Kaj podjetje družine ministra Hana dela za Petrol?

Gospodarstvo 07. Jun 202305:56 10 komentarjev
Matjaž Han
Borut Živulović/BOBO

Pogodba podjetja družine Matjaža Hana M&M International z delno državnim Petrolom je tudi po njegovem nastopu funkcije gospodarskega ministra aktivna, so nam potrdili na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Kot pravijo, pa podjetje ne posluje z ministrstvom, se ne prijavlja na njegove razpise, minister v letu dni ministrovanja ni prišel v situacijo, v kateri bi zaznal tveganje konflikta interesov. V tem primeru bi moral obvestiti nadrejenega in se po potrebi izločiti.

Podjetje M&M International v lasti družine ministra Matjaža Hana tudi po njegovem nastopu ministrske funkcije posluje s Petrolom, ki je v delni (31,4-odstotni) državni lasti.

Po navedbah ministrstva “občasno opravlja čiščenje poslovnih objektov Petrola”. Na vprašanje, za kakšen obseg poslovanja gre, nam na ministrstvu niso odgovorili.

Han je bil, kot je nedavno prvi poročal portal Oštro (zgodbo smo povzeli v članku Napovedoval prodajo ali prenos na zaposlene, na koncu podjetje prepisal na ženo), ob nastopu ministrskega položaja polovični lastnik podjetja. Avgusta lani je nato delež neodplačno prenesel na ženo Ljudmilo Han, ki je tudi direktorica podjetja. Iz pojasnil Komisije RS za preprečevanje korupcije (KPK) izhaja, da Han tudi, če bi ostal lastnik podjetja, ne bi bil v navzkrižju z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Za podjetje v lasti ministrove družine pa veljajo določene omejitve poslovanja. Če je minister ali njegov družinski član več kot petodstotni lastnik podjetja ali pa je poslovodja, član poslovodstva oziroma zakoniti zastopnik, je prepovedano poslovanje podjetja z organom, pri katerem je minister zaposlen. V Hanovem primeru je to ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Pisali smo že, da iz aplikacije Erar ne izhaja, da bi M&M International posloval z ministrstvom. Zdaj so nam to potrdili še na ministrstvu in dodali, da se podjetje tudi ni prijavilo na noben razpis ministrstva.

Ni zaznal tveganja konflikta interesov

Han ima kot minister za gospodarstvo tudi relativno tesen odnos z naftnim trgovcem, ki je bil med drugim v zadnjem letu večkrat v stiku z ministrstvom glede povračila škode zaradi lanske regulacije cen goriva (nazadnje sredi letošnjega aprila).

Poudarimo, da tu – vsaj po javno dostopnih podatkih – kakšnega dogovora ni bilo, Petrol je nedavno vložil tožbo proti državi. Z aprilom se je področje regulacije cen goriva preselilo z gospodarskega ministrstva na novoustanovljeno ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Na KPK so nam v zvezi s tem pojasnili, da mora biti minister kot uradna oseba pri opravljanju javnih nalog pozoren na okoliščine nasprotja interesov, in če jih v konkretnem primeru zazna, prenehati delo v zadevi, razen če bi bilo nevarno odlašati, ter nadrejenim prepustiti odločitev, ali naj se izloči.

Tudi na vprašanje, ali je Han od prevzema ministrskega položaja to kdaj storil, so nam na ministrstvu odgovorili, da ni. “Minister pri dosedanjem opravljanju funkcije ministra ni zaznal situacije, kjer bi lahko prišlo do morebitnega suma konflikta interesov.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.