidoma storili na srečanju predsednika vlade in ministra za gospodarstvo Matjaža Hana s predsednikom uprave družbe Sandoz Richardom Saynorjem ter predsednikom uprave Leka in predsednikom Sandoza Slovenija Robertom Ljoljem.

Obenem pa je pred Lekom tudi negotovo obdobje. Švicarski farmacevtski velikan Novartis je namreč v postopku oddelitve svoje generične divizije Sandoz, pod katero spada tudi Lek.

Grenka izkušnja s Prevalj

Spomnimo, da je Lek pred leti zgradil tudi novo tovarno na Prevaljah, kjer je nameraval povečati proizvodnjo antibiotikov. Zaradi tega je med drugim Gimnazija Ravne uvedla izobraževalni program farmacevtski tehnik, ki ga na Koroškem prej ni bilo.

A oktobra 2019, po izgradnji nove hale, je farmacevt sporočil, da bo proizvodnjo tu zaprl, saj naj bi segment antibiotikov selil v Avstrijo. Prevaljsko lokacijo pa naj bi preoblikoval, da bo postala del Novartisovega globalnega operativnega centra v Sloveniji.

Preberite še: Švicarski lastnik Lekovi enoti preselil na novo podjetje

Lek je najprej napovedal, da bo proizvodnja na Prevaljah ustavljena do septembra lani, a je lani rok podaljšal na konec letošnjega leta. Na lokaciji je okoli 200 zaposlenih. Zgrajeno novo halo je prevzel proizvajalec akumulatorjev, mežiški Tab v lasti družine Auprih, ki naj bi po poročanju portala koroskenovice.si letos na lokaciji investiral okoli 15 milijonov evrov. Po nekaterih informacijah naj bi prevzel tudi del Lekovih delavcev.

Sicer pa je investicija Sandoza v Lendavi po informacijah N1 nekajkrat večja od investicije kanadsko-avstrijske Magne Steyr v lakirnico v Hočah, ki prav v teh dneh svojo proizvodnjo seli v avstrijski Gradec. Po informacijah N1 pa naj bi Magna v kratkem državi vrnila 18,6 milijona evrov državnih subvencij, ker ni izpolnila pogodbenih obveznosti – najmanj 400 zaposlenih v hoški lakirnici.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje