Kmalu nove cene goriv: obeta se velika sprememba

Gospodarstvo 12. Avg 202309:26 13 komentarjev
Gorivo, bencin, dizel
Borut Živulović/BOBO

Vlada je pred dnevi odločila, da bodo trenutno veljavne cene bencina, dizla in kurilnega olja ostale v veljavi do vključno srede, 16. avgusta. Nova sprememba cen bo torej nastopila 17. avgusta. Kakšne bodo nove cene bencina in dizla?

Vlada vsakih 14 dni sporoči nove cene goriv, ki veljajo na bencinskih črpalkah, ki ne ležijo ob avtocestah in hitrih cestah. A tokrat je na 62. redni seji odločila, da bodo trenutne veljavne cene bencina, dizla in kurilnega olja ostale v veljavi do vključno srede, 16. avgusta.

V skladu z Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov bodo spremenjene cene določenih derivatov tako začele veljati šele v četrtek, 17. avgusta, in ne v torek, 15. avgusta.

Za rezervoar dizla skoraj 4,6 evra več

Po izračunu Financ – ob predpostavki, da bo formula za določanje cen ostala nespremenjena – se obeta predvsem velika rast cen dizla. Pričakovati je, da bomo od 17. avgusta za liter dizla odšteli približno 1,65 evra, torej približno devet centov več kot zdaj (1,558 evra). Če vlada ne bo posegla v dajatve, bo treba za 50-litrski rezervoar dizla odšteti 82,5, kar je 4,6 evra več kot zdaj.

Liter bencina naj bi po novem stal približno 1,52 evra, kar je slab cent več. Trenutna cena je 1,511 evra za liter. Za 50-litrski rezervoar bo tako po novem treba odšteti 76 evrov, kar je okoli pol evra več kot zdaj.

Po seriji dvigov trošarina za dizel znaša 0,45513 evra na liter, trošarina za bencin pa 0,43025 evra na liter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje